Přestože je město Hamburg od nás vcelku vzdálené a s českou gastronomií má ta hamburská pramálo společného, tak tento pokrm zná snad každý dobrá český kuchař. Během chvíle si zajisté uvědomíte a prozřete – to je to, co jsme jedli ve školní jídelně! Ano i ne! Název je stejný (tedy až na ten domácí knedlík), ale chuťově se nebudeme držet žádných nesmyslných tabulek. Jídlo připravíme tak, jak to má být! Tak, jak to zamýšlel jeho vynálezce v Rakousku-Uhersku.
Ve zkratce je to šťavnaté vepřové maso s lahodnou omáčkou s příměsí kyselých okurek a vždy podávaná v domácím houskovým knedlíkem. Nevím ani jak moc mohu zdůraznit, že domácí knedlík pozvedne jídlo někam o mnoho úrovní výše. Pojďme se tedy do jídla pustit a zaženeme vzpomínky ze školních jídelen!
Recept na hamburskou kýtu špikovanou kyselou okurkou, mrkví, slaninou
Ingredience pro přípravu 4 porcí
- 800 g vepřové kýty (klidně i plec)
- 2 cibule
- 100 g slaniny
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 5 kyselých okurek
- 500 ml vepřového nebo hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- 2 lžíce sádla nebo oleje
TIP: Recept na fantastický domácí houskový knedlík máme pro vás také
Postup přípravy domácí hamburské
1. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme ji do hlubšího hrnce.
2. Na mírném plameni ji necháme vyškvařit, dokud nezezlátne a potom přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme, dokud nezačne zlátnout.
3. Vepřovou kýtu nakrájíme na větší plátky nebo kostky a osolíme.
4. Maso přidáme do hrnce a zprudka opečeme, aby se na povrchu zatáhlo a získalo hezkou barvu.

Špikovaná vepřová kýta po hambursku – skvělá obědová klasika a do omáčky přidáváme kapary
5. Přidáme sladkou papriku a plnotučnou hořčici a krátce promícháme.
6. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném plameni asi 45 – 60 minut, dokud maso nezměkne.
7. Na závěr zahustíme omáčku hladkou moukou rozmíchanou ve troše studené vody a povaříme ještě 10 minut.
8. Nakonec přidáme nakrájené sterilované okurky, které omáčce dodají typickou jemně kyselou chuť.
Závěr
Jak již bylo zmíněno výše, jídlo pochází z Rakouska-Uherska. Zde bylo běžné připravovat maso s hustšími omáčkami a knedlíky či brambory. A ano, pojem „hamburská kýta“ může být trochu zavádějící, s velkou pravděpodobností o tomto jídle obyvatelé Hamburku ani nevědí. Je to typická česká klasika, která se uchytila v hospodách i domácnostech.

Vepřová pečeně na hořčičné omáčce s bramborovým knedlíkem – snadný a rychlý třeba oběd
Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI