Ideální dezert pro dny, kdy chcete udělat něco jednoduchého a rychlého, ale přitom poctivě lahodného. Použijte kefír, který buchtě dodá vláčnost a jemnost a díky hrnkovému způsobu měření odpadá vážení, prostě jen naberete a smícháte, no a pečete. Kefír je totiž v pečení přirozeným kypřidlem a v kombinaci s jedlou sodou nebo práškem do pečiva vytváří nadýchané těsto s jemně kyselou chutí a dlouhou trvanlivostí.
A když buchtu ještě doplníme náplní nahoře, vznikne z ní dezert, který vypadá obyčejně, ale chutná jako z cukrárny. Tato buchta je kombinací tmavého kakaového těsta s tvarohovou náplní nahoře a je výborná na posezení u kávy, na svačinu či jen tak, když přijde chuť mlsat.
Recept na kefírku s korunkou
Ingredience potřebné na přípravu Jednoduché, ale krásné hrnkové kefírové buchty
Těsto
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 500 ml kefíru
Náplň
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy kefírky
1. V misce smícháme všechny ingredience na těsto a vylijeme na plech s pečícím papírem.
2. Ve vyhřáté troubě pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut. Necháme vychladnout.
3. Zatím si v misce smícháme suroviny na náplň.
4. Korpus namažeme marmeládou a navrstvíme náplň.
Tipy
Buchtu můžeme posypat nastrouhanou čokoládou anebo kakaovým práškem či oříšky. Náplň můžete zvolit z Mascarpone, nebo i zakysané smetany.

Kefírová buchta: Kefír je kouzlo, které tuto buchtu promění v nadýchaný a vláčný zázrak

Vláčná kefírová buchta s lesním ovocem: jednoduchý zákusek plný jahod, malin, ostružin a borůvek
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI