Tenhle jahodový dort mám spojený s létem – je jemný, osvěžující a hlavně nepečený, takže ideální, když se mi nechce zapínat troubu. Když se hezky a pečlivě připraví, vypadá jako z cukrárny, i když vznikne doma za pár minut. Je to prostě klasika, která má spoustu variací a nikdy neomrzí.
Poprvé se podobné dezerty začaly objevovat u nás v 70. a 80. letech jako domácí alternativa cukrárenských dortů. Pro mě je to i silná vzpomínka na dětství – maminka nebo babička ho dělaly do skleněné mísy a my jsme netrpělivě obcházely ledničku, jestli už želatina ztuhla. Tvaroh mu dodává lehkost, pudink krémovost a piškoty krásně nasáknou chutě všech vrstev. Je to dezert, který osvěží i potěší – v létě po obědě, ke kávě nebo jako slavnostní dort. Dělávám ho buď do dortové formy, nebo do skleniček, a když je nás víc, klidně i na plech jako řezy.
Recept na nepečený piškotový dort s ovocem a želatinou
Ingredience na nepečený dort s tvarohem
- 250 ml Ramy Cremefine nebo jiné šlehačkové smetany
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 50 g cukru moučky
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový pudink bez vaření Creme Olé
- pár kapek citronového aroma
- 200 ml mléka
- 500 g jahod
- 110 g dětských piškotů
- želatina:
- 500 ml vody
- 1 balíček jahodového ovocného želé
- cukr dle potřeby či návodu
Postup přípravy nepečeného dortu
1. Nejprve si připravíme jahodové želé podle návodu na obalu. Po přípravě ho necháme pomalu houstnout a rosolovatět, aby bylo připravené na dokončení dezertu. Želé naléváme na moučník až ve chvíli, kdy začíná houstnout, protože příliš řídké by nám proteklo až na dno formy.
2. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku. V samostatné míse smícháme tvarohy s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem bez vaření, citronovou příchutí a mlékem. Směs šleháme, dokud nevznikne hustší hmota. Nakonec do ní opatrně vmícháme vyšlehanou šlehačku, aby směs zůstala nadýchaná.
3. Na dno větší dortové formy rozložíme piškoty a na ně naneseme část tvarohové směsi. Na tuto vrstvu rozložíme půlky jahod, které přikryjeme další částí tvarohové směsi. Poté rozložíme další vrstvu piškotů, zbytek tvarohové směsi a nakonec opět jahody. Připravenou formu vložíme do lednice a necháme vychladit.
4. Jakmile želé začne houstnout, přelijeme jím dezert až po okraj formy. Moučník poté necháme v lednici důkladně ztuhnout, nejlépe do druhého dne, aby získal pevnou a svěží konzistenci.
Tipy na obměny
Místo piškot můžete použit sušenky, např. Be-Be. Do krému můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru. Kombinovat můžete také různé druhy ovoce.
Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami
Tvarohový nepečený dort s meruňkami – možná ho taky znáte z osmdesátek, zkrátka za totáče. Tvaroh, meruňky, piškoty a kakaová pěna jako sladká tečka
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková