Znám některé zkušené kuchařky a pekařky, které se i přes své roky praxe stále potýkají s problémy s kynutým těstem. Také jsem se ho kdysi obávala. Ale pak jsem si řekla, že pár marných pokusů ještě nikoho život nestálo, a pustila se do něj. Začala jsem tehdy s receptem po mé babičce na tvarohové buchty. Za prvé proto, že jsem si pamatovala na vůni, která se linula z kuchyně, když je pekla, a ta nostalgie mě dostala. Za druhé proto, že vím, že babička měla kynuté těsto v malíčku, takže její návod byl jistota. A víte co? Dala! A dáte to i vy 🙂

V tomto receptu budeme péct buchty s tvarohovou náplní. Jednoduše proto, že pro ni mám slabost. Můžete ji ale klidně nahradit náplní makovou nebo povidlovou. Případně k tvarohové náplni přidat trochu povidel. Dodají buchtám šmrnc a barvu. Ještě než se pustíme do samotného receptu, přidávám několik upozornění, která vám pomohou zvládnou královskou disciplínu kynutého těsta:

  • Dbejte na to, abyste používali čerstvé droždí. Od starých kvasnic se kvalitní kynutí nedá očekávat.
  • Mléko na kvásek má mít okolo 37–38 °C, tedy pocitově vlažné, mírně teplejší. Ve studeném mléce kvásek nevzejde a horké zabije kvasinky, takže tentýž výsledek.
  • Kvásek nechte vzejít na teplém místě. Třeba si předem lehce rozehřejte troubu, vypněte ji a šoupněte ho tam.
  • Kynuté těsto vyžaduje čas. Buď jeho hnětení svěřte robotu nebo se do něj pusťte sami. Každopádně ale vytrvejte alespoň 10 minut. Nenechte se odradit počáteční lepivostí nebo naopak tuhostí a mouku přidávejte až ve chvíli, kdy se po několika minutách pořád lepí a situace se nelepší. Mouku pak přidávejte po troškách, abyste nezískali buchty tvrdé jako beton.
  • Nechte těsto nakynout na dvojnásobný objem. Trvá to asi hodinu.
  • Nezapomeňte nechat buchtám ještě chvilku kynutí na pekáči, než je vložíte do trouby. Je to důležité, protože při tvarování buchet těsto trochu klesne.

Recept na Honzovy tvarohové buchty od babičky

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut

Co potřebujeme na tvarohové buchty

  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml mléka (vlažné)
  • 40 g cukru krystal
  • 50 g sádla
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 5 g soli
  • nastrouhaná citronová kůra (z ½ citronu nebo dle chuti)

Tvarohová náplň

  • 300 g měkkého tvarohu (nejlépe tučný)
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce cukru
  • vanilkový cukr nebo špetka vanilky
  • citronová kůra (volitelně)
  • rozinky namočené v rumu (volitelně)

Na vymazání a potření:

  • sádlo (na vymazání pekáče a potření buchet)
  • máslo s trochou rumu (na potření po upečení)

Postup přípravy tvarohových buchet

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a v teple necháme vzejít kvásek. Zabere to asi 10–15 minut.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a kvásek a promícháme. Jakmile se směs spojí, vyklopíme těsto na pracovní plochu a alespoň 10 minut hněteme, až máme krásně pružné, nelepivé těsto.

3. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou, a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.

4. Mezitím si smícháme ingredience na náplň.

5. Jakmile těsto vykyne, vyklopíme ho z mísy, rozdělíme na 15–20 dílů. Jednotlivé díly vyválíme na placky. Na každou placku dáme lžičku náplně. Zabalíme jako balíček a spojem dolů skládáme do připraveného pekáče s trochou rozpuštěného sádla, ve kterém každou buchtu vyválíme, aby se při pečení k sobě nepřilepily.

Obrázek k receptu na péřovou buchtu

Nadýchaná péřová buchta se zakysanou smetanou a pudinkem na nedělní stůl

6. Na pekáči necháme ještě 20 minut kynout.

7. Pečeme v dobře předehřáté troubě na 180 °C 25 minut dozlatova.

8. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a rumem.

Tvarohové buchty z kynutého těsta chutnají malým i velkým

Buchty jsou vždy vizitkou toho, že v kuchyni jste jako doma a víte, co děláte. Buchty můžete naplnit i různými náplněmi na jednom pekáči a každý si dá tu, kterou má nejraději. U nás buchty milují všichni. A jako šel Honza s buchtami do světa, i já je často peču nejen jako nedělní guilty pleasure ke kávě, ale také na výlety. Dobře se balí, nic z nich nepadá a neteče, takže se dají jíst i ve vlaku bez obav, že vás průvodčí vynese v zubech 🙂

Obrázek receptu na Nadýchanou makově-jablkovou buchtu aneb makový obláček s jablíčkem

Lehká maková buchta s jablky: Hebká, šťavnatá, a voňavá klasika od babičky

Obrázek receptu na Nedělní chvilku s jabloní: buchtu z jogurtového těsta s jablky a drobenkou

Nadýchaná buchta z jogurtového těsta s jablky a drobenkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest