Tato polévka je nádhernou ukázkou toho jak může být tak obyčejná zelenina, jako je pórek, povýšena na tak dokonalou a jemnou lahůdku. Je to taková zahradnická polévka babiček – levná, rychlá a přitom plná chutí. Máslo a smetana jí dodají šmrnc, vajíčko zasytí. Tato polévka patří k nejjednodušším ale nejvděčnějším jídlům.

Podávala se hlavně na venkově – pórek byl levný, vydržel přes zimu a spojení se smetanou a vajíčkem mu dodalo slavnostnější ráz. Podobné polévky najdeme i ve Francii, známá je například vichyssoise – studená krémová pórková polévka se smetanou a bramborem, ale naše česká verze je jednodušší a domáčtější, bez velkých složitostí a právě proto má své kouzlo.

Recept na pórkovou polévku

Ingredience potřebné k přípravě Pórkové polévky se smetanou a vejcem

  • pórek
  • máslo
  • brambory
  • sůl a pepř
  • drcený kín
  • zeleninový bujón (natur bujón bez konzervantů)
  • smetana ke šlehání nebo na vaření
  • hladká mouka na zahuštění (volitelné)
  • uvařené vejce na hniličku

Postup přípravy krémové pórkové polévky

1. V kastrolu rozpustíme máslo, osmahneme na něm nakrájený pórek, přidáme na kostky nakrájené brambory a orestujeme.

2. Přidáme sůl, pepř, drcený kmín a zalijeme vývarem nebo vodou se zeleninovým bujónem.

Polévku vaříme do změknutí brambor a pórku.
Foto: Cooky.cz, Polévku vaříme do změknutí brambor a pórku.

3. Uvaříme do měkka a zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě. Přidáme smetanu a nasekanou pažitku. Provaříme.

Polévka je velice chutná s na hniličku uvařeným vajíčkem, který přidáme do polévky na talíři.

Obrázek receptu na Ďábelské topinky ala pikantní kuřecí směs na topinky

Ďábelské topinky ala pikantní masová směs na topinky

Recept na rychlý salát s pórkem

Salátový hit letošního léta: Rychlý a levný recept, který díky tajné přísadě chutná luxusně

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest