Kefírová buchta je překvapivě jemná a křehká, i když obsahuje hrubou mouku, kterou na buchty obvykle nepoužíváme. Tento recept dokáže přesvědčit i ty největší skeptiky, protože kombinace kefíru s ovocnou náplní vytváří dokonale vyvážený dezert, který není příliš sladký a přitom skvěle chutná. Navíc je díky kefíru lehčí a zdravější než klasické buchty.
Kefír v pečení působí podobně jako podmáslí – díky své kyselosti reaguje s práškem do pečiva a vytváří nadýchanou, jemnou strukturu. Hrubá mouka přidává buchtě zajímavou texturu a lehce oříškovou chuť. Kombinace obou druhů mouky je tajemstvím této výjimečné buchty, která se hodí jak na nedělní odpoledne, tak na slavnostní příležitosti.
Recept na nadýchanou kefírovou buchtu s ovocem
Doba pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu těsta
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- 3/4 sáčku prášku do pečiva
- 150 g krystalového cukru (lépe krupice)
- 2 vanilkové cukry
- 2 vejce
- 250 ml kefíru nebo podmáslí
- 50 ml oleje
- Citrónová a pomerančová kůra (volitelné)
- 1 panák rumu (volitelné)
Jaké ovoce do buchty
- 500 g ovoce podle libosti (meruňky, švestky, jablka)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce škrobu (solamyl)
Z čeho udělat drobenku
- Kousek másla
- Moučkový cukr
- Vanilkový cukr
- Polohrubá mouka
- Trochu hrubé mouky
Postup přípravy meruňkové buchty
1. Ovoce nakrájejte na menší kousky, smíchejte s cukrem a škrobem.
2. Nechte ho 15 minut odpočinout, aby pustilo šťávu.
3. Vejce vyšlejte s oběma druhy cukru do husté světlé pěny.
4. Přidejte olej a citrusovou kůru, pokud používáte.
5. Střídavě zašlehávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kefír.
6. Pokud se těsto zdá hustší, přidejte panáka rumu.
7. Z másla, moučkového cukru, vanilkového cukru a obou druhů mouky připravte drobenku rozmačkáním mezi prsty.
8. Těsto nalijte na moukou vysypaný plech (30 × 40 cm s vyšším okrajem), rozložte připravené ovoce a posypte drobenkou.
9. Pečte při 180 stupňů asi 35 minut, zkontrolujte špejlí.
Tipy redakce
- Nebojte se hrubé mouky – dodá buchtě zajímavou texturu a není nijak negativně výrazná.
- Těsto by mělo být hladké, ale ne příliš husté – rum nebo trochu mléka pomůže.
- Škrob a cukr k ovoci pomáhají, aby ovoce nepropadalo na dno.
- Používejte plech s vyšším okrajem, těsto má tendenci vyběhnout.
- Špejle při kontrole musí vyjít čistá, ale povrch těsta nesmí být příliš tmavý.
- Buchta vydrží zakrytá 2 až 3 dny a zůstává vláčná díky kefíru.

Kefírové řezy: Jednoduchá, ale krásná kefírka s korunkou ke kávě

Smíchám vejce s kefírem a během chvilky podávám na stůl výborný slaný koláč. Recept, který v Česku nikdo nezná
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková