Obalovaný květák je klasickým českým jídlem, které ale můžeme vylepšit a připravit ve zdravější variantě přidáním sezamových semínek místo strouhanky. Jako výborný doplněk je vhodná pikantní majonéza. Tato kombinace nám poskytne zajímavou směs chutí křupavých sezamových semínek s pikantní majonézou. Recept je výborným řešením jako předkrm na různé oslavy či lehký oběd nebo večeři. Experimentovat lze u přípravy tohoto předkrmu s různými druhy semínek například lněná nebo chia semínka, případně jinými druhy omáčky, čím částečně změníme chuť pokrmu.

Recept na obalovaný květák se sezamem a pikantní majonézou

Ingredience na přípravu

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce mouky
  • sezamové semínko
  • sůl, pepř
  • sladká paprika
  • olej na smažení
  • 2-3 lžíce majonézy
  • trochu omáčky Tabasco

Postup přípravy

1. Květák rozebereme na malé růžičky. Smícháme majonézu s trochou omáčky Tabasco a necháme odležet do podávání.

Květák rozebereme na malé růžičky.
Květák rozebereme na malé růžičky.
Do majonézy přidáme trochu omáčky Tabasco.
Do majonézy přidáme trochu omáčky Tabasco.

2. V misce dobře rozšleháme vejce s moukou, ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou, přidáme sezamová semínka.

Přípravíme těstíčko.
Bucataras, Připravíme těstíčko.

3. Do připravené směsi vložíme růžičky květáku a dobře promícháme, aby se celá obalila těstem.

V těstíčku obalíme růžičky květáku.
V těstíčku obalíme růžičky květáku.

4. Smažíme je v rozehřátém oleji do zlatova. Vyndáme na papírové utěrky, kvůli odsátí přebytečného tuku.

V rozpáleném oleji smažíme do zlatova.
V rozpáleném oleji smažíme do zlatova
Usmažený květák dáme na papírovou utěrku.
Usmažený květák dáme na papírovou utěrku.

5. Podáváme je s předem připravenou a odstátou omáčkou.

Nápad pro zdravější variantu

Tento způsob přípravy květáku je zdravější a jednodušší než smažení. Takto připravený květák rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem a místo smažení upečeme v troubě. Před pečením růžičky květáku pouze jemné postříkáme rostlinným olejem. V polovině pečení růžičky otočíme. Je to skvělý způsob, jak snížit množství použitého oleje a přitom zachovat křupavost i lahodnou chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest