Kdysi byl ozdobou cukrářských vitrín a dnes se na něj málem zapomnělo, i když v některých regionech se údajně udržel dodnes. Znáte jej? Říkávalo se mu puky, oko, jezírko, terčík. Ovocný terč byl symbolem českého cukrářství, lehký, šťavnatý s kontrastem mezi sladkou čokoládou, svěžím ovocem a jemným vanilkovým krémem. Původně se vyráběl ze zbytků piškotových korpusů, které se obřezaly do kulatého tvaru, postupně se z něj stal oblíbený samostatný zákusek.
Náš ovocný terč je kousek nostalgie v moderním kabátku. V cukrárnách 80. let se připravoval s pravým šodó krémem a punčovým přelivem, my si ale dnes připravíme jeho moderní verzi, a to kombinací vláčného piškotu, čokoládového lemu, jemného krému a čerstvého ovoce, který působí elegantně i na slavnostním stole.
Recept na ovocný terč jako tenkrát z cukrárny
Ingredience potřebné na přípravu zapomenutého skvostu české cukrářčiny Ovocného dortíčku (6-8 kusů)
Piškotový korpus
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru
Vanilkový krém
- 250 g Mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkové esence
- 70 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Čokoládový obvod
- 150 g hořké čokolády
- 1 lžíce másla nebo kokosového tuku
Zdobení
- čerstvé ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz)
- lístky máty
- trochu ovocného sirupu nebo želé (na lesk)
Postup přípravy terčíků

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, Vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme prostou mouku se škrobem.
2. na pled s pečícím papírem rozetřeme těsto na vrstvu silnou asi 1 cm a pečeme cc 8 minut.
3. Po vychladnutí vykrajujeme kolečka o průměru asi 7-8 cm anebo oválky podobné velikosti.
4. Čokoládu rozpustíme s misled ve vodní lázni a natřeme oválky po obvodu čokoládo svou polevou. Necháme ztuhnout v chladu.
5. Smetanu vyšleháme na hustou šlehačku, Mascarpone smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a vanilkou a opatrně smícháme se šlehačkou.
6. Pomocí cukrářského sáčku se zdobící trubičkou nastříkáme vrstvu krému na každé piškotové kolečko nebo oválek.
7. Ozdobíme ovocem a přelijeme kapkou sirupu nebo želé pro lesk, dozdobíme lístečkem máty.

8. Dezert dáme chladit do lednice minimálně na 2 hodiny.
Tipy
Do středu krému můžeme vložit lžičku ovocného pyré nebo marmelády, co nám po rozkrojení udělá krásné barevné překvapení.
Pro lehčí verzi můžeme použít místo Mascarpone tvaroh.
Pro slavnostní vzhled můžeme boky s čokoládou posypat mandlovými lupínky nebo kokosem.
Koulela se ze dvora velikánská brambora: Retro dezert brambora s máslovým krémem, máčená v rumu a obalená v mandlovém těstě a kakau