Jablečné koláče se v mnoha verzích pečou po celém světě. U nás je známý klasický jablečný štrúdl, v Americe apple pie. Dnes nebudeme péct závin ani klasický koláč na hranatý plech, dnes upečeme plněný jablečný koláč v kulaté formě. Náplň se od verze na plech moc neliší, i když do některých se přidává pudink, a ten v tomto receptu nenajdete. Pokud si ale přejete hutnější náplň, klidně ho tam přidejte také, nic se nestane.

Koláč moc hezky vypadá. Když budete pozvaní na nějakou podzimní sešlost a dostanete za úkol donést něco s sebou na zub, s tímhle koláčem se rozhodně blýsknete. Doporučuji nevynechat krok s potřením rozšlehaným vejcem těsně před pečením, dodá koláči pěkný lesk. S přidáváním alkoholu do náplně to nepřehánějte. Ne, že by vadil jeho vyšší obsah, důležité je, aby náplň nebyla moc řídká.

Recept na plněný jablečný koláč

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Co potřebujeme

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • rozinky podle chuti
  • vlašské ořechy podle chuti
  • 1 lžíce amaretta nebo rumu

Těsto:

  • 135 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • 15 g cukru krupice
  • 1 menší vejce
  • 1,5 lžíce vody
  • 1 lžíce octa

Na dokončení:

  • moučkový cukr na posypání (cca 10 g)

Postup přípravy plněného jablečného koláče


1. Napřed připravíme náplň, aby před plněním vychladla. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na pánvi na másle. Přidáme cukr, skořici, rozinky, vlašské ořechy, amaretto nebo rum a promícháme.

2. Všechny ingredience na těsto promícháme a vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na dvě stejné části.

3. Obě části vyválíme na pláty. Jeden vložíme do kulaté formy vymazané máslem nebo olejem, pokryjeme vychladlou náplní a přikryjeme druhým plátem.

4. Vršek potřeme rozšlehaným vejcem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 30 minut.

Obrázek k receptu na koláč plněný jablky
Foto: cooky.cz, Recept na koláč plněný jablky (po upečení)

Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Tipy na závěr

  • Spodní vrstvu 5 minut předpečte samostatně a pak teprve naplňte a zakryjte druhým plátem. Spodek tak zůstane křupavý.
  • Použijte kyselejší odrůdy jablek (Jonagold), aby koláč působil svěže.
  • Přidejte trochu koření pro oživení: mletý hřebíček, muškátový oříšek nebo citronovou kůru.
  • Náplň před plněním nechte vychladnout, aby se těsto nerozmočilo.
Obrázek k receptu na štrůdl z tvarohového těsta

Pravý domácí štrúdl můžete upéct s jablky nebo jinou náplní

Obrázek k receptu na štrůdl se sádlem

Strakonický štrúdl se sádlem. To je božská mana

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest