Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Plněná pečená dýně s mletým masem kombinuje sladkou a jemnou dýni s chutnou masovou náplní plnou zeleniny a bylinek. Dýně se nejprve upeče do měkka, poté se přidá náplň z mletého masa, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek.

Recept je jednoduchý na přípravu a lze jej snadno přizpůsobit. Můžete například přidat oblíbenou zeleninu, použít různé druhy sýrů nebo experimentovat s kořením podle chuti. Po naplnění dýně se vše ještě krátce zapéká, dokud sýr nezezlátne a všechny chutě se krásně nepropojí.

Recept na plněnou pečenou dýni s náplní z mletého masa

Autor receptu: Eva Dudová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina 15 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Porcí 4
Kalorie 619
Plněná pečená dýně s mletým masem je chutné a výživné hlavní jídlo, které kombinuje sladkost dýně s aromatickou masovou náplní, ideální pro podzimní večeře.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Plech na pečení
  • Mísa
  • Nůž

Suroviny

Na dýni

  • 1 ks dýně (velká nebo více menších – Hokkaido nebo máslová)
  • 2 lžíce olivový olej
  • sůl
  • pepř (černý, čerstvě mletý)

Na náplň

  • 500 g mleté maso (hovězí či mix)
  • 100 g cheddar (strouhaný, může být i jiný dle vašich preferencí)
  • 1 ks cibule (velká)
  • 2 stroužek česnek
  • 1 ks mrkev (nastrouhaná)
  • 1 ks stonek řapíkatého celeru
  • 250 g rajčata (nakrájená na kousky, mohou být sušená (100 g) nebo i z plechovky)
  • 1 hrnek uvařené rýže (může být i bulgur)
  • 2 hrst čerstvý špenát (nasekaný, může být i mražený, toho méně)
  • 1 lžička tymián (sušený)
  • 1 lžička rozmarýn (sušený)
  • 1 lžička mletá paprika
  • 2 lžíce olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • bylinky (petržel, rozmarýn, tymián – na posypání na talíři)

Postup 

  • Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C pro horkovzdušnou troubou).

Dýně

  • Dýni důkladně omyjte, osušte a rozkrojte ji na poloviny podélně. Odstraňte semínka a vlákna pomocí lžíce.
  • Každou polovinu dýně potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
  • Položte dýni na plech vyložený pečicím papírem ukrojenou stranou nahoru.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nebude dýně měkká a lehce zlatavá.

Náplň

  • Zatímco se dýně peče, připravte si náplň.
  • Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na střední teplotu.
  • Přidejte jemně nasekanou cibuli a restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne zlatavět.
  • Přidejte prolisovaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
  • Přidejte mleté maso a rozmělněte ho pomocí vařečky. Restujte, dokud nebude maso důkladně propečené a nezíská správnou barvu, asi 8-10 minut.
  • Do pánve přidejte nastrouhanou mrkev a nasekaný řapíkatý celer. Smažte další 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Přidejte nakrájená rajčata, uvařenou rýži a nasekaný špenát. Promíchejte a vařte, dokud špenát nezačne ztrácet barvu, asi 3-4 minuty.
  • Dochuťte směs sušeným tymiánem, rozmarýnem, mletou paprikou, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
  • Odstavte pánev ze sporáku a vmíchejte polovinu strouhaného sýra.

Dokočení

  • Jakmile je dýně upečená a dostatečně vychladlá na manipulaci, naplňte každou polovinu dýně připravenou masovou směsí. Dávejte pozor, aby náplň byla rovnoměrně rozprostřená.
  • Vrchní část dýní posypte zbytkem strouhaného sýra.
  • Vraťte naplněné dýně zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut, dokud sýr není zlatavý a krásně rozteklý.
  • Vyjměte plněnou dýni z trouby a nechte ji chvíli vychladnout.
  • Přesuňte na talíř a pokapejte trochou olivového oleje. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Varianta bez masa: zkuste použít směs fazolí, kukuřice nebo sójový granulát.
Autor: Eva Dudová
Kalorie: 619kcal
Chod: Hlavní chod, Hlavní jídlo, Oběd, Pečení, vaření, Večeře
Kuchyně: Americká, Česká, Italská, Mezinárodní
Klíčové slovo: celer, dýně, hovězí mleté maso, pečená dýně, Špenát

Výživové hodnoty

Kalorie: 619kcal | Sacharidy: 17g | Bílkoviny: 30g | Tuk: 48g | Nasycené tuky: 16g | Polynenasycené tuky: 3g | Mononenasycený tuk: 23g | Nenasycené tuky: 2g | Cholesterol: 114mg | Sodík: 265mg | Draslík: 659mg | Vláknina: 2g | Cukr: 2g | Vitamín A: 3143IU | Vitamín C: 14mg | Vápník: 240mg | Železo: 4mg



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest