Tento recept na pečená vepřová žebra je důkazem toho, že ta nejlepší jídla bývají často ta nejjednodušší. Kombinace sladkého medu, pikantní hořčice a uzené papriky vytváří neodolatelnou marinádu, která promění obyčejná žebra v gurmánský zážitek. Pečená žebra s medovou marinádou si rychle najdou ve vašem jídelníčku stálé místo.
Vepřová žebra obsahují nejen chutné maso, ale také kolagen, který se při pomalém pečení rozpustí a vytvoří přirozenou šťávu. Med v marinádě je příjemně sladký, navíc také pomáhá vytvořit krásnou karamelovou krustičku na povrchu masa. Jablečný ocet zase maso zkřehčuje a dodává mu jemnou kyselou chuť.
Recept na pečená vepřová žebra v medové marinádě
Délka pečení v troubě cca 100 minut.
Ingredience pro přípravu
Na žebra:
- 1,5 kg vepřových žeber
- černý drcený pepř (minimálně 1 špetka)
- sůl (minimálně 1 špetka)
Na marinádu:
- 1 lžička sušeného mletého česneku
- 5 lžic třtinového cukru
- 5 lžic plnotučné hořčice
- 5 lžic medu
- 10 lžic kvasného jablečného octa
- 1 lžička mleté sladké uzené papriky
- 5 lžic rajského protlaku
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce worchestrové omáčky
Postup přípravy medových žeber
1. Do rendlíku vložte všechny ingredience na marinádu a pomalu přiveďte k varu.
2. Za občasného míchání lehce povařte zhruba jednu minutu, pak vypněte a nechte mírně vychladnout.
3. Žebra důkladně omyjte pod studenou vodou a osušte kuchyňskými utěrkami.
4. Vložte do velké mísy a důkladně osolte a opepřete ze všech stran.
5. Rukama pečlivě vmasírujte do masa sůl a pepř.
6. Ještě teplou marinádu nalijte na žebra a rukama potřete maso ze všech stran.
7. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a dejte přes noc do ledničky.
8. Teoreticky můžete péct už po dvou hodinách, ale delší marinování zajistí lepší chuť.
9. Druhý den vyndejte žebra z ledničky, přendejte je do většího pekáče včetně celé marinády a nechte odpočinout na pokojovou teplotu (asi 30 minut).
10. Troubu předehřejte na 160 stupňů a žebra pečte přibližně 100 minut.
11. Během pečení můžete žebra obrátit pro rovnoměrné propečení.
Tipy redakce

Pečená Medová žebra – zaručená masová pochoutka
- Ideální jsou žebra s dostatečným množstvím masa mezi kostmi. Vyhněte se příliš tučným nebo naopak příliš suchým kusům.
- Před nalitím na maso marinádu ochutnejte – chuť by měla být vyvážená (něco mezi sladkou, slanou, kyselou a pikantní chutí). Podle potřeby dolaďte.
- Žebra jsou hotová, když se maso lehce odlupuje od kosti. Pokud chcete křupavější povrch, zvyšte teplotu na posledních 10 minut na 180°C.
- Výborně se hodí bramborová kaše, pečené brambory nebo dušená zelenina. Pro děti můžete zeleninu lehce osladit trochou cukru.
- Po vyndání z trouby nechte žebra 5 minut odpočinout, pak nakrájejte mezi kostmi. Zbylou šťávu z pekáče můžete přecedít a podávat jako omáčku.

Nejlepší zelenina je maso – aneb Vepřová žebra z trouby na medovo hořčičném základu

Lahodná večeře z 1 plechu: Stačí vzít kus žeber, brambory, koření a zeleninu, dát do trouby a jen se dívat
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI