Obalovaný květák je klasickým českým jídlem, které ale můžeme vylepšit a připravit ve zdravější variantě přidáním sezamových semínek místo strouhanky. Jako výborný doplněk je vhodná pikantní majonéza. Tato kombinace nám poskytne zajímavou směs chutí křupavých sezamových semínek s pikantní majonézou. Recept je výborným řešením jako předkrm na různé oslavy či lehký oběd nebo večeři. Experimentovat lze u přípravy tohoto předkrmu s různými druhy semínek například lněná nebo chia semínka, případně jinými druhy omáčky, čím částečně změníme chuť pokrmu.
Recept na obalovaný květák se sezamem a pikantní majonézou
Ingredience na přípravu
- 1 květák
- 2 vejce
- 2-3 lžíce mouky
- sezamové semínko
- sůl, pepř
- sladká paprika
- olej na smažení
- 2-3 lžíce majonézy
- trochu omáčky Tabasco
Postup přípravy
1. Květák rozebereme na malé růžičky. Smícháme majonézu s trochou omáčky Tabasco a necháme odležet do podávání.
2. V misce dobře rozšleháme vejce s moukou, ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou, přidáme sezamová semínka.
3. Do připravené směsi vložíme růžičky květáku a dobře promícháme, aby se celá obalila těstem.
4. Smažíme je v rozehřátém oleji do zlatova. Vyndáme na papírové utěrky, kvůli odsátí přebytečného tuku.
5. Podáváme je s předem připravenou a odstátou omáčkou.
Nápad pro zdravější variantu
Tento způsob přípravy květáku je zdravější a jednodušší než smažení. Takto připravený květák rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem a místo smažení upečeme v troubě. Před pečením růžičky květáku pouze jemné postříkáme rostlinným olejem. V polovině pečení růžičky otočíme. Je to skvělý způsob, jak snížit množství použitého oleje a přitom zachovat křupavost i lahodnou chuť.