Roládu už jsem tu popisovala několikrát, ale je to natolik univerzální dezert, že si zaslouží další samostatnou kapitolu. Na rozdíl od sušší a křehčí bezé” rolády se sněhovou strukturou, je tato klasicky piškotová. Hlavní rozdíl hledejte v tom, že se do těsta přidává i žloutek namísto samotného bílku.

Roláda patří ke kávě, je to velmi oblíbený nedělní a sváteční dezert pro chvíle pohody. Tradičně se plnila marmeládou a šlehačkou, dnes si ale ukážeme, že pole působnosti máte daleko širší.

Základní recept na piškotovou roládu

Doba přípravy: 50 minut

Co potřebujeme

  • 5 vajec
  • 100 g cukru (10 dkg)
  • 100 g polohrubé mouky (10 dkg)
  • špetka soli

Postup přípravy piškotové rolády

1. Připravíme si dobře odmaštěnou mísu a metly, protože mastnota brání ztuhnutí sněhu.

2. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky šleháme a jakmile začne vznikat pěna, přidáme špetku soli. Šleháme dál a postupně po lžících začneme zašlehávat cukr. Poté zapracujeme také žloutky.

3. Do směsi opatrně vmícháme mouku.

4. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12 minut. Nepřepečeme, aby těsto nebylo moc vysušené.

5. Nemusíme rolovat horké. Necháme vychladnout, poté opatrně sloupneme papír, potřeme náplní a pomalu a pevně a zarolujeme.

3 tipy na mimořádné náplně

Základní pravidlo náplně do rolády je jedno: dostatečná tuhost. Řídká náplň by z rolády při rolování vytekla. Navíc s náplní byste neměli šetřit, protože pomůže zacelit drobné nerovnosti uvnitř rolády.

Obrázek k receptu na medovou roládu

Medová roláda s krémem z mascarpone: Jemné těsto, bohatý krém jako od profíka

Mascarpone + šlehačka + čerstvé lesní ovoce

Klasika s nečekaným zvratem v podobě šťavnatého ovoce. Šlehačku před plněním nezapomeňte vyšlehat a potom spojit s mascarpone. Ovoce radím nasekat nadrobno, aby nekomplikovalo rolování.

Tvaroh + med + kandované citrusy

Tvaroh oslazený rozpuštěným medem a k tomu nakyslé kandované citrusy, které dodají mimořádný sváteční charakter.

Čokoládový ganache + malinový džem

Ganache vyrobíte z tmavé čokolády a smetany v poměru 2:1. Malinový džem s čokoládou perfektně kontrastuje.

Obrázek k receptu bezé roláda se šlehačkou a ovocem

Mimořádná bezé (meringue) roláda se šlehačkou a ovocem: Lehký zákusek pro slavnostní chvíle

Obrázek receptu na Roládu "Café moment": ořechovou s cappuccino krémem

Roláda „Café moment“: Ořechová s cappuccino krémem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest