Přesně taková, jakou člověk občas potřebuje – nijak komplikovaná, jen obyčejná poctivá buchta plná čokolády. Vláčná, hutná, s kakaem i s kousky čokolády, ideálně ještě teplá a s hrníčkem mléka nebo kávy. Můj syn má totiž rád každý dezert, který se zakládá na čokoládě, no, co víc si přát. Dnes už je z něj dospělý muž, má svoje děti a když přijde na návštěvu, vím, že můžu upéct cokoliv, jen ať je to čokoládové, takže nic ovocného, nic, co nevidělo čokoládu.

Moje dnešní buchta je jeho oblíbená, protože je jednoduchá a obsahuje čokoládu v každém soustu, není nijak dusivá, ale krásně vláčná. Kousky čokolády v těstě se při pečení lehce rozpustí a vytvoří malé kapsičky, které si vychutnáte ideálně ještě teplé – s hrníčkem kávy, mléka nebo pravého holandského kakao.

Recept na obyčejnou buchtu plnou čokolády

Ingredience potřebné na přípravu buchty nejen pro milovníky čokolády

Suroviny na těsto

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • 150 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/5 balíčku prášku do pečiva

Z čeho udělat krém

  • 1 zakysaná smetana
  • 1 čokoláda na vaření

Postup přípravy čokoládové buchty

1. V misce smícháme všechny ingredience na těsto a nakonec přidáme mouku s kakaem a práškem do pečiva.

2. Dávka je určena na menší pekáček nebo dortovou formu, na kterou jej vylijeme, vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou.

3. Upečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut. Propečení zkoušíme špejlí.

4. Buchtu necháme vychladnout.

5. Během pečení a chlazení si připravíme čokoládový krém, čokoládu necháme roztavit nad párou nebo v mikrovlnné troubě a po částech do ní přidávám zakysanou smetanu. Každou část pořádně rozmícháme a pak přidáme další.

6. Krém pak rovnoměrně. naneseme na upečený moučník a dáme chladit minimálně na 10 minut do lednice.

Na vychladlý korpus naneseme vrstvu čokoládového krému.
Foto: Cooky.cz, Na vychladlý korpus naneseme vrstvu čokoládového krému.

Zdobení

Buchtu můžeme zdobit čerstvým ovocem anebo zdobením na dorty, je to na každého fantazii.

Obrázek k receptu na čokoládový dort

Čokoládový dort s kakaem a hedvábnou polevou, měkčí než buchta a jednodušší, než se zdá: Nechte se rozmazlit pravou čokoládou

Obrázek receptu na Kávový perník - když buchta potká espresso

Kávový perník: Měkká buchta s vůní italského espressa

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest