Recept pochází přímo z Ruska a jeho kořeny sahají až do 19. století. Přišla jsem k němu kdysi dávno od naší ruské sousedky, která ho pravidelně pekla, když k ní přijela rodina. A protože jí pokaždé alespoň kousek zbyl a měly jsme se rády, nikdy mě na něj nezapomněla pozvat.
Než se odstěhovala, nechala se přesvědčit, aby mi recept prozradila. Od té doby medovník peču také. Nenajdete v něm žádné ořechy ani salko. Jestli ho máte rádi, proč ne, klidně si ho do krému přidejte, ale ten autentický ruský obsahuje právě tento nepřeslazený krém. Medovník je dokonalý zákusek ke kávě. Hosté ho milují a já předstírám, že je hrozně těžké ho upéct. Vám ho teď ale prozradím a věřím, že si ochutnáte.
Recept na pravý ruský medovník
Doba přípravy: 1 hodina práce + chladnutí v lednici
Co potřebujeme
Těsto:
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 100 g medu
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 520 g hladké mouky
- 3 vejce
Krém:
- 400 g zakysané smetany
- 400 ml smetany ke šlehání
- 50–100 g moučkového cukru (dle chuti)
Postup přípravy pravého ruského medovníku
1. Ve vodní lázni rozpustíme med, cukr a máslo. Pozor, nenecháme vařit, jen zahřejeme tak, aby se vše rozpustilo a spojilo.
2. Vmícháme jedlou sodu, tím se zvětší objem.
3. Odstavíme z plotýnky a vmícháme vejce. Poté přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Pozor, lepí, takže budeme pracovat na dobře pomoučené pracovní ploše.

4. Hotové těsto rozdělíme na 7 stejných částí po 150 g.
5. Každou část rozválíme na placku tak velkou, abychom z ní mohli po upečení vykrojit kolo pomocí dortové formy o průměru 20 cm.
6. Placky dáme na pečicí papír, propícháme vidličkou a postupně pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut. Necháme vychladnout. Z vychladlých placek vykrojíme kola dortovou formou.
7. Smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem do tuha, a potom vmícháme zakysanou smetanu.
8. Nakonec medovník zkompletujeme: Placku pomažeme krémem, na to placku a pořád dokola, až máme na sobě 6 placek. Poslední placku rozdrobíme a drobky celý medovník posypeme.
Božský dort – kombinace medu a kysané smetany