Klasické palačinky z bílé mouky známe všichni a také si čas od času na nich pochutnáme. Obvykle si je dopřáváme s marmeládou nebo třeba Nutellou. Ale věděli jste, že si lze tuto klasickou pochoutku připravit i v mnohem zdravější a výživnější variantě, beze ztráty delikátní chuti? Ano, taková je tato ovesná palačinka s dušenými jablky.
Tato palačinka je mnohem lehčí na trávení a obsahuje spoustu tolik potřebné vlákniny. Zároveň vás dokonale zasytí a přesto vám nebude těžko. Dušená jablka s vlašskými ořechy promění palačinku v pohádkový chuťový zázrak.
Recept na ovesnou palačinku
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 2 hrnky mléka
- špetka soli
- cukr podle chuti
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- kůra z 1 citronu a šťáva z půlky citronu
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
Náplň:
- 3 – 4 jablka
- cukr
- šťáva z půlky citronu
- 1 rovná lžíce vanilkového pudinku
Navíc:
- vlašské ořechy
- zakysaná smetana
Postup přípravy palačinkových placiček
1. Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme 2 hodiny odležet.
2. Poté přidáme cukr, mouku, citronovou šťávu a kůru, sůl, vejce a kypřící prášek.
3. Promícháme a v malé pánvi upečeme 4 palačinky.
4. Jablka nastrouháme nahrubém struhadle.

Delikatesa ze stroje času: Vaflové palačinky s čokoládovou náplní

Dušená jablka se skořicí jako skvělý doplněk nejen k lívancům
5. Přidáme cukr, citron a podusíme, nakonec vmícháme v trošce vody rozmíchaný pudink a ještě chvíli povaříme.
6. Naplníme palačinky dušenými jablky a ozdobíme zakysanou smetanou a ořechy.
Ovesné vločky
Ovesné vločky patří mezi nejzdravější obiloviny. Obsahuj sacharidy, které dodávají tělu dlouhodobou energii. Také jsou zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B a také betaglukanů.
Na rozdíl od obyčejných palačinek z bílé mouky mají ty ovesné nižší glykemický index. To vlastně znamená, že vás zasytí na delší dobu a nezpůsobí rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi.

Palačinky s banánem a čokoládou: Snadný a lahodný recept

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI