Tento recept na pařížský dort z poctivého kakaového korpusu a bohatého pařížského krému je klasika, kterou se vždy vyplatí upéct. Korpus je díky přidání oleje a horké vody neuvěřitelně vláčný a nadýchaný, zatímco krém je sametově jemný, plný čokolády a smetany. Dort vypadá skvěle na slavnostním stole, ale připravit ho zvládnete i během obyčejného víkendu. Jedná se o dort, který si zamiluje každý milovník čokolády.

Než jsem se naučila, jak přesně pařížský krém připravit, často se mi stávalo, že se mi krém při šlehání srazil . Vždy jsem si myslela, že musí být smetana vychlazená, nejdůležitější ale je správný postup při vaření a chlazení smetany s čokoládou. Můj tip zní: Po uvaření směs nechte nejprve zcela vychladnout na pokojovou teplotu a až poté ji dejte na několik hodin do lednice. Až budete šlehat, šlehejte krém elektrickým šlehačem na nejvyšší výkon, dokud nezíská krásnou, hustou a sametovou konzistenci.

Recept na čokoládový pařížský dort

  • Celková délka přípravy: 30 minut
  • Doba chlazení krému: 10 až 12 hodin (nebo přes noc)
  • Pečení: 40 až 50 minut na 170 stupňů
  • Počet porcí: 12 (záleží, jak rozkrájíte)

Ingredience k přípravě pařížského dortu

Na korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 kusy vejce
  • 240 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 100 ml vroucí vody
  • Holandské kakao (podle potřeby pro tmavou barvu)

Pařížský krém:

  • 600 ml smetany ke šlehání (doporučeno 3 kelímky, z toho 1 kelímek 40% smetany)
  • 100 g čokolády na vaření (doporučeno červená Figaro, nebo kvalitní čokoláda s minimem 50% kakaa)
  • 1 kus ztužovač šlehačky

Volitelně na dort:

  • 3 až 4 kusy banány (na proložení)

Postup přípravy pařížského dortu

1. Nejprve si připravte Pařížský krém, protože potřebuje dlouho chladit. Smetanu ke šlehání zahřejte v hrnci, ale nevařte. Nalámejte do ní čokoládu na vaření.

2. Míchejte a stále zahřívejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Směs by neměla přejít do bodu varu.

3. Čokoládovou smetanu nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu a až poté ji dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc, aby byla dokonale vychlazená.

4. Dále se pusťte do korpusu. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a poloviny cukru krupice vyšlehejte pevný sníh.

5. V jiné míse vyšlehejte žloutky s druhou polovinou cukru. Můžete přidat i vanilkový cukr, pokud jej máte rádi.

6. Postupně přilévejte olej a střídavě s ním horkou vodu. Do směsi vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchejte sníh a kakao (množství kakaa záleží na tom, jak tmavý korpus chcete).

7. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby na teplotu 170 stupňů zhruba 40 až 50 minut. Korpus je upečený, když se nelepí na špejli. Korpus nechte vychladnout.

Recept na luxusní zákusek - pařížskou roládu, uvnitř s krémem a banánem.

Pařížská roláda: Nejčokoládovější roláda na světě

8. Dokončete krém. Vychlazenou čokoládovou smetanu vyšlehejte elektrickým šlehačem na nejvyšší výkon spolu se ztužovačem šlehačky do hustého krému. Bude to trvat jen pár minut.

9. Vychladlý korpus rozřízněte podélně na dvě nebo tři části. Spodní díl korpusu potřete částí krému. Můžete proložit plátky banánů. Přiklopte horním dílem korpusu a celý dort důkladně pomažte zbývajícím krémem.

10. Hotový dort nechte ještě na chvíli ztuhnout v lednici. Můžete ho dozdobit podle fantazie – čokoládovými hoblinkami, ovocem nebo zbylou kakaovou šlehačkou.

Tipy redakce:

  • Zajistěte, aby čokoláda byla kvalitní: Pro krém používejte kvalitní čokoládu na vaření. Čím vyšší procento kakaa, tím intenzivnější čokoládovou chuť získáte. To výrazně ovlivní výslednou chuť.
  • Pro extra vláčný korpus použijte vlažnou vodu: V receptu je uvedena horká voda, ale pro větší jistotu použijte raději vlažnou vodu. Horká voda by mohla srazit žloutky. Korpus bude stejně vláčný.
  • Proložte dort ovocem pro svěžest: I když je dort tradičně jen krémový, skvěle ho osvěží vrstva čerstvých, na plátky nakrájených banánů, jak je naznačeno. Můžete použít i maliny nebo třešně.
  • Vyhněte se zbytečnému varu krému: Při zahřívání smetany s čokoládou směs jen zahřívejte, nikdy ji nevařte. Var by mohl smetanu poškodit a krém by nemusel při šlehání ztuhnout.
Obrázek receptu na dort s pařížským krémem a tyčinkou Margot.

Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje

Recept na pařížský salát

Vychutnejte si pařížský salát: Tipy a triky pro perfektní přípravu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest