Různé druhy perníkových buchet jsme pekli už jako děti, neboli je pekla už naše maminka, ale jejich pečení bylo tak snadné, že občas jsme to zvládli i téměř samotné se sestrou. No a přidání podmáslí do perníku, neboli do některých těst, má tu výhodu, že dodává těstu jemnost a vláčnost, díky podmáslí zůstává perník měkký i několik dní.
Ještě lepší a chutnější je perníková buchta ale poté, co na ní přijde krém. Vyšlehaná šlehačka a zakysaná smetana jí dodá hebkost a svěžest a vytvoří kombinaci, které neodoláte. Výsledkem je dezert, který mizne podezřele rychle a jeho ochutnání nikdy nezůstane u jednoho sousta.
Recept na perníkovou buchtu s podmáslím
Ingredience potřebné na přípravu perníku se smetanovou polevou
- 100 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 lžíce sody
- 2 lžíce kakaa
- 200 ml oleje
- 500 ml podmáslí
- 1 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička skořice
- marmeláda na potření
- šlehačková smetana a zakysaná smetana navrch + vanilkový cukr
Postup přípravy perníkové buchty
1. Všechny suroviny na buchtu smícháme v misce a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
2. Pečeme v troubě na 170 stupňů cca půl hodiny, propečení zkoušíme špejlí.
3. Po upečení buchtu necháme vychladnout a potřeme marmeládou.

4. Vyšleháme smetanu ke šlehání na hustou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
5. Smetanový krém rovnoměrně naneseme na buchtu a posypeme nastrouhanou čokoládou anebo kakaem.

Hotovou buchtu je nejlepší nechat odležet v chladu, chutě se propojí a poté je nejchutnější.
Perníková buchta, co se dělá od oka. Podle hrnků, s povidly, polevou nebo jen kokosovým posypem