Občas trochu zhřešit můžeme, proto bych se vůbec nebála, obzvláště v tomto sychravém počasí, si upéct pořádný kus masíčka. Pečené vepřové kolínko je tak trochu specifické jídlo, zejména pro gurmány. Ale vůně, která se line z trouby při jeho pečení je pro mnohé tím pravým symbolem domácí kuchyně nebo tradiční české hospůdky. Kořeny má hluboko v historii středoevropského vaření a přesto nikdy asi nevyjde z módy.

Koleno, jako i jiná druhořadá masa, bylo dříve často podceňováno. V dnešní době si ale našlo cestu zpět na výsluní a to právem. V kombinaci s česnekem, cibulí a anglickou slaninou se promění v masovou lahůdku, která v sobě nese rustikální sytost a bohatou chuť. Pečené koleno vypadá nepoddajně, ale když se dobře upeče, rozpadá se pod vidličkou a křupavá kůrčička praská pod zuby. Je to jídlo, které si zaslouží čas, klid a hlavně pivo k tomu.

Recept na něco skvělého pro masové gurmány

Ingredience na přípravu vepřového kolena z trouby na slanině, česneku a cibuli

  • 2 vepřová kolena (ideálně přední, jsou menší a měkčí)
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g anglické slaniny (plátky nebo kostičky)
  • kmín
  • sůl a pepř
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • sladká paprika
  • grilovací koření
  • voda na podlití

Postup přípravy pečeného kolene

1. Vepřová kolena omyjeme a osušíme. Dáme do kastrolu s pokličku nebo s alobalem.

2. Přidáme kousky anglické slaniny, nakrájenou cibuli a česnek a ostatní ingredience.

3. Kolena podlijeme trochou vody a pekáč přikryjeme pokličkou nebo alobalem.

Pečené koleno s velikým množstvím cibule a anglické slanině
Foto: cooky.cz, Koleno na velikém množství cibule a slanině

4. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme přikryté cca 1 hodinu.

5. Před koncem pečení asi 15 minut odkryjeme a zapečeme do barvy a křupava.

Kolena podáváme se zelím a knedlíkem ale jsou výborná i s čerstvým chlebem a hořčicí nebo křenem, a to i za studena.

Obrázek receptu na medová žebra.

Pečená Medová žebra – zaručená masová pochoutka

Obrázek receptu na Pomalé koleno pod pivní glazurou s kořeněným zeleninovým lůžkem - pokrm pro opravdové jedlíky

Pomalé koleno pod pivní glazurou s kořeněným zeleninovým lůžkem – pokrm pro opravdové jedlíky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest