5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Video recept: Pečená vepřová plec se zelím je pokrm, který kombinuje šťavnaté maso a kysané zelí do neodolatelné kombinace. Tento recept bývá přirovnáván k tradičnímu knedlo vepřo zelo, což je synonymem pro poctivou českou kuchyni. Knedlo vepřo zelo je oblíbený pokrm, který spojuje chutě šťavnatého vepřového masa, kysaného zelí a nadýchaných knedlíků. Toto složení vytváří symfonii chutí, která je těžko překonatelná. Ale co kdybychom vám řekli, že si tuto lahůdku můžete užít ve zdravější a méně náročné podobě?

Ano, je to tak! Přinášíme vám způsob, jak připravit zdravější verzi tohoto tradičního pokrmu, aniž byste museli obětovat chuť, jediné co musíte obětovat je množství tuku. Tento recept potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale také vaše zdraví, navíc je snadný na přípravu a nevyžaduje žádné speciální techniky nebo suroviny.

Hlavní myšlenkou tohoto receptu je příprava vepřové plece s kysaným zelím bez přidaného tuku. Tradiční recepty často vyžadují přidání extra tuku nebo oleje, tím pádem zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu. My se však spoléháme na přirozený tuk obsažený v mase, což činí tento pokrm mnohem zdravějším.

Dalším důležitým prvkem je kysané zelí, které je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahuje probiotika, která podporují zdraví střev, a navíc je bohaté na vitamíny a minerály, navíc kysané zelí si můžete snadno připravit doma. Kmín přidaný do receptu nejen zlepšujeme chuť, ale také podporujeme trávení.

Pečená vepřová plec se zelím je ideálním pokrmem pro rodinné obědy. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek je vždy výborný.

Nyní se podívejme na to, jak přesně tuto zdravější verzi připravit, přitom stačí následovat několik jednoduchých kroků a brzy budete mít na stole pokrm, který si zamilujete.

TIP: kysané zelí si můžeme snadno připravit doma

Obrázek: cooky.cz, Recept na pečenou vepřovou plec na kysaném zelí

Recept na Pečenou vepřovou plec s kysaným zelím a vařeným bramborem

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 10 minut
Porcí 6
Pečeme Vepřovou plec s kysaným zelím, uvedené množství je pro 6 lidí.

Potřebné vybavení

  • Hrnec s poklicí ideálně litinový, abychom mohli dát do trouby
  • Troubu

Suroviny

  • 1 kg vepřové plec (vcelku)
  • 1 kg kysaného zelí (bez nálevu)
  • sůl a kmín (na dochucení)

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Nejprve si pořádně osolíme a okmínujeme maso.
  • Do hrnce nebo do zapékací formy s víkem dáme na dno kysané zelí.
  • Na kysané zelí dáme plec, která bude celá okmínovaná a osolená.
  • Takto připravené jídlo dáme do předehřáté trouby a přikryjeme poklicí/víkem/alobalem.
  • Pod poklicí pečeme minimálně 60 minut.
    Poté poklici sundáme a pečeme dalších 60 minut.
    Kdyby maso bylo tužší pečeme déle, záleží na velikosti masa.
  • Jakmile je maso měkké je hotovo a vše podáváme s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem.

    Obrázek: cooky.cz, Pečená plec na kysaném zelí

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Připravte se, že u tohoto pokrmu je minimální výpek. Proto odporučujeme servírovat s vařenými brambory a máslem.
Dobrou chuť.
Cena: 200 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kmín, kysané zelí, pečené vepřové, vařené brambory, vepřová plec


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest