Jablečné koláče se v mnoha verzích pečou po celém světě. U nás je známý klasický jablečný štrúdl, v Americe apple pie. Dnes nebudeme péct závin ani klasický koláč na hranatý plech, dnes upečeme plněný jablečný koláč v kulaté formě. Náplň se od verze na plech moc neliší, i když do některých se přidává pudink, a ten v tomto receptu nenajdete. Pokud si ale přejete hutnější náplň, klidně ho tam přidejte také, nic se nestane.
Koláč moc hezky vypadá. Když budete pozvaní na nějakou podzimní sešlost a dostanete za úkol donést něco s sebou na zub, s tímhle koláčem se rozhodně blýsknete. Doporučuji nevynechat krok s potřením rozšlehaným vejcem těsně před pečením, dodá koláči pěkný lesk. S přidáváním alkoholu do náplně to nepřehánějte. Ne, že by vadil jeho vyšší obsah, důležité je, aby náplň nebyla moc řídká.
Recept na plněný jablečný koláč
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
Náplň:
- 1 kg jablek
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 0,5 lžičky mleté skořice
- rozinky podle chuti
- vlašské ořechy podle chuti
- 1 lžíce amaretta nebo rumu
Těsto:
- 135 g hladké mouky
- 75 g másla
- 15 g cukru krupice
- 1 menší vejce
- 1,5 lžíce vody
- 1 lžíce octa
Na dokončení:
- moučkový cukr na posypání (cca 10 g)
Postup přípravy plněného jablečného koláče
1. Napřed připravíme náplň, aby před plněním vychladla. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na pánvi na másle. Přidáme cukr, skořici, rozinky, vlašské ořechy, amaretto nebo rum a promícháme.
2. Všechny ingredience na těsto promícháme a vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na dvě stejné části.
3. Obě části vyválíme na pláty. Jeden vložíme do kulaté formy vymazané máslem nebo olejem, pokryjeme vychladlou náplní a přikryjeme druhým plátem.
4. Vršek potřeme rozšlehaným vejcem.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 30 minut.
Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Tipy na závěr
- Spodní vrstvu 5 minut předpečte samostatně a pak teprve naplňte a zakryjte druhým plátem. Spodek tak zůstane křupavý.
- Použijte kyselejší odrůdy jablek (Jonagold), aby koláč působil svěže.
- Přidejte trochu koření pro oživení: mletý hřebíček, muškátový oříšek nebo citronovou kůru.
- Náplň před plněním nechte vychladnout, aby se těsto nerozmočilo.

Pravý domácí štrúdl můžete upéct s jablky nebo jinou náplní

Strakonický štrúdl se sádlem. To je božská mana
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková