Přesně taková, jakou člověk občas potřebuje – nijak komplikovaná, jen obyčejná poctivá buchta plná čokolády. Vláčná, hutná, s kakaem i s kousky čokolády, ideálně ještě teplá a s hrníčkem mléka nebo kávy. Můj syn má totiž rád každý dezert, který se zakládá na čokoládě, no, co víc si přát. Dnes už je z něj dospělý muž, má svoje děti a když přijde na návštěvu, vím, že můžu upéct cokoliv, jen ať je to čokoládové, takže nic ovocného, nic, co nevidělo čokoládu.
Moje dnešní buchta je jeho oblíbená, protože je jednoduchá a obsahuje čokoládu v každém soustu, není nijak dusivá, ale krásně vláčná. Kousky čokolády v těstě se při pečení lehce rozpustí a vytvoří malé kapsičky, které si vychutnáte ideálně ještě teplé – s hrníčkem kávy, mléka nebo pravého holandského kakao.
Recept na obyčejnou buchtu plnou čokolády
Ingredience potřebné na přípravu buchty nejen pro milovníky čokolády
Suroviny na těsto
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 1 lžička vinného octa
- 150 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1/5 balíčku prášku do pečiva
Z čeho udělat krém
- 1 zakysaná smetana
- 1 čokoláda na vaření
Postup přípravy čokoládové buchty
1. V misce smícháme všechny ingredience na těsto a nakonec přidáme mouku s kakaem a práškem do pečiva.
2. Dávka je určena na menší pekáček nebo dortovou formu, na kterou jej vylijeme, vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou.
3. Upečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut. Propečení zkoušíme špejlí.
4. Buchtu necháme vychladnout.
5. Během pečení a chlazení si připravíme čokoládový krém, čokoládu necháme roztavit nad párou nebo v mikrovlnné troubě a po částech do ní přidávám zakysanou smetanu. Každou část pořádně rozmícháme a pak přidáme další.
6. Krém pak rovnoměrně. naneseme na upečený moučník a dáme chladit minimálně na 10 minut do lednice.

Zdobení
Buchtu můžeme zdobit čerstvým ovocem anebo zdobením na dorty, je to na každého fantazii.
Čokoládový dort s kakaem a hedvábnou polevou, měkčí než buchta a jednodušší, než se zdá: Nechte se rozmazlit pravou čokoládou
Kávový perník: Měkká buchta s vůní italského espressa
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková