Pečené kuře na zelí je sice známá klasika, ale rozhodně ne nudná! Ať už si vzpomenete na dětství, nebo toto jídlo zkoušíte poprvé, jeho příprava je naprosto jednoduchá a výsledek fantastický. Trouba udělá většinu práce za vás a vy si tak můžete užívat volné chvíle, zatímco se byt naplní neodolatelnou vůní pečeného masa, zelí a koření.
Kysané zelí, hlavní hvězda tohoto receptu, je zdrojem vitamínu C a probiotik, což z něj dělá superpotravinu – a to nejen v zimním období. Správně kvašené zelí pozitivně ovlivňuje trávení a imunitu, takže si kromě skvělého jídla dopřejete i pořádnou porci zdraví. A právě kyselost zelí dodá kuřecímu masu nezaměnitelnou chuť, kterou si zamilujete.
Recept na pečené kuře s kysaným zelím
Pro přípravu tohoto jídla budete potřebovat asi 90 až 120 minut, kuře se peče při 200 stupňů, dokud není měkké a slanina křupavá.
Ingredience pro přípravu
- 1 naporcované kuře
- 500 gramů kysaného zelí
- 100 gramů anglické slaniny
- 1 cibule
- mletý pepř
- sůl
- drcený kmín nebo grilovací koření
Postup přípravy kuřete na zelí
1. Připravte si pekáč, do kterého rozprostřete pokrájené a okapané zelí. Zelí by mělo tvořit rovnoměrnou vrstvu o tloušťce alespoň 1 centimetr.
2. Na zelí položte oloupanou cibuli nakrájenou na silnější plátky.
3. Naporcované kuře ze všech stran důkladně osolte, opepřete a posypte drceným kmínem nebo grilovacím kořením.
4. Okořeněné kuře položte na vrstvu cibule a zelí.
5. Nakonec na jednotlivé porce kuřete rozložte plátky anglické slaniny.
6. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.
7. Kuře pečte, dokud není maso měkké a slanina má zlatavou kůrčičku.
8. Během pečení není potřeba podlévat, ale je dobré průběžně kontrolovat stav.
9. Pokud by se kuře začalo připalovat, přikryjte ho alobalem.
10. Podávejte s bramborovou kaší a se zelím z pekáče.
11. Skvěle se k tomuto jídlu hodí také houskový nebo bramborový knedlík.

Zelňačka s paprikou a klobásou: Krásně voňavá a hustá, že v ní stojí lžíce
Tipy redakce
- Zkuste do základu přidat brambory. Na dno pekáče můžete kromě zelí přidat i na menší kostky nakrájené brambory. Ty nasají všechny chutě a po upečení jsou neskutečně dobré.
- Dochuťte zelí ještě víc. Před tím než zelí rozložíte do pekáče, zkuste ho promíchat s trochou cukru a drceným kmínem. Výsledná chuť bude vyváženější.
- Použijte sušené švestky. Kyselost zelí a chuť slaniny skvěle doplní sladké sušené švestky, které nasají šťávu z masa a zjemní celé jídlo.
- Nebojte se experimentovat s kořením. Místo grilovacího koření můžete použít i uzenou papriku, která dodá masu příjemnou kouřovou chuť, nebo tymián, který se k masu a zelí hodí.

Dokonalý nedělní oběd, Pečené kuře na kyselém zelí podle rodinného receptu
