Při snaze o zachování zdraví a svěžího vzhledu je dobré sáhnout po věcech, které jsou tu odpradávna. Vývary z kostí patří mezi dostupné zbraně nejen proti vráskám, ale také proti bolestem kloubů, jsou totiž zdrojem hydratace a přírodního kolagenu, ale také elektrolytů. Delším varem kostí a chrupavek se do tekutiny uvolňuje právě kolagen (proto poctivý vývar při vychladnutí zželatinuje). Konzumací těchto polévek pomůžete svému tělu i k regeneraci po fyzické zátěži. Určitě to znáte: po práci na zahradě nebo po procházce v lese si tělo o vývar přímo říká.

Hydratace a minerály

Takový poctivý vývar, to je přímo studnice tekutin a minerálů (například sodíku nebo draslíku). Slouží tedy i jako účinný prostředek k hydrataci. Věděly to už naše babičky, které jej používaly pro své děti například při horečkách či ztrátě tekutin při různých nemocech. Vývar dokonce dokáže snížit zánětlivé procesy a pomáhá při virových onemocněních. Jeho čirá podoba umí i uzdravovat střevní stěnu.

Ingredience, které budete potřebovat na přípravu vývaru

  • Kuřecí spodní stehýnka – 4 ks;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Řapíkatý celer –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Bobkový list –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 litry;
  • Pórek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Žlutá paprika (kapie) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Bílé zelí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 stroužky;
  • Velká brambora –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Sůl, pepř, koriandr a sušená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti.
Obrázek k receptu: Kolagenová bomba: Poctivý kuřecí vývar jako prevence proti vráskám!
Foto: Uživatel Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA, Recept na: Kolagenová bomba: Poctivý kuřecí vývar jako prevence proti vráskám!

Postup přípravy vývaru:

  • Kuřecí stehýnka nařízněte vždy na několika místech až ke kosti.
  • Smažte na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany 3 minuty.
  • ⁠⁠⁠⁠⁠⁠1 mrkev, 1 cibuli a 1 řapík celeru nakrájejte na větší kusy a vložte je do velkého hrnce.
  • Druhou cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Stehýnka přidejte do hrnce k zelenině, zalijte vodou, přidejte bobkový list a vše společně vařte na mírném ohni 40 minut.
  • Nadrobno nakrájenou cibuli přidejte do výpeku po kuřatech a smažte dosklovata.
  • Pórek nakrájejte nadrobno a přidejte jej k cibuli, poté k nim vložte i nadrobno nakrájenou žlutou kapii. Za stálého míchání restujte.
  • Přidejte k nim i druhý řapík nadrobno nakrájeného celeru a nahrubo nastrouhanou druhou mrkev.
  • Opět za občasného míchání restujte, poté přidejte nadrobno nakrájené zelí.
  • Přikryjte poklicí a duste 7 minut.
  • Nakrájejte česnek, nahrubo nastrouhejte bramboru, oboje přidejte na pánev.
  • Osolte, opepřete, přidejte koriandr a sušenou petrželku.
  • Vařte pod pokličkou dalších 5 minut.
  • Z vývaru v hrnci vyjměte maso a zeleninu.
  • Maso oddělte od kostí a nakrájejte nadrobno.
  • Do vývaru vložte vše z pánve.
  • Promíchejte a přidejte nakrájené maso.
  • Uvařenou mrkev nakrájejte na půlkolečka a vložte ji zpět do vývaru.
Obrázek receptu na Vývar z pečených vepřových kostí

Vývar z pečených vepřových kostí: síla, která zahřeje i uzdraví

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest