Obložené chlebíčky patří do české gastronomie již dlouho. Konkrétně od roku 1916, kdy s nimi poprvé přišel lahůdkář z Prahy Jan Paukert. Přestože, jak datum napovídá, se země nacházela v extrémně těžké situaci, chlebíčky si rychle získaly oblibu. Výhodou této dobroty je skutečnost, že ať obložíte chlebíček jakýmikoliv ingrediencemi, vždy vám z toho vyjde jistě něco chutného. Efektivně se chlebíčky rozšířily teprve po druhé světové válce a začaly se objevovat v ostatních lahůdkářstvích a domácnostech. I když se příprava chlebíčků skrze lahůdkáři liší, vždy je musíme připravovat z čerstvých a kvalitních surovin.

Recept na obložené chlebíčky

Délka přípravy 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • veka
  • bramborový salát nebo pomazánkové máslo
  • vejce
  • nakládané okurky
  • šunka
  • salám
  • Eidam nebo Gouda
  • rajče
  • zelená petrželka
  • chilli vločky

Postup přípravy

1. Do kastrolu si dáme studenou vodu, vložíme vejce a přivedeme k varu.

2. Vaříme 8 minut přesně a poté je zchladíme ve studené vodě.

3. Vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka.

4. Dále si nakrájíme veku na plátky silné cca 1,3 cm a natřeme na ně bramborový salát nebo pomazánkové máslo.

Na veku naneseme bramborový salát.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Na veku naneseme bramborový salát.

5. Na salát položíme šunku nebo suchý salám, klidně část se šunkou a část se salámem.

Na salát položíme šunku nebo suchý salám, klidně část se šunkou a část se salámem.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Na salát položíme šunku nebo suchý salám, klidně část se šunkou a část se salámem.

6. Dále pokládáme sýr, plátky vejce, nakrájenou okurku a rajče.

7. Nakonec dozdobíme petrželkou a chilli vločkami.

Nakonec dozdobíme petrželkou a chilli vločkami.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Nakonec dozdobíme petrželkou a chilli vločkami.

Jíme očima

Důležité je, abychom chlebíčky připravovali s určitou dávkou estetického cítění. Není nic horšího, než když obložené chlebíčky připravuje někdo, kdo na veku suroviny bezmyšlenkovitě nahází a vše je pak nevzhledné. Rozhodně s tím nezapůsobíte na žádné sešlosti, oslavě či jiné akci. Dejte si na to pozor vytvořte vizuálně atraktivní chlebíčky.

TIP na závěr

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest