Kefírová buchta je překvapivě jemná a křehká, i když obsahuje hrubou mouku, kterou na buchty obvykle nepoužíváme. Tento recept dokáže přesvědčit i ty největší skeptiky, protože kombinace kefíru s ovocnou náplní vytváří dokonale vyvážený dezert, který není příliš sladký a přitom skvěle chutná. Navíc je díky kefíru lehčí a zdravější než klasické buchty.

Kefír v pečení působí podobně jako podmáslí – díky své kyselosti reaguje s práškem do pečiva a vytváří nadýchanou, jemnou strukturu. Hrubá mouka přidává buchtě zajímavou texturu a lehce oříškovou chuť. Kombinace obou druhů mouky je tajemstvím této výjimečné buchty, která se hodí jak na nedělní odpoledne, tak na slavnostní příležitosti.

Recept na nadýchanou kefírovou buchtu s ovocem

Doba pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 3/4 sáčku prášku do pečiva
  • 150 g krystalového cukru (lépe krupice)
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 vejce
  • 250 ml kefíru nebo podmáslí
  • 50 ml oleje
  • Citrónová a pomerančová kůra (volitelné)
  • 1 panák rumu (volitelné)

Jaké ovoce do buchty

  • 500 g ovoce podle libosti (meruňky, švestky, jablka)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce škrobu (solamyl)

Z čeho udělat drobenku

  • Kousek másla
  • Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr
  • Polohrubá mouka
  • Trochu hrubé mouky

Postup přípravy meruňkové buchty

1. Ovoce nakrájejte na menší kousky, smíchejte s cukrem a škrobem.

2. Nechte ho 15 minut odpočinout, aby pustilo šťávu.

3. Vejce vyšlejte s oběma druhy cukru do husté světlé pěny.

4. Přidejte olej a citrusovou kůru, pokud používáte.

5. Střídavě zašlehávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kefír.

6. Pokud se těsto zdá hustší, přidejte panáka rumu.

7. Z másla, moučkového cukru, vanilkového cukru a obou druhů mouky připravte drobenku rozmačkáním mezi prsty.

8. Těsto nalijte na moukou vysypaný plech (30 × 40 cm s vyšším okrajem), rozložte připravené ovoce a posypte drobenkou.

9. Pečte při 180 stupňů asi 35 minut, zkontrolujte špejlí.

Tipy redakce

  • Nebojte se hrubé mouky – dodá buchtě zajímavou texturu a není nijak negativně výrazná.
  • Těsto by mělo být hladké, ale ne příliš husté – rum nebo trochu mléka pomůže.
  • Škrob a cukr k ovoci pomáhají, aby ovoce nepropadalo na dno.
  • Používejte plech s vyšším okrajem, těsto má tendenci vyběhnout.
  • Špejle při kontrole musí vyjít čistá, ale povrch těsta nesmí být příliš tmavý.
  • Buchta vydrží zakrytá 2 až 3 dny a zůstává vláčná díky kefíru.
Obrázek receptu na Jednoduchou, ale krásnou kefírku s korunkou

Kefírové řezy: Jednoduchá, ale krásná kefírka s korunkou ke kávě

Obrázek k receptu: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!

Smíchám vejce s kefírem a během chvilky podávám na stůl výborný slaný koláč. Recept, který v Česku nikdo nezná

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest