Máte chuť na báječná vepřová žebírka? Připravte si je podle nás, garantujeme, že se od vás bude linout taková vůně, že i sousedka z posledního patra bude chtít přijít na oběd! Vepřová žebra patří k oblíbeným druhům masa nejen při letním grilování, ale celoročně. Je to dáno jejich chutí a variabilitou. Mají sice vyšší obsah tuku, ale najdeme v nich také bílkoviny, železo a zinek. Při delším pečení se uvolňuje kolagen.
Milovaný i nesnášený: Koriandr
Koriandr je bylinka rozdělující lidi na dva tábory: Jedni koriandr milují, druzí z něj cítí mýdlovou pachuť. Tento rozdíl ve vnímání má genetický základ, nemůžeme jej tedy nikomu vyčítat. Listy koriandru ale jsou skvělým zdrojem vitaminu K, semínka se v tradiční medicíně využívají pro podporu trávení a ke zmírnění zánětů.
Ingredience:
- Vepřová žebra – 1,5 kg;
- Velká bílá cibule – 4 ks;
- Mletý koriandr – 1,5 lžičky;
- Sůl – 2 lžičky;
- Worcesterská omáčka – 1,5 lžíce;
- Majonéza – 2 lžíce;
- Olivový olej – 2 lžíce.
Na zelnou vrstvu:
- Zelí – 1 hlávka;
- Olivový olej – na potření plechu;
- Sůl – podle chuti;
- Bazalka – podle chuti;
- Uzená paprika nebo jiné oblíbené koření – podle chuti.
Na přílohu:
- Brambory – 5 ks;
- Sůl – 1 lžička;
- Olivový olej – 80 ml;
- Rozmarýn – 3 snítky;
- Česnek – 3-4 stroužky.
Postup přípravy:
- Vepřová žebra odblaňte a nakrájejte na jednotlivé porce.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte ji do mísy k masu.
- Přisypte koriandr a sůl.
- Vlijte worcesterskou omáčku.
- Přidejte majonézu, promíchejte, poté přilijte olej a znovu promíchejte.
- Přiklopte a nechte 2 hodiny marinovat.
- Mezitím si připravte zelnou vrstvu:
- Ze zelí vyjměte košťál a vrchní listy.
- Plech potřete olejem a vyskládejte na něj listy zelí. Je-li někde tvrdší košťál, odkrojte jej.
- Osolte, okořeňte a navrch vložte marinované maso.
- Pečte 70–80 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
- V mezidobí připravte přílohu:
- Brambory nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Rozmarýn nakrájejte a dejte jej na pánev rozvonět (1 minutu).
- Přidejte prolisovaný česnek, restujte další minutu, poté sceďte.
- Brambory vložte do misky a promíchejte s voňavým olejem.
- Pekáč vyložte pečicím papírem, na který naskládejte brambory.
- Dejte je do trouby pod plech s masem, pečte 10–20 minut při 200–220 °C.
- Maso během pečení otočte.

Pečená vepřová žebra s medovou marinádou: Levné, jednoduché a zatraceně dobré

Lahodná večeře z 1 plechu: Stačí vzít kus žeber, brambory, koření a zeleninu, dát do trouby a jen se dívat
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Wikipedie