Škvarkové pagáče patří k tradičním slovenským a moravským jídlům, původně pocházejí pravděpodobně z oblasti dnešního Turecka. Malé bochánky z kynutého překládaného těsta se podávají k zakousnutí k pivu, vínu, ale i jen tak na stůl, jako protiklad sladkých koláčů. Přítomnost škvarků z nich dělá noblesnější a lákavější pečivo než jsou obyčejné housky. Někdo do pagáčů přidává pro větší vláčnost tvaroh nebo nastrouhané vařené brambory. My je u nás pečeme podle tohoto receptu spoustu let a jsme s nimi nadmíru spokojeni 🙂
Když pagáčů upeču víc, než stihneme hned sníst, vydrží do druhého dne, ale vyžadují správné skladování: zabalím je vždy do utěrky a zavřu do plastové krabičky. Utěrka zabrání vlhnutí a tvorbě plísně. Když se pak náhodou stane, že ještě nějaké vydrží o další den déle, jsou už docela tuhé. Dají se ale „oživit“ tím, že je strčím do trouby na 150 °C na 5 minut. Jsou pak pěkně křupavé. Někdo tvrdí, že pagáče se dají připravit i bez sádla. Asi ano, ale pak už podle mě nejde o pravé pagáče. Jsou zkrátka na světě jídla, kterým nahrazování surovin nesvědčí a pagáče do téhle skupiny určitě patří.
Recept na škvarkové pagáče
Doba přípravy: 3,5–4 hodiny
Co potřebujeme na těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička celého kmínu
- 2 žloutky
- 100 g sádla
- 20 g nasekaných škvarků (přidávají se do těsta po vykynutí)
Z čeho uděláme kvásek
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí (cca 42 g)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička hladké mouky
Na potření a posypání
- 1 vejce
- Hrubá sůl (dle chuti)
- Kmín (dle chuti)
Postup přípravy škvarkových pagáčů
1. Nejprve připravíme kvásek tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a lžičku hladké mouky a v teple necháme kvásek vzejít. Trvá to přibližně 10 minut.
2. Do větší mísy prosejeme mouky, přidáme sůl, žloutky, sádlo a kvásek a vše promícháme.
3. Směs vyklopíme na pracovní plochu a hnětením vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Kvalitní hnětení trvá asi 10 minut, aby se vše dobře spojilo.
4. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 2,5 hodiny kynout.
5. Do vykynutého těsta přidáme škvarky a necháme ještě chvíli kynout.
6. Těsto vyklopíme na pomoučený vál nebo stůl a vyválíme 2cm placku. Při válení několikrát překládáme.
7. Vykrajujeme kolečka (dobře se k tomu hodí sklenička), která potřeme vajíčkem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180–200 °C 15–20 minut dozlatova. U horkovzdušné trouby stačí nastavit teplotu na 170–180 °C.
Na co si dát pozor při pečení pagáčů
- Mléko na kvásek nesmí být příliš teplé, aby nezničilo kvasnice, ani příliš studené, aby je aktivovalo. Ideální teplota se pohybuje kolem 37–38 °C.
- Všechny suroviny na výrobu těsta by měly mít pokojovou teplotu.
- Těsto potřebuje ke kynutí teplo. Zabalte ho a šoupněte do peřin, kde mu bude dobře a krásně vykyne.
- Používejte kvalitní, dobře vyškvařené škvarky, aby pagáče dostaly správnou chuť.
- Pokud těsto při hnětení pořád lepí, přidávejte po malých troškách hladkou mouku. Dejte ale pozor, abyste ji nepřidali moc a těsto příliš nezhutnělo.

Škvarkovníky jako od babičky: Zabíjačkový recept na pagáče ze škvarků, který se dědí z generace na generaci

Domácí škvarkový chléb: Oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková