Míša řezy jsou notoricky známým dezertem z tmavého těsta, tvarohového krému a čokoládou navrchu. Nevím, jak u vás, ale naše děti je milují. Tvaroh jim navíc dodá i nějaké ty kvalitní bílkoviny, takže si říkám, že když už mlsají, alespoň do sebe přitom dostanou i něco výživného.
Míša řezy patří ke klasickým českým moučníkům na plech. Použití čokolády vyvolává lehce slavnostní dojem, takže se často pečou na různé oslavy a mimořádné příležitosti. Proč si je ale neupéct jen tak o víkendu? Vždyť možnost být s rodinou pohromadě je taky mimořádná příležitost hodná malé oslavy
Recept na Míša řezy
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co potřebujeme
Korpus:
- 6 vajec
- 6 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce oleje
- 5 lžic polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- ½ balíčku prášku do pečiva
- čokoládová poleva (podle potřeby, cca 150–200 g)
Krém:
- 500 ml mléka
- 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 kostky měkkého tvarohu (cca 500 g)
Poleva (ganache)
- 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 50–60 % kakaa)
- 200 ml smetany ke šlehání (33–35 % tuku)
Postup přípravy Míša řezů
Krém
1. Nejprve si uvaříme pudink. Můžeme to klidně udělat i den předem a nechat pudink vychladnout v lednici přes noc.
2. Část mléka nalijeme do menší nádoby a rozmícháme v ní pudinkové prášky. Zbytek mléka dáme ohřívat na plotnu a ve chvíli, kdy se mléko téměř začne vařit, přilijeme za stálého míchání směs mléka a pudinkových prášků. Vaříme do zhoustnutí. Přikryjeme potravinovou fólií, aby se dotýkala povrchu pudinku, a necháme vychladit.
3. Dostatečně předem vyndáme máslo z lednice, aby změklo. Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Do směsi postupně všleháme pudink o pokojové teplotě. Máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
Korpus
4. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
5. Do žloutkové směsi přidáme promíchanou mouku s kakaem a práškem do pečiva a sníh.
6. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.

Míša řezy inspirované oblíbeným nanukem: Čokoládová klasika s krémem, co se rozplývá na jazyku
7. Korpus necháme zcela vychladnout a poté potřeme krémem.
8. Nakonec vyrobíme ganache: Zahřejeme smetanu, aby byla horká, ale nevařila. Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme asi 2 minuty stát a poté prošleháme metličkou, aby vznikla hladká emulze. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté rozetřeme na krém.
9. Řezy necháme ztuhnout přes noc v lednici.
Obměny
Ganache nebo čokoláda?
Ano, na Míša řezy můžete použít klasickou čokoládovou polevu. Já ale preferuji ganache, protože je krémová a neztuhne tak, že by při krájení koláče působila neplechu.
Pudink ano nebo ne?
Některé recepty nepoužívají pudink, ale jen máslo vyšlehané s vanilkovým cukrem a tvaroh. Tvarohu pak potřebujete o něco víc. Chuť je pak kyselejší a náplň hutnější.

Míša řezy s krémem, jahodovým želé a čerstvými jahodami

Jahodové míša řezy s čokoládovým korpusem, tvarohovým krémem a čerstvými jahodami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková