5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Pečená vepřová plec se zelím je tradiční jídlo české kuchyně. V tomto receptu kombinujeme šťavnatou upečenou vepřovou plec na kysaném zelí což vytváří skvělé hlavní jídlo. Toto jídlo bych přirovnala k tradičnímu knedlu vepřu zelu – což je samo o sobě synonymem pro poctivou českou kuchyni. V klasickém knedlu najdete spojení šťavnatého vepřového masa, kysaného zelí a nadýchaných knedlíků, ale tato naše verze je zdravější a méně náročná na přípravu. Z celého vaření jsme pořídili i video recept, který najdete na konci článku.

Hlavní myšlenkou při dnešním vaření je příprava vepřové plece s kysaným zelím bez dalšího přidaného tuku. Tradiční recepty často vyžadují přidání extra tuku nebo oleje, tím pádem se zvyšuje kalorická hodnota. Já spoléháme na přirozený tuk obsažený v masu a víc není potřeba. Dalším důležitým prvkem je kysané zelí, které je chutné a velmi zdravé. Snadno si ho můžete i připravit doma. Kmín přidaný do receptu nejen zlepšujeme chuť, ale také podporujeme trávení.

TIP: kysané zelí si můžeme snadno připravit doma

Foto: cooky.cz, Recept na pečenou vepřovou plec na kysaném zelí

Recept na pečenou vepřovou plec na přírodno s kysaným zelím a vařeným bramborem

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 10 minut
Porcí 6
Pečeme Vepřovou plec s kysaným zelím, uvedené množství je pro 6 lidí.

Potřebné vybavení

  • Hrnec s poklicí ideálně litinový, abychom mohli dát do trouby
  • Troubu

Suroviny

  • 1 kg vepřové plec (vcelku)
  • 1 kg kysaného zelí (bez nálevu)
  • sůl a kmín (na dochucení)

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Nejprve si pořádně osolíme a okmínujeme maso.
  • Do hrnce nebo do zapékací formy s víkem dáme na dno kysané zelí.
  • Na kysané zelí dáme plec, která bude celá okmínovaná a osolená.
  • Takto připravené jídlo dáme do předehřáté trouby a přikryjeme poklicí/víkem/alobalem.
  • Pod poklicí pečeme minimálně 60 minut.
    Poté poklici sundáme a pečeme dalších 60 minut.
    Kdyby maso bylo tužší pečeme déle, záleží na velikosti masa.
  • Jakmile je maso měkké je hotovo a vše podáváme s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem.
    Recept na přírodní pečenou vepřovou plec na kysaném zelí

    Foto: cooky.cz, Pečená plec na kysaném zelí

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Připravte se, že u tohoto pokrmu je minimální výpek. Proto odporučujeme servírovat s vařenými brambory a máslem.
Dobrou chuť.
Cena: 200 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kmín, kysané zelí, pečené vepřové, vařené brambory, vepřová plec

Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI

5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest