Občas trochu zhřešit můžeme, proto bych se vůbec nebála, obzvláště v tomto sychravém počasí, si upéct pořádný kus masíčka. Pečené vepřové kolínko je tak trochu specifické jídlo, zejména pro gurmány. Ale vůně, která se line z trouby při jeho pečení je pro mnohé tím pravým symbolem domácí kuchyně nebo tradiční české hospůdky. Kořeny má hluboko v historii středoevropského vaření a přesto nikdy asi nevyjde z módy.
Koleno, jako i jiná druhořadá masa, bylo dříve často podceňováno. V dnešní době si ale našlo cestu zpět na výsluní a to právem. V kombinaci s česnekem, cibulí a anglickou slaninou se promění v masovou lahůdku, která v sobě nese rustikální sytost a bohatou chuť. Pečené koleno vypadá nepoddajně, ale když se dobře upeče, rozpadá se pod vidličkou a křupavá kůrčička praská pod zuby. Je to jídlo, které si zaslouží čas, klid a hlavně pivo k tomu.
Recept na něco skvělého pro masové gurmány
Ingredience na přípravu vepřového kolena z trouby na slanině, česneku a cibuli
- 2 vepřová kolena (ideálně přední, jsou menší a měkčí)
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 100 g anglické slaniny (plátky nebo kostičky)
- kmín
- sůl a pepř
- Nové koření
- Bobkový list
- sladká paprika
- grilovací koření
- voda na podlití
Postup přípravy pečeného kolene
1. Vepřová kolena omyjeme a osušíme. Dáme do kastrolu s pokličku nebo s alobalem.
2. Přidáme kousky anglické slaniny, nakrájenou cibuli a česnek a ostatní ingredience.
3. Kolena podlijeme trochou vody a pekáč přikryjeme pokličkou nebo alobalem.
4. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme přikryté cca 1 hodinu.
5. Před koncem pečení asi 15 minut odkryjeme a zapečeme do barvy a křupava.
Kolena podáváme se zelím a knedlíkem ale jsou výborná i s čerstvým chlebem a hořčicí nebo křenem, a to i za studena.

Pečená Medová žebra – zaručená masová pochoutka
