Různé druhy perníkových buchet jsme pekli už jako děti, neboli je pekla už naše maminka, ale jejich pečení bylo tak snadné, že občas jsme to zvládli i téměř samotné se sestrou. No a přidání podmáslí do perníku, neboli do některých těst, má tu výhodu, že dodává těstu jemnost a vláčnost, díky podmáslí zůstává perník měkký i několik dní.

Ještě lepší a chutnější je perníková buchta ale poté, co na ní přijde krém. Vyšlehaná šlehačka a zakysaná smetana jí dodá hebkost a svěžest a vytvoří kombinaci, které neodoláte. Výsledkem je dezert, který mizne podezřele rychle a jeho ochutnání nikdy nezůstane u jednoho sousta.

Recept na perníkovou buchtu s podmáslím

Ingredience potřebné na přípravu perníku se smetanovou polevou

  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 500 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • marmeláda na potření
  • šlehačková smetana a zakysaná smetana navrch + vanilkový cukr

Postup přípravy perníkové buchty

1. Všechny suroviny na buchtu smícháme v misce a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. Pečeme v troubě na 170 stupňů cca půl hodiny, propečení zkoušíme špejlí.

3. Po upečení buchtu necháme vychladnout a potřeme marmeládou.

Na vychladnutý perník natřeme marmeládu.
Foto: Cooky.cz, Na vychladnutý perník natřeme marmeládu.

4. Vyšleháme smetanu ke šlehání na hustou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.

5. Smetanový krém rovnoměrně naneseme na buchtu a posypeme nastrouhanou čokoládou anebo kakaem.

Navrch rovnoměrně naneseme smetanový krém.
Foto: Cooky.cz, Navrch rovnoměrně naneseme smetanový krém.

Hotovou buchtu je nejlepší nechat odležet v chladu, chutě se propojí a poté je nejchutnější.

Perníková buchta, krásně vyběhlá a vláčná

Perníková buchta, co se dělá od oka. Podle hrnků, s povidly, polevou nebo jen kokosovým posypem

Obrázek receptu na perník s čokoládovou polevou.

Hrnkový Perník s božskou čokoládovou polevou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest