Pečená vepřová plec se zelím je tradiční jídlo české kuchyně. V tomto receptu kombinujeme šťavnatou upečenou vepřovou plec na kysaném zelí což vytváří skvělé hlavní jídlo. Toto jídlo bych přirovnala k tradičnímu knedlu vepřu zelu – což je samo o sobě synonymem pro poctivou českou kuchyni. V klasickém knedlu najdete spojení šťavnatého vepřového masa, kysaného zelí a nadýchaných knedlíků, ale tato naše verze je zdravější a méně náročná na přípravu. Z celého vaření jsme pořídili i video recept, který najdete na konci článku.
Hlavní myšlenkou při dnešním vaření je příprava vepřové plece s kysaným zelím bez dalšího přidaného tuku. Tradiční recepty často vyžadují přidání extra tuku nebo oleje, tím pádem se zvyšuje kalorická hodnota. Já spoléháme na přirozený tuk obsažený v masu a víc není potřeba. Dalším důležitým prvkem je kysané zelí, které je chutné a velmi zdravé. Snadno si ho můžete i připravit doma. Kmín přidaný do receptu nejen zlepšujeme chuť, ale také podporujeme trávení.
TIP: kysané zelí si můžeme snadno připravit doma

Recept na pečenou vepřovou plec na přírodno s kysaným zelím a vařeným bramborem
Potřebné vybavení
- Hrnec s poklicí ideálně litinový, abychom mohli dát do trouby
- Troubu
Suroviny
- 1 kg vepřové plec (vcelku)
- 1 kg kysaného zelí (bez nálevu)
- sůl a kmín (na dochucení)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Nejprve si pořádně osolíme a okmínujeme maso.
- Do hrnce nebo do zapékací formy s víkem dáme na dno kysané zelí.
- Na kysané zelí dáme plec, která bude celá okmínovaná a osolená.
- Takto připravené jídlo dáme do předehřáté trouby a přikryjeme poklicí/víkem/alobalem.
- Pod poklicí pečeme minimálně 60 minut.Poté poklici sundáme a pečeme dalších 60 minut. Kdyby maso bylo tužší pečeme déle, záleží na velikosti masa.
- Jakmile je maso měkké je hotovo a vše podáváme s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Foto: cooky.cz, Pečená plec na kysaném zelí
Video recept
Poznámky
Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI