Bramborové houstičky jsou skvělým způsobem, jak proměnit zbylé vařené brambory v něco úplně nového a chutného. Toto nadýchané pečivo má jemnou střídku a krásně zlatavou kůrčičku, kterou si oblíbí celá rodina.

Vařené brambory v těstě nejen přidávají chuť a vláčnost, ale také pomáhají udržet čerstvost pečiva po delší dobu. Škrob obsažený v bramborech se při pečení mění a vytváří jemnější strukturu než klasické chlebové těsto, což je důvodem, proč jsou bramborové houstičky tak výjimečně měkké.

Recept na měkké bramborové houstičky ze zbylých brambor

Délka pečení 18 až 22 minut při teplotě 200 stupňů.

Ingredience pro přípravu

Základní těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 30 g změklého másla
  • 1 vrchovatá lžíce instantní bramborové kaše
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 100 g vařených brambor

Tekutiny a povrchová úprava:

  • 150 ml vlažné vody a mléka (v poměru 1:1)
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy housek z bramborového těsta

1. Vlažnou vodu smíchejte s mlékem, přidejte cukr a droždí. Důkladně promíchejte a nechte na teplém místě 10 až 15 minut vzejít kvásek, až začne pěnit.

2. Mezitím v míse smíchejte mouku s instantní bramborovou kaší. Přidejte změklé máslo a rukama ho důkladně vmíchejte do moučné směsi, až vznikne drobivá hmota.

3. Vařené brambory oloupejte a nastrouháte na jemném struhadle. Pokud jsou brambory vlhké, lehce je osušte kuchyňskou utěrkou.

Obrázek k receptu na bramborové houstičky
Foto: Cooky.cz, recept na bramborové houstičky

4. Do moučné směsi přidejte sůl, nastrouhané brambory, vzešlý kvásek a jedno vejce. Postupně zpracovávejte těsto, dokud nevznikne hladká a pružná hmota.

5. Těsto přeložte na pomoučenou pracovní desku a důkladně prohněťte 5 až 8 minut, až bude hladké a elastické.

6. Těsto vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

7. Vykynuté těsto jemně proměňte a rozdělte na 8 až 10 stejných dílů. Z každého vytvarujte houstičku a položte je na plech vyložený pečicím papírem.

8. Houstičky přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě dokynout dalších 30 až 40 minut.

9. Rozšlehejte vejce a opatrně jím potřete povrch houstiček. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 18 až 22 minut, až jsou zlatavé.

10. Upečené houstičky nechte na plechu krátce vychladnout, pak je přeložte na mřížku.

Obrázek k receptu: Domácí housky podle Josefa Maršálka: Na ty kupované už si nevzpomenete!

Domácí housky podle Josefa Maršálka: Další den jsou stále čerstvé a výborné

Tipy redakce

  • Správná konzistence: Těsto by mělo být jen lehce lepivé, při zpracování postupně přidávejte mouku nebo tekutinu podle potřeby
  • Teplota kynutí: Ideální teplota pro kynutí je 25 až 28 stupňů, těsto můžete nechat kynout v lehce předehřáté a vypnuté troubě
  • Čerstvost brambor: Používejte brambory uvařené maximálně den předem, starší by mohly těsto zkysit
  • Skladování: Houstičky uchovávejte zabalené v utěrce, vydrží čerstvé 2 až 3 dny
Obrázek receptu na česnekovo sýrové houstičky.

Nadýchané domácí pečivo: Česnekové domácí houstičky se sýrovou náplní

Obrázek k receptu na louhované housky

Louhované housky: Domácí pochoutka ze špaldové mouky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest