Rajčatový boršč je chutná polévka, která dokáže zasytit i ty nejnáročnější jedlíky. Obsahuje šťavnatá rajčata, čerstvou zeleninu, uzené maso a vejce, které společně vytvářejí tradiční slovanskou souhru chutí. Tato polévka je ideální pro chladné dny, kdy potřebujete něco opravdu výživného a hřejivého. Pochutnáte si na ní ale i během teplejších dnů.

Tradiční boršč se připravuje výhradně s červenou řepou, ale postupem času vznikly různé variace, včetně této rajčatové verze. Název „boršč“ pochází z praslovanského slova, kterým se právě označovala červenou řepa. Tato polévka je tak oblíbená, že má své místo v kuchyních od Ukrajiny až po Polsko, přičemž každá země má svou vlastní variaci.

Recept na tomatový boršč se zeleninou

Délka vaření v hrnci 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 ks velké cibule
  • 12 až 15 ks rajčat
  • 2 ks větší mrkve
  • 3 ks kyselých okurek
  • 2 až 3 ks sladkých paprik (možno přidat feferonku)
  • 2 ks masoxu (bujónové kostky)
  • 3 ks česnekových stroužků
  • 5 až 6 ks brambor
  • 2 ks natvrdo uvařených vajec pokrájených na kostičky
  • 15 dkg nakrájeného měkkého salámu (např. gothaj) či uzeného masa
  • 10 až 15 dkg nastrouhaného tvrdého sýru
  • sůl, majoránka, pepř

Postup přípravy rajčatového boršče

1. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli a přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Nechte chvíli podusit.

2. Zalijte asi 2 litry vody nebo zeleninového vývaru a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev.

3. Přidejte na proužky nakrájenou papriku a kyselé okurky. Povařte několik minut.

4. Přidejte na plátky nakrájené brambory a jemně osolte.

5. Vložte lžíci mleté sladké nebo jemně pálivé papriky podle chuti.

6. Před dovařením brambor přidejte vývar z 2 kostek masoxu a nakrájený salám. Ještě krátce povařte.

7. Do hotové polévky vložte vajce, rozetřený česnek a dochutě solí, majoránkou a pepřem.

8. Polévku lze zjemnit přidáním 0,2 až 0,3 l smetany (nejlépe 12% nebo 30% smetany).

9. Před podáváním posypte strouhaným sýrem, petrželkou či pažitkou.

Obrázek receptu na sladkokyselou polévku z nakládaných zelených rajčat.

Sladkokyselá polévka z nakládaných zelených rajčat

Tipy redakce

Správná příprava rajčat: Rajčata nejprve spařte vroucí vodou, poté je okamžitě vložte do studené vody. Díky tomu se slupka snadno odstraní a polévka pak bude hladší. Pokud nemáte čerstvá rajčata, můžete použít konzervovaná.

Vyvážení chutí: Kyselé okurky a rajčata dodávají polévce příjemnou kyselost. Pokud preferujete jemnější chuť, můžete část kyselých okurek nahradit nakládanými okurkami nebo jejich množství snížit.

Konzistence polévky: Množství smetany upravte podle vlastních preferencí – méně smetany pro lehčí verzi, více pro krémovější konzistenci. Smetanu přidávejte až na konec vaření a už ji nevařte, aby se nesrazila.

Servírování: Boršč chutná nejlépe druhý den, když se všechny chutě dokonale propojí. Podávejte s čerstvým chlebem nebo domácími housky a vždy s dostatečným množstvím strouhaného sýru.

Hlavní obrázek Tomatové polévky - pečení, vaření a sýrový sendvič k tomu

Jednoduchá, ale zároveň lahodná rajčatová polévka se sýrovým sendvičem

Boršč: Kulinářská Poezie Východní Evropy ve Vašem Talíři

Boršč: Kulinářská Poezie Východní Evropy ve Vašem Talíři

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest