Tento recept na pečená vepřová žebra je důkazem toho, že ta nejlepší jídla bývají často ta nejjednodušší. Kombinace sladkého medu, pikantní hořčice a uzené papriky vytváří neodolatelnou marinádu, která promění obyčejná žebra v gurmánský zážitek. Pečená žebra s medovou marinádou si rychle najdou ve vašem jídelníčku stálé místo.

Vepřová žebra obsahují nejen chutné maso, ale také kolagen, který se při pomalém pečení rozpustí a vytvoří přirozenou šťávu. Med v marinádě je příjemně sladký, navíc také pomáhá vytvořit krásnou karamelovou krustičku na povrchu masa. Jablečný ocet zase maso zkřehčuje a dodává mu jemnou kyselou chuť.

Recept na pečená vepřová žebra v medové marinádě

Délka pečení v troubě cca 100 minut.

Ingredience pro přípravu

Na žebra:

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • černý drcený pepř (minimálně 1 špetka)
  • sůl (minimálně 1 špetka)

Na marinádu:

  • 1 lžička sušeného mletého česneku
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 5 lžic medu
  • 10 lžic kvasného jablečného octa
  • 1 lžička mleté sladké uzené papriky
  • 5 lžic rajského protlaku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce worchestrové omáčky

Postup přípravy medových žeber

Rychlý luxusní pokrm - pečená vepřová žebra na medu
Foto: Ilona Mikulecká, Pečená vepřová medová žebra

1. Do rendlíku vložte všechny ingredience na marinádu a pomalu přiveďte k varu.

2. Za občasného míchání lehce povařte zhruba jednu minutu, pak vypněte a nechte mírně vychladnout.

3. Žebra důkladně omyjte pod studenou vodou a osušte kuchyňskými utěrkami.

4. Vložte do velké mísy a důkladně osolte a opepřete ze všech stran.

5. Rukama pečlivě vmasírujte do masa sůl a pepř.

6. Ještě teplou marinádu nalijte na žebra a rukama potřete maso ze všech stran.

7. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a dejte přes noc do ledničky.

8. Teoreticky můžete péct už po dvou hodinách, ale delší marinování zajistí lepší chuť.

9. Druhý den vyndejte žebra z ledničky, přendejte je do většího pekáče včetně celé marinády a nechte odpočinout na pokojovou teplotu (asi 30 minut).

10. Troubu předehřejte na 160 stupňů a žebra pečte přibližně 100 minut.

11. Během pečení můžete žebra obrátit pro rovnoměrné propečení.

Tipy redakce

Obrázek receptu na medová žebra.

Pečená Medová žebra – zaručená masová pochoutka

  • Ideální jsou žebra s dostatečným množstvím masa mezi kostmi. Vyhněte se příliš tučným nebo naopak příliš suchým kusům.
  • Před nalitím na maso marinádu ochutnejte – chuť by měla být vyvážená (něco mezi sladkou, slanou, kyselou a pikantní chutí). Podle potřeby dolaďte.
  • Žebra jsou hotová, když se maso lehce odlupuje od kosti. Pokud chcete křupavější povrch, zvyšte teplotu na posledních 10 minut na 180°C.
  • Výborně se hodí bramborová kaše, pečené brambory nebo dušená zelenina. Pro děti můžete zeleninu lehce osladit trochou cukru.
  • Po vyndání z trouby nechte žebra 5 minut odpočinout, pak nakrájejte mezi kostmi. Zbylou šťávu z pekáče můžete přecedít a podávat jako omáčku.
Obrázek receptu na pečená vepřová žebra.

Nejlepší zelenina je maso – aneb Vepřová žebra z trouby na medovo hořčičném základu

Obrázek k receptu: Lahoda z trouby: Šťavnatá pečená žebírka s bramborami a zelím

Lahodná večeře z 1 plechu: Stačí vzít kus žeber, brambory, koření a zeleninu, dát do trouby a jen se dívat

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest