Brambory jsou u nás surovinou, která nabízí nespočet pokrmů, jestli už jsou to přílohy nebo samotná jídla v kombinaci s různými ingrediencemi. Plněné brambory jsou nápadem, možností a zároveň i vzpomínkou, protože si je může přizpůsobit každý podle svých možností a chuti. Od prosté verze jen s cibulí a česnekem až po luxusní plnění například sýrem, bylinkami nebo mletým masem.
U nás doma i u mých dospělých dětí a jejich rodin jsou oblíbené brambory se slaninou, solí a kmínem, upečené v troubě, jsou to brambory mého dětství a jejich chuť je výjimečná. Zapotřebí není mnoho, ale výsledek je vždycky vynikající. Recept na ně vám samozřejmě prozradím, dnes si ale uvaříme brambory plněné slaninou, česnekem a cibulí, tak máte na výběr.
Recept na plněné zapečené brambory se slaninou, česnekem a cibulí
Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí Křupavého, voňavého a sytého jídla z trouby
- 4 větší brambory ve slupce
- 1 větší červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 150 g uzené nebo anglické slaniny
- sůl, pepř
- olej nebo sádlo
- čerstvé bylinky (volitelné)
- čedar sýr na posypání
Postup přípravy loveckých plněných brambor
1. Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem.
2. Uvařené brambory necháme vychladnout a rozkrojíme podélně napůl-
3. Opatrně vydlabeme vnitřek do tvaru lodičky a vydlabanou dužinu si necháme stranou.
4. Na pánvi orestujeme na Kostičky nakrájenou slaninu, přidáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
5. Přidáme nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě krátce zaresetujeme.
6. Do směsi vmícháme vydlabanou bramborovou dužinu, osolíme, opepříme a můžeme přidat i trochu sýra a bylinky.
7. Směsí naplníme vydlabané brambory a posypeme čedarem.
8. Naplněné brambory zapečeme v předehřáté troubě dozlatova.
9. S lehkým zeleninovým salátem je lze podávat jako hlavní chod. Výborné jsou jako pohoštění k pivu či vínu nebo jako sytá příloha ke grilovanému masu či pečené zelenině.
TIP: Můj tajný recept na Polovnícké brambory. Syrové brambory podélně rozpůlíme, z oblé strany vykrojíme přes celou bramboru důlek ve tvaru “V”, do kterého vložíme slaninu nakrájenou na hranolky. Brambory ukládáme na plech rovnou stranou a posypeme kmínem a solí. Upečeme dozlatova.

Dvakrát pečené brambory s náplní ze sýra a opečené slaninky
