Určitě víte, že sekaná nemusí být jenom z masa. Kombinace s jinou surovinou, jako jsou například luštěniny či zelenina, sekanou zjemní, dodá jí vláčnosti a přidá výživovou hodnotu. Taková sekaná, například právě z přidané kapusty, je sice nenápadná, ale plná chutí, vůní a vzpomínek na časy, když se vařilo pouze z toho, co bylo doma k mání.

Proto když takovou sekanou uděláte jak má být, plnou opečené cibulky, trochou česneku, se strouhankou, vejci a kořením, tak najednou máte na stole pokrm, který může konkurovat jakékoliv variantě sekané pouze s masem. Většinou se i ta zeleninová sekaná dělá s masem, ale lze ji dělat jako vegetariánskou variantu ze samotné kapusty. Kapustová sekaná se podává s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami s máslem. Studená sekaná se hodí skvěle na chleba s hořčicí.

Recept na kapustovou sekanou s cibulkou a česnekem

Ingredience potřebné na Kapustovou sekanou

  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 500 g vařené kapusty
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 1 vejce
  • hrst petrželové natě
  • 2 lžíce strouhanky

Postup přípravy sekané s kapustou

1. Do hrnce dáme vařit vodu a do vařící vody s trochou soli dáme na 15 minut uvařit kapustu vcelku.

2. Po uvaření a vychladnutí jí řádně vyždímáme od zbytků vody a uřízneme tvrdé košťály.

3. Kapustu nakrájíme nadrobno a dáme do misky, přidáme mleté maso, nakrájenou petrželku, vajíčko, nastrouhanou na jemno a vymačkanou bramboru, prolisovaný česnek a vymačkanou cibulku, kterou jsme osmažili na oleji. Olej necháme na potření sekané.

V misce si smícháme suroviny na sekanou.
Foto: Cooky.cz, V misce si smícháme suroviny na sekanou.

4. Přidáme jednu rovnou lžičku soli, dvě lžičky koření na mletá masa bez soli, celé to řádně rozmícháme, přidáme 2 plné lžíce strouhanky a těsto necháme asi půl hodiny odležet.

Obrázek receptu na jídlo Krkovička s křupavou kapustou - zimní pochoutka plná chutí

Krkovička s křupavou růžičkovou kapustou – rychlá jarní pochoutka

5. Vytvarujeme jednu velkou nebo dvě menší šišky rukama namočenými v oleji z cibulky. Zbytkem oleje sekanou potřeme a nelijeme do pekáče.

Vytvarujeme šišky rukama namočenýma v oleji z cibulky.
Foto: Cooky.cz, Vytvarujeme šišky rukama namočenýma v oleji z cibulky.

6. Podlijeme trochou studené vody a pečeme v troubě na 200 stupňů cca 1 – 1,5 hodiny. V případě potřeby podléváme vodou i v průběhu pečení.

Podlijeme vodou a upečeme v troubě.
Foto: Cooky.cz, Podlijeme vodou a upečeme v troubě.

Servírování

Kapustovou sekanou podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší a okurkovým nebo rajčatovým salátem.

Obrázek k receptu: Báječná kombinace sýrů: Holandská sekaná s parmezánovými bramborami

Sekaná na holandský způsob: Kus nizozemské historie na talíři, po kterém se jen zapráší

Obrázek k receptu: Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou

Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou. Doma se po nich jen zapráší

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest