Při snaze o zachování zdraví a svěžího vzhledu je dobré sáhnout po věcech, které jsou tu odpradávna. Vývary z kostí patří mezi dostupné zbraně nejen proti vráskám, ale také proti bolestem kloubů, jsou totiž zdrojem hydratace a přírodního kolagenu, ale také elektrolytů. Delším varem kostí a chrupavek se do tekutiny uvolňuje právě kolagen (proto poctivý vývar při vychladnutí zželatinuje). Konzumací těchto polévek pomůžete svému tělu i k regeneraci po fyzické zátěži. Určitě to znáte: po práci na zahradě nebo po procházce v lese si tělo o vývar přímo říká.
Hydratace a minerály
Takový poctivý vývar, to je přímo studnice tekutin a minerálů (například sodíku nebo draslíku). Slouží tedy i jako účinný prostředek k hydrataci. Věděly to už naše babičky, které jej používaly pro své děti například při horečkách či ztrátě tekutin při různých nemocech. Vývar dokonce dokáže snížit zánětlivé procesy a pomáhá při virových onemocněních. Jeho čirá podoba umí i uzdravovat střevní stěnu.
Ingredience, které budete potřebovat na přípravu vývaru
- Kuřecí spodní stehýnka – 4 ks;
- Olej – na smažení;
- Mrkev – 2 ks;
- Cibule – 2 ks;
- Řapíkatý celer – 2 ks;
- Bobkový list – 4 ks;
- Voda – 2 litry;
- Pórek – 1 ks;
- Žlutá paprika (kapie) – 1 ks;
- Bílé zelí – 200 g;
- Česnek – 3 stroužky;
- Velká brambora – 1 ks;
- Sůl, pepř, koriandr a sušená petrželka – dle chuti.
Postup přípravy vývaru:
- Kuřecí stehýnka nařízněte vždy na několika místech až ke kosti.
- Smažte na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany 3 minuty.
- 1 mrkev, 1 cibuli a 1 řapík celeru nakrájejte na větší kusy a vložte je do velkého hrnce.
- Druhou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Stehýnka přidejte do hrnce k zelenině, zalijte vodou, přidejte bobkový list a vše společně vařte na mírném ohni 40 minut.
- Nadrobno nakrájenou cibuli přidejte do výpeku po kuřatech a smažte dosklovata.
- Pórek nakrájejte nadrobno a přidejte jej k cibuli, poté k nim vložte i nadrobno nakrájenou žlutou kapii. Za stálého míchání restujte.
- Přidejte k nim i druhý řapík nadrobno nakrájeného celeru a nahrubo nastrouhanou druhou mrkev.
- Opět za občasného míchání restujte, poté přidejte nadrobno nakrájené zelí.
- Přikryjte poklicí a duste 7 minut.
- Nakrájejte česnek, nahrubo nastrouhejte bramboru, oboje přidejte na pánev.
- Osolte, opepřete, přidejte koriandr a sušenou petrželku.
- Vařte pod pokličkou dalších 5 minut.
- Z vývaru v hrnci vyjměte maso a zeleninu.
- Maso oddělte od kostí a nakrájejte nadrobno.
- Do vývaru vložte vše z pánve.
- Promíchejte a přidejte nakrájené maso.
- Uvařenou mrkev nakrájejte na půlkolečka a vložte ji zpět do vývaru.

Vývar z pečených vepřových kostí: síla, která zahřeje i uzdraví
Zdroj: Autorský text, Healthline