Kdysi byl ozdobou cukrářských vitrín a dnes se na něj málem zapomnělo, i když v některých regionech se údajně udržel dodnes. Znáte jej? Říkávalo se mu puky, oko, jezírko, terčík. Ovocný terč byl symbolem českého cukrářství, lehký, šťavnatý s kontrastem mezi sladkou čokoládou, svěžím ovocem a jemným vanilkovým krémem. Původně se vyráběl ze zbytků piškotových korpusů, které se obřezaly do kulatého tvaru, postupně se z něj stal oblíbený samostatný zákusek.

Náš ovocný terč je kousek nostalgie v moderním kabátku. V cukrárnách 80. let se připravoval s pravým šodó krémem a punčovým přelivem, my si ale dnes připravíme jeho moderní verzi, a to kombinací vláčného piškotu, čokoládového lemu, jemného krému a čerstvého ovoce, který působí elegantně i na slavnostním stole.

Recept na ovocný terč jako tenkrát z cukrárny

Ingredience potřebné na přípravu zapomenutého skvostu české cukrářčiny Ovocného dortíčku (6-8 kusů)

Piškotový korpus

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového cukru

Vanilkový krém

  • 250 g Mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkové esence
  • 70 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Čokoládový obvod

  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla nebo kokosového tuku

Zdobení

  • čerstvé ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz)
  • lístky máty
  • trochu ovocného sirupu nebo želé (na lesk)

Postup přípravy terčíků

Zapomenutý dezert z cukráren ovocný terč nebo jezírko
Foto: cooky.cz, Recept na Ovocný terč nebo ovocný dortíček, zapomenutý skvost české cukrářčiny

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, Vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme prostou mouku se škrobem.

2. na pled s pečícím papírem rozetřeme těsto na vrstvu silnou asi 1 cm a pečeme cc 8 minut.

3. Po vychladnutí vykrajujeme kolečka o průměru asi 7-8 cm anebo oválky podobné velikosti.

4. Čokoládu rozpustíme s misled ve vodní lázni a natřeme oválky po obvodu čokoládo svou polevou. Necháme ztuhnout v chladu.

5. Smetanu vyšleháme na hustou šlehačku, Mascarpone smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a vanilkou a opatrně smícháme se šlehačkou.

6. Pomocí cukrářského sáčku se zdobící trubičkou nastříkáme vrstvu krému na každé piškotové kolečko nebo oválek.

7. Ozdobíme ovocem a přelijeme kapkou sirupu nebo želé pro lesk, dozdobíme lístečkem máty.

Zapomenutý dezert z cukráren ovocný terč nebo jezírko
Foto: cooky.cz, Recept na Ovocný terč nebo ovocný dortíček, zapomenutý skvost české cukrářčiny

8. Dezert dáme chladit do lednice minimálně na 2 hodiny.

Tipy

Do středu krému můžeme vložit lžičku ovocného pyré nebo marmelády, co nám po rozkrojení udělá krásné barevné překvapení.

Pro lehčí verzi můžeme použít místo Mascarpone tvaroh.

Pro slavnostní vzhled můžeme boky s čokoládou posypat mandlovými lupínky nebo kokosem.

Retro dezert brambora

Koulela se ze dvora velikánská brambora: Retro dezert brambora s máslovým krémem, máčená v rumu a obalená v mandlovém těstě a kakau

Obrázek receptu na Malinový dort s Mascarpone a želatinou, elegantní a lákavý

Malinový dort s mascarpone a želatinou na piškotovém korpusu: Sladký, kyselý, udělá se den dopředu a potom je nejlepší

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest