V období sychravého nevlídného podzimu nebo zimy nám přijde vhod teplá a sytá polévka, která nás ohřeje a také zasytí. Když k ní přidáme kousek výborného čerstvého chleba, máme na světě hlavní jídlo, které nás určitě zasytí. Anebo tahle polévka a nějaká sladká dobrota, jako jsou palačinky a podobně. Takový oběd si necháme líbit. Byli by jste s takovým obědem spokojeni? Tak vyzkoušejte recept na sytou gulášovou polévku, která vám určitě zachutná a stane se oblíbenou ve vašem jídelníčku.

Sytou zimní polévku vařím hlavně v období, kdy máme chuť na něco jednoduchého a poctivého. Ať už ji zkombinujete jen s chlebem, nebo si k ní dáte ještě palačinky či jinou sladkou dobrotu, vytvoříte si krásně vyvážený oběd. Je to polévka, která se snadno zabydlí v jídelníčku, protože zahřeje na těle i na duši.

Recept na sytou zimní a podzimní polévku – gulášovka s kabanosem

Ingredience na přípravu gulášovky (4-5 porcí)

  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 bílá cibule
  • 3–4 párky
  • 1 kabanos (cca 200 g)
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 3–4 brambory
  • 1,2 l masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli (podle chuti)
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžíce sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky (nebo podle chuti)
  • hrst těstovin (např. široké nudle nebo nalámané špagety – cca 60–80 g)
  • 1 plechovka fazolí (cca 400 g, scedit)
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • pár kapek Maggi (volitelné)

Postup přípravy gulášové polévky

1. Na oleji zpěníme bílou a červenou nakrájenou cibuli.

2. Přidáme párky, kabanos anebo jinou klobásu a chvíli restujeme.

3. Ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou, dle chuti přidáme i pálivou papriku a za stálého míchání na mírném ohni chvíli restujeme.

4. Poté přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, které také restujeme a pořád mícháme.

Video recept na podzimní bramboračku

Videorecept na skvělou podzimní bramboračku s houbami

5.Když máme vše osmahnuté, zalijeme horkým vývarem a přihodíme pár těstovin.

6. Vaříme, než jsou brambory měkké a nakonec přidáme fazole a nasekanou petrželku. Necháme probublat a je hotovo. Dle chuti si můžeme do polévky přidat Magi.

Dochucení

Do polévek a některých jídel, které je třeba dochutit používám vegetu Kuchárek, která je bez přidaných glutamanů. Občas je k dostání v obchodním řetězci Penny. Do polévek místo vývaru je možné použít kostku nebo kelímek Natur bujonu, který je také bez přidaných glutamanů. Je k dostání jak zeleninový, tak různé masové, lze koupit v kostkách anebo v malinkých kelímcích.

Obrázek receptu na Gulášovou polévku z mletého masa - teplé objetí ve lžíci

Mletý guláš v hrnci: Gulášová polévka hotová raz dva

Obrázek k receptu na kokosovokukuřičný krém

Hřejivá kokosovo-kukuřičná polévka aneb Jak jsem vařila podle Zdeňka Pohlreicha

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest