Játra – někdo je miluje a někdo zase nemůže ani cítit. Dovolím si říct, že hodně záleží na jejich způsobu přípravy a způsobem, který vám prozradím nakonec. Takhle je máme nejraději my doma a naučila jsem je jíst i členy rodiny, kteří se játrům dlouhým obloukem vyhýbali. No teď se budeme soustředit na ty obalované, protože jsou součástí hlavního chodu, o kterém se dnes budeme bavit.
Strávníci, kteří milují smažená jídla zejména řízky o nich říkají, že jsou to řízky chudé, které chutnají královsky a zároveň vyjdou levně. I když dnes už ani ta játra nijak levná nejsou. A říkají o nich, že ten kdo nezkusil játra v obalu, nezná vůbec jejich potenciál a neví o co. přichází. Věřím tomu, i když nejsem zastáncem smažených jídel a tak proto miluji ty minutkové, ale celkově játra mám ráda.
Určitě víte, že jsou nutričně velmi bohatá a právě ta kuřecí jsou jemnější než vepřová nebo hovězí a jsou méně výrazná. Obalovaná nám připomínají řízek, jen s tím rozdílem, že se nenaklepávají a jsou hotová za pár minut. Amerika – co to je a proč o ní mluvím? Když játra smažíme, mají tendenci se nafukovat a puknout. Tímto způsobem se ovšem játra povedou.
Recept na obalená kuřecí játra s bramborem a domácí tatarkou
Ingredience potřebné k přípravě Chudého řízku nebo Smaženého pokladu
- směs Amerika (vejce+voda+hladká mouka – zabraňuje olupování strouhanky a praskání jater na pánvi při smažení)
- sůl a pepř dle chuti a potřeby
- strouhanka
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy – játra obalená v Americe
1. Nejprve si tedy připravíme Ameriku, smícháme vejce s vodou a hladkou moukou, osolíme, opepříme a játra do směsi namočíme.
2. Vytahujeme a obalujeme ve strouhance.
3. Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.
4. Obalené játra podáváme s vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou.
Tip na minutková kuřecí, krůtí nebo kachní játra
Proč uvádím všechny tři druhy, protože na tento způsob jsem vyzkoušela všechny a všechny jsou moc dobré. Játra očistíme, usušíme a trochu rozkrájíme. Na pánvi rozpustíme pravé máslo s kapkou oleje, aby moc nehořelo a na rozpáleném zprudka opečeme neochucená játra dozlatova. Játříčka na talíři osolíme a opepříme dle chuti a podáváme s dobrým chlebem a nakrájenou cibulí nebo jarní cibulkou. Někdo rád k tomu tatarku, já osobně kromě cibule i červenou řepu a bílý jogurt. Výpek – máslo – je výborné na polití a namáčení chlebíka – má skvělou nenapodobitelnou chuť. Já vím, je to tak trošku prasárnička, ale jednou za čas stojí za to!

Restovaná vepřová játra s omáčkou z pepře: Šťavnatá rychlovka na pepři
