Plněná pečená dýně s mletým masem kombinuje sladkou a jemnou dýni s chutnou masovou náplní plnou zeleniny a bylinek. Dýně se nejprve upeče do měkka, poté se přidá náplň z mletého masa, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek.
Recept je jednoduchý na přípravu a lze jej snadno přizpůsobit. Můžete například přidat oblíbenou zeleninu, použít různé druhy sýrů nebo experimentovat s kořením podle chuti. Po naplnění dýně se vše ještě krátce zapéká, dokud sýr nezezlátne a všechny chutě se krásně nepropojí.
Recept na plněnou pečenou dýni s náplní z mletého masa
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech na pečení
- Mísa
- Nůž
Suroviny
Na dýni
- 1 ks dýně (velká nebo více menších – Hokkaido nebo máslová)
- 2 lžíce olivový olej
- sůl
- pepř (černý, čerstvě mletý)
Na náplň
- 500 g mleté maso (hovězí či mix)
- 100 g cheddar (strouhaný, může být i jiný dle vašich preferencí)
- 1 ks cibule (velká)
- 2 stroužek česnek
- 1 ks mrkev (nastrouhaná)
- 1 ks stonek řapíkatého celeru
- 250 g rajčata (nakrájená na kousky, mohou být sušená (100 g) nebo i z plechovky)
- 1 hrnek uvařené rýže (může být i bulgur)
- 2 hrst čerstvý špenát (nasekaný, může být i mražený, toho méně)
- 1 lžička tymián (sušený)
- 1 lžička rozmarýn (sušený)
- 1 lžička mletá paprika
- 2 lžíce olivový olej
- sůl
- pepř
- bylinky (petržel, rozmarýn, tymián – na posypání na talíři)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C pro horkovzdušnou troubou).
Dýně
- Dýni důkladně omyjte, osušte a rozkrojte ji na poloviny podélně. Odstraňte semínka a vlákna pomocí lžíce.
- Každou polovinu dýně potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Položte dýni na plech vyložený pečicím papírem ukrojenou stranou nahoru.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nebude dýně měkká a lehce zlatavá.
Náplň
- Zatímco se dýně peče, připravte si náplň.
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na střední teplotu.
- Přidejte jemně nasekanou cibuli a restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne zlatavět.
- Přidejte prolisovaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidejte mleté maso a rozmělněte ho pomocí vařečky. Restujte, dokud nebude maso důkladně propečené a nezíská správnou barvu, asi 8-10 minut.
- Do pánve přidejte nastrouhanou mrkev a nasekaný řapíkatý celer. Smažte další 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte nakrájená rajčata, uvařenou rýži a nasekaný špenát. Promíchejte a vařte, dokud špenát nezačne ztrácet barvu, asi 3-4 minuty.
- Dochuťte směs sušeným tymiánem, rozmarýnem, mletou paprikou, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
- Odstavte pánev ze sporáku a vmíchejte polovinu strouhaného sýra.
Dokočení
- Jakmile je dýně upečená a dostatečně vychladlá na manipulaci, naplňte každou polovinu dýně připravenou masovou směsí. Dávejte pozor, aby náplň byla rovnoměrně rozprostřená.
- Vrchní část dýní posypte zbytkem strouhaného sýra.
- Vraťte naplněné dýně zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut, dokud sýr není zlatavý a krásně rozteklý.
- Vyjměte plněnou dýni z trouby a nechte ji chvíli vychladnout.
- Přesuňte na talíř a pokapejte trochou olivového oleje. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Poznámky
- Varianta bez masa: zkuste použít směs fazolí, kukuřice nebo sójový granulát.