Máte chuť na báječná vepřová žebírka? Připravte si je podle nás, garantujeme, že se od vás bude linout taková vůně, že i sousedka z posledního patra bude chtít přijít na oběd! Vepřová žebra patří k oblíbeným druhům masa nejen při letním grilování, ale celoročně. Je to dáno jejich chutí a variabilitou. Mají sice vyšší obsah tuku, ale najdeme v nich také bílkoviny, železo a zinek. Při delším pečení se uvolňuje kolagen.

Milovaný i nesnášený: Koriandr

Koriandr je bylinka rozdělující lidi na dva tábory: Jedni koriandr milují, druzí z něj cítí mýdlovou pachuť. Tento rozdíl ve vnímání má genetický základ, nemůžeme jej tedy nikomu vyčítat. Listy koriandru ale jsou skvělým zdrojem vitaminu K, semínka se v tradiční medicíně využívají pro podporu trávení a ke zmírnění zánětů.

Ingredience:

  • Vepřová žebra – 1,5 kg;
  • Velká bílá cibule – 4 ks;
  • Mletý koriandr – 1,5 lžičky;
  • Sůl – 2 lžičky;
  • Worcesterská omáčka – 1,5 lžíce;
  • Majonéza – 2 lžíce;
  • Olivový olej – 2 lžíce.

Na zelnou vrstvu:

  • Zelí – 1 hlávka;
  • Olivový olej – na potření plechu;
  • Sůl – podle chuti;
  • Bazalka – podle chuti;
  • Uzená paprika nebo jiné oblíbené koření – podle chuti.

Na přílohu:

  • Brambory – 5 ks;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Olivový olej – 80 ml;
  • Rozmarýn – 3 snítky;
  • Česnek – 3-4 stroužky.

Postup přípravy:

  • Vepřová žebra odblaňte a nakrájejte na jednotlivé porce.
  • Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte ji do mísy k masu.
  • Přisypte koriandr a sůl.
  • Vlijte worcesterskou omáčku.
  • Přidejte majonézu, promíchejte, poté přilijte olej a znovu promíchejte.
  • Přiklopte a nechte 2 hodiny marinovat.
  • Mezitím si připravte zelnou vrstvu:
  • Ze zelí vyjměte košťál a vrchní listy.
  • Plech potřete olejem a vyskládejte na něj listy zelí. Je-li někde tvrdší košťál, odkrojte jej.
  • Osolte, okořeňte a navrch vložte marinované maso.
  • Pečte 70–80 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Obrázek k receptu: Nebe v ústech: Voňavá a lahodná vepřová žebra
Foto: YouTube/Schneller Koch, Recept na: Nebe v ústech: Voňavá a lahodná vepřová žebra
  • V mezidobí připravte přílohu:
  • Brambory nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody.
  • Na pánvi rozehřejte olej.
  • Rozmarýn nakrájejte a dejte jej na pánev rozvonět (1 minutu).
  • Přidejte prolisovaný česnek, restujte další minutu, poté sceďte.
  • Brambory vložte do misky a promíchejte s voňavým olejem.
  • Pekáč vyložte pečicím papírem, na který naskládejte brambory.
  • Dejte je do trouby pod plech s masem, pečte 10–20 minut při 200–220 °C.
  • Maso během pečení otočte.
Rychlý luxusní pokrm - pečená vepřová žebra na medu

Pečená vepřová žebra s medovou marinádou: Levné, jednoduché a zatraceně dobré

Obrázek k receptu: Lahoda z trouby: Šťavnatá pečená žebírka s bramborami a zelím

Lahodná večeře z 1 plechu: Stačí vzít kus žeber, brambory, koření a zeleninu, dát do trouby a jen se dívat

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest