V období sychravého nevlídného podzimu nebo zimy nám přijde vhod teplá a sytá polévka, která nás ohřeje a také zasytí. Když k ní přidáme kousek výborného čerstvého chleba, máme na světě hlavní jídlo, které nás určitě zasytí. Anebo tahle polévka a nějaká sladká dobrota, jako jsou palačinky a podobně. Takový oběd si necháme líbit. Byli by jste s takovým obědem spokojeni? Tak vyzkoušejte recept na sytou gulášovou polévku, která vám určitě zachutná a stane se oblíbenou ve vašem jídelníčku.
Sytou zimní polévku vařím hlavně v období, kdy máme chuť na něco jednoduchého a poctivého. Ať už ji zkombinujete jen s chlebem, nebo si k ní dáte ještě palačinky či jinou sladkou dobrotu, vytvoříte si krásně vyvážený oběd. Je to polévka, která se snadno zabydlí v jídelníčku, protože zahřeje na těle i na duši.
Recept na sytou zimní a podzimní polévku – gulášovka s kabanosem
Ingredience na přípravu gulášovky (4-5 porcí)
- 2 lžíce oleje
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- 3–4 párky
- 1 kabanos (cca 200 g)
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 3–4 brambory
- 1,2 l masového nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička soli (podle chuti)
- ½ lžičky pepře
- 1 lžíce sladké papriky
- ½ lžičky pálivé papriky (nebo podle chuti)
- hrst těstovin (např. široké nudle nebo nalámané špagety – cca 60–80 g)
- 1 plechovka fazolí (cca 400 g, scedit)
- 2 lžíce nasekané zelené petrželky
- pár kapek Maggi (volitelné)
Postup přípravy gulášové polévky
1. Na oleji zpěníme bílou a červenou nakrájenou cibuli.
2. Přidáme párky, kabanos anebo jinou klobásu a chvíli restujeme.
3. Ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou, dle chuti přidáme i pálivou papriku a za stálého míchání na mírném ohni chvíli restujeme.
4. Poté přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, které také restujeme a pořád mícháme.
Videorecept na skvělou podzimní bramboračku s houbami
5.Když máme vše osmahnuté, zalijeme horkým vývarem a přihodíme pár těstovin.
6. Vaříme, než jsou brambory měkké a nakonec přidáme fazole a nasekanou petrželku. Necháme probublat a je hotovo. Dle chuti si můžeme do polévky přidat Magi.
Dochucení
Do polévek a některých jídel, které je třeba dochutit používám vegetu Kuchárek, která je bez přidaných glutamanů. Občas je k dostání v obchodním řetězci Penny. Do polévek místo vývaru je možné použít kostku nebo kelímek Natur bujonu, který je také bez přidaných glutamanů. Je k dostání jak zeleninový, tak různé masové, lze koupit v kostkách anebo v malinkých kelímcích.
Mletý guláš v hrnci: Gulášová polévka hotová raz dva
Hřejivá kokosovo-kukuřičná polévka aneb Jak jsem vařila podle Zdeňka Pohlreicha
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková