Pečené kuře na zelí je sice známá klasika, ale rozhodně ne nudná! Ať už si vzpomenete na dětství, nebo toto jídlo zkoušíte poprvé, jeho příprava je naprosto jednoduchá a výsledek fantastický. Trouba udělá většinu práce za vás a vy si tak můžete užívat volné chvíle, zatímco se byt naplní neodolatelnou vůní pečeného masa, zelí a koření.

Kysané zelí, hlavní hvězda tohoto receptu, je zdrojem vitamínu C a probiotik, což z něj dělá superpotravinu – a to nejen v zimním období. Správně kvašené zelí pozitivně ovlivňuje trávení a imunitu, takže si kromě skvělého jídla dopřejete i pořádnou porci zdraví. A právě kyselost zelí dodá kuřecímu masu nezaměnitelnou chuť, kterou si zamilujete.

Recept na pečené kuře s kysaným zelím

Pro přípravu tohoto jídla budete potřebovat asi 90 až 120 minut, kuře se peče při 200 stupňů, dokud není měkké a slanina křupavá.

Ingredience pro přípravu

  • 1 naporcované kuře
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 100 gramů anglické slaniny
  • 1 cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • drcený kmín nebo grilovací koření

Postup přípravy kuřete na zelí

1. Připravte si pekáč, do kterého rozprostřete pokrájené a okapané zelí. Zelí by mělo tvořit rovnoměrnou vrstvu o tloušťce alespoň 1 centimetr.

2. Na zelí položte oloupanou cibuli nakrájenou na silnější plátky.

3. Naporcované kuře ze všech stran důkladně osolte, opepřete a posypte drceným kmínem nebo grilovacím kořením.

Obrázek k receptu na kuře na zelí
Foto: Cooky.cz, recept kuře na zelí

4. Okořeněné kuře položte na vrstvu cibule a zelí.

5. Nakonec na jednotlivé porce kuřete rozložte plátky anglické slaniny.

6. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.

7. Kuře pečte, dokud není maso měkké a slanina má zlatavou kůrčičku.

8. Během pečení není potřeba podlévat, ale je dobré průběžně kontrolovat stav.

9. Pokud by se kuře začalo připalovat, přikryjte ho alobalem.

10. Podávejte s bramborovou kaší a se zelím z pekáče.

11. Skvěle se k tomuto jídlu hodí také houskový nebo bramborový knedlík.

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a paprikou.

Zelňačka s paprikou a klobásou: Krásně voňavá a hustá, že v ní stojí lžíce

Tipy redakce

  • Zkuste do základu přidat brambory. Na dno pekáče můžete kromě zelí přidat i na menší kostky nakrájené brambory. Ty nasají všechny chutě a po upečení jsou neskutečně dobré.
  • Dochuťte zelí ještě víc. Před tím než zelí rozložíte do pekáče, zkuste ho promíchat s trochou cukru a drceným kmínem. Výsledná chuť bude vyváženější.
  • Použijte sušené švestky. Kyselost zelí a chuť slaniny skvěle doplní sladké sušené švestky, které nasají šťávu z masa a zjemní celé jídlo.
  • Nebojte se experimentovat s kořením. Místo grilovacího koření můžete použít i uzenou papriku, která dodá masu příjemnou kouřovou chuť, nebo tymián, který se k masu a zelí hodí.
Pečené kuře

Dokonalý nedělní oběd, Pečené kuře na kyselém zelí podle rodinného receptu

Recept na zelňákové muffiny.

Pečení zelňákových muffinů podle našeho receptu je lahůdka. Na této superpotravině si pochutnáte

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest