Obložené chlebíčky patří do české gastronomie již dlouho. Konkrétně od roku 1916, kdy s nimi poprvé přišel lahůdkář z Prahy Jan Paukert. Přestože, jak datum napovídá, se země nacházela v extrémně těžké situaci, chlebíčky si rychle získaly oblibu. Výhodou této dobroty je skutečnost, že ať obložíte chlebíček jakýmikoliv ingrediencemi, vždy vám z toho vyjde jistě něco chutného. Efektivně se chlebíčky rozšířily teprve po druhé světové válce a začaly se objevovat v ostatních lahůdkářstvích a domácnostech. I když se příprava chlebíčků skrze lahůdkáři liší, vždy je musíme připravovat z čerstvých a kvalitních surovin.
Recept na obložené chlebíčky
Délka přípravy 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- veka
- bramborový salát nebo pomazánkové máslo
- vejce
- nakládané okurky
- šunka
- salám
- Eidam nebo Gouda
- rajče
- zelená petrželka
- chilli vločky
Postup přípravy
1. Do kastrolu si dáme studenou vodu, vložíme vejce a přivedeme k varu.
2. Vaříme 8 minut přesně a poté je zchladíme ve studené vodě.
3. Vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka.
4. Dále si nakrájíme veku na plátky silné cca 1,3 cm a natřeme na ně bramborový salát nebo pomazánkové máslo.
5. Na salát položíme šunku nebo suchý salám, klidně část se šunkou a část se salámem.
6. Dále pokládáme sýr, plátky vejce, nakrájenou okurku a rajče.
7. Nakonec dozdobíme petrželkou a chilli vločkami.
Jíme očima
Důležité je, abychom chlebíčky připravovali s určitou dávkou estetického cítění. Není nic horšího, než když obložené chlebíčky připravuje někdo, kdo na veku suroviny bezmyšlenkovitě nahází a vše je pak nevzhledné. Rozhodně s tím nezapůsobíte na žádné sešlosti, oslavě či jiné akci. Dejte si na to pozor vytvořte vizuálně atraktivní chlebíčky.
TIP na závěr
- prohlédněte si recept na chlebíčkový bramborový salát
- vybrané recepty na pomazánky pro jednohubky