Škvarkové pagáče patří k tradičním slovenským a moravským jídlům, původně pocházejí pravděpodobně z oblasti dnešního Turecka. Malé bochánky z kynutého překládaného těsta se podávají k zakousnutí k pivu, vínu, ale i jen tak na stůl, jako protiklad sladkých koláčů. Přítomnost škvarků z nich dělá noblesnější a lákavější pečivo než jsou obyčejné housky. Někdo do pagáčů přidává pro větší vláčnost tvaroh nebo nastrouhané vařené brambory. My je u nás pečeme podle tohoto receptu spoustu let a jsme s nimi nadmíru spokojeni 🙂

Když pagáčů upeču víc, než stihneme hned sníst, vydrží do druhého dne, ale vyžadují správné skladování: zabalím je vždy do utěrky a zavřu do plastové krabičky. Utěrka zabrání vlhnutí a tvorbě plísně. Když se pak náhodou stane, že ještě nějaké vydrží o další den déle, jsou už docela tuhé. Dají se ale „oživit“ tím, že je strčím do trouby na 150 °C na 5 minut. Jsou pak pěkně křupavé. Někdo tvrdí, že pagáče se dají připravit i bez sádla. Asi ano, ale pak už podle mě nejde o pravé pagáče. Jsou zkrátka na světě jídla, kterým nahrazování surovin nesvědčí a pagáče do téhle skupiny určitě patří.

Recept na škvarkové pagáče

Doba přípravy: 3,5–4 hodiny

Co potřebujeme na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 žloutky
  • 100 g sádla
  • 20 g nasekaných škvarků (přidávají se do těsta po vykynutí)

Z čeho uděláme kvásek

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí (cca 42 g)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hladké mouky

Na potření a posypání

  • 1 vejce
  • Hrubá sůl (dle chuti)
  • Kmín (dle chuti)

Postup přípravy škvarkových pagáčů

1. Nejprve připravíme kvásek tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a lžičku hladké mouky a v teple necháme kvásek vzejít. Trvá to přibližně 10 minut.

2. Do větší mísy prosejeme mouky, přidáme sůl, žloutky, sádlo a kvásek a vše promícháme.

3. Směs vyklopíme na pracovní plochu a hnětením vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Kvalitní hnětení trvá asi 10 minut, aby se vše dobře spojilo.

4. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 2,5 hodiny kynout.

5. Do vykynutého těsta přidáme škvarky a necháme ještě chvíli kynout.

6. Těsto vyklopíme na pomoučený vál nebo stůl a vyválíme 2cm placku. Při válení několikrát překládáme.

7. Vykrajujeme kolečka (dobře se k tomu hodí sklenička), která potřeme vajíčkem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180–200 °C 15–20 minut dozlatova. U horkovzdušné trouby stačí nastavit teplotu na 170–180 °C.

Na co si dát pozor při pečení pagáčů

  • Mléko na kvásek nesmí být příliš teplé, aby nezničilo kvasnice, ani příliš studené, aby je aktivovalo. Ideální teplota se pohybuje kolem 37–38 °C.
  • Všechny suroviny na výrobu těsta by měly mít pokojovou teplotu.
  • Těsto potřebuje ke kynutí teplo. Zabalte ho a šoupněte do peřin, kde mu bude dobře a krásně vykyne.
  • Používejte kvalitní, dobře vyškvařené škvarky, aby pagáče dostaly správnou chuť.
  • Pokud těsto při hnětení pořád lepí, přidávejte po malých troškách hladkou mouku. Dejte ale pozor, abyste ji nepřidali moc a těsto příliš nezhutnělo.
Obrázek receptu na Zdroj: YouTube/sblondynouvkuchyni, Recept na Perfektní škvarkovníky, tradice našich babiček

Škvarkovníky jako od babičky: Zabíjačkový recept na pagáče ze škvarků, který se dědí z generace na generaci

Obrázek receptu na Škvarkový chléb, oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná

Domácí škvarkový chléb: Oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest