Určitě víte, že sekaná nemusí být jenom z masa. Kombinace s jinou surovinou, jako jsou například luštěniny či zelenina, sekanou zjemní, dodá jí vláčnosti a přidá výživovou hodnotu. Taková sekaná, například právě z přidané kapusty, je sice nenápadná, ale plná chutí, vůní a vzpomínek na časy, když se vařilo pouze z toho, co bylo doma k mání.
Proto když takovou sekanou uděláte jak má být, plnou opečené cibulky, trochou česneku, se strouhankou, vejci a kořením, tak najednou máte na stole pokrm, který může konkurovat jakékoliv variantě sekané pouze s masem. Většinou se i ta zeleninová sekaná dělá s masem, ale lze ji dělat jako vegetariánskou variantu ze samotné kapusty. Kapustová sekaná se podává s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami s máslem. Studená sekaná se hodí skvěle na chleba s hořčicí.
Recept na kapustovou sekanou s cibulkou a česnekem
Ingredience potřebné na Kapustovou sekanou
- 1 kg mletého vepřového masa
- 500 g vařené kapusty
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 brambora
- 1 vejce
- hrst petrželové natě
- 2 lžíce strouhanky
Postup přípravy sekané s kapustou
1. Do hrnce dáme vařit vodu a do vařící vody s trochou soli dáme na 15 minut uvařit kapustu vcelku.
2. Po uvaření a vychladnutí jí řádně vyždímáme od zbytků vody a uřízneme tvrdé košťály.
3. Kapustu nakrájíme nadrobno a dáme do misky, přidáme mleté maso, nakrájenou petrželku, vajíčko, nastrouhanou na jemno a vymačkanou bramboru, prolisovaný česnek a vymačkanou cibulku, kterou jsme osmažili na oleji. Olej necháme na potření sekané.
4. Přidáme jednu rovnou lžičku soli, dvě lžičky koření na mletá masa bez soli, celé to řádně rozmícháme, přidáme 2 plné lžíce strouhanky a těsto necháme asi půl hodiny odležet.

Krkovička s křupavou růžičkovou kapustou – rychlá jarní pochoutka
5. Vytvarujeme jednu velkou nebo dvě menší šišky rukama namočenými v oleji z cibulky. Zbytkem oleje sekanou potřeme a nelijeme do pekáče.
6. Podlijeme trochou studené vody a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 1 – 1,5 hodiny. V případě potřeby podléváme vodou i v průběhu pečení.
Servírování
Kapustovou sekanou podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší a okurkovým nebo rajčatovým salátem.

Sekaná na holandský způsob: Kus nizozemské historie na talíři, po kterém se jen zapráší

Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou. Doma se po nich jen zapráší
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková