Kam se hrabou hrnkové recepty, tohle je ještě jednodušší! Nejraději ho peču v sezóně rybízu, ale protože jsem prozíravá a část úrody si schovávám do mrazáku, můžu ho jako trumf z rukávu vytáhnout v jakoukoli roční dobu. Kontrast kyselého rybízu a sladké drobenky je léty prověřená chuť, kterou miluje většina lidí. U nás doma dokonce všichni. Kdo nemá rád rybíz, může si dát do koláče borůvky, švestky nebo klidně jablka.
Podle náplně pak vyšperkujte drobenku. K rybízu se hodí vanilkový cukr, ke švestkám a jablkům skořice nebo nasekané ořechy. A například plátky mandlí se výborně doplňují prakticky se vším 🙂 Těsta v receptu je tak akorát do kulaté formy na koláče nebo menšího plechu, proto ho můžete upéct i když nemáte ovoce zrovna celý kýbl. Je výtečný ke svačině k odpolednímu čaji i jako rychlé letní víkendové pečení. U nedělní snídaně vám za něj rodina bude líbat ruce.
Recept na lžícový rybízový koláč
Doba přípravy: 55 minut
Co potřebujeme
Těsto:
- 8 vrchovatých lžic polohrubé mouky (cca 100 g)
- ½ prášku do pečiva (cca 5–6 g)
- 4 lžíce cukru (cca 50 g)
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje (cca 30 g)
- 10 lžic mléka (cca 150 ml)
- 1 vejce
Náplň:
- Rybíz (nebo jiné ovoce, cca 100–150 g)
Drobenka:
- 4 lžíce polohrubé mouky (cca 50 g)
- 2 lžíce cukru (cca 25 g)
- 1 lžíce másla nebo margarínu (cca 15 g)
Postup přípravy lžícového rybízového koláče
1. Máslo na těsto rozpustíme a necháme trochu vychladnout, poté ho smícháme se všemi ostatními surovinami na těsto a důkladně promícháme.
2. Menší plech vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou a nalijeme na něj těsto.
3. Těsto posypeme ovocem.
4. Drobenku vyrobíme z kostek studeného másla, cukru a mouky. Pro větší šmrnc přidáme trochu vanilkového cukru. Prsty vypracujeme sypkou směs, kterou nasypeme na rybíz.
5. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 35 minut. Kdyby drobenka zlátla příliš rychle, zakryjeme plech alobalem, aby se nespálila.
TIP k mraženému ovoci
Pokud na koláč použijete mražené ovoce, hrozí, že náplň bude příliš vodnatá. Nechte ovoce pozvolna rozmrazit v lednici, například přes noc. Po rozmrznutí ho sceďte přes jemné sítko.

Rybízový kynutý koláč s mákem a drobenkou jako od babičky

Dvoubarevný strouhaný koláč: Lahodná kombinace tvarohu, broskví a dvou tónů těsta
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková