Stifado patří mezi nejoblíbenější pokrmy řecké kuchyně, který dokáže spojit jednoduchost přípravy s výjimečnou chutí. Toto tradiční jídlo vzniká pomalým dušením masa s množstvím malých cibulek v aromatické omáčce z červeného vína a rajčat.

Původ stifada se datuje do byzantské éry, kdy se do Řecka dostaly koření ze Středního východu. Skořice a nové koření, které jsou pro tento pokrm typické, dodávají omáčce charakteristickou sladko-kořeněnou chuť. Perlové cibulky obsahují vysoké množství antioxidantů a během dlouhého dušení získávají krémovou konzistenci.

Recept na pravé řecké stifado s hovězím masem

Celková délka přípravy zhruba 2 hodiny 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg hovězího masa na guláš
  • 800 g malých perlových cibulek
  • 400 ml červeného vína
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 1 skořicová tyčinka
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička celého nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pomeranč (kůra)
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na posypání

Postup přípravy stifada krok za krokem

1. Hovězí maso nakrájejte na větší kostky a osolte a opepřete ze všech stran.

2. V těžké pánvi nebo hrnci rozehřejte polovinu olivového oleje a maso opečte dozlatova ze všech stran.

3. Přidejte oloupaný a nasekaný česnek, restujte minutu až se rozvoní.

Obrázek k receptu na stifado
Foto: Ilona Mikulecká, recept na Stifado

4. Zalijte červeným vínem a nechte mírně probublávat 5 minut, aby se alkohol částečně odpařil.

5. Přidejte rajčatový protlak, bobkové listy, skořici, hřebíček, nové koření a nastrouhanou pomerančovou kůru.

6. Pokryjte vodou, aby bylo maso celé ponořené, přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.

7. Duste pod pokličkou 1 hodinu až 1 hodinu 30 minut, dokud nebude maso měkké.

8. Mezitím na druhé pánvi rozehřejte zbytek oleje a opečte celé perlové cibulky dozlatova ze všech stran.

Obrázek k receptu na stifado
Foto: Ilona Mikulecká, recept na Stifado

9. Cibulky přidejte k masu společně s octem a cukrem, jemně promíchejte.

10. Pokračujte v dušení dalších 30 až 40 minut, dokud nebudou cibulky měkké a omáčka hustá.

11. Na závěr odstraňte bobkové listy a skořici, dochutíte solí a pepřem.

12. Podávejte posypané čerstvou petrželkou s čerstvým chlebem nebo rýží.

Obrázek k receptu na stifado
Foto: Ilona Mikulecká, recept na Stifado
Obrázek receptu na řecký mléčný koláč.

Řecký mléčný koláč v semolinové krupici s příchutí vanilky

Tipy redakce

  • Výběr cibulek: Použijte co nejmenší perlové cibulky, které zůstanou při dušení celé a získají krémovou konzistenci.
  • Druhy masa: Stifado můžete připravit i s telecím, jehněčím nebo králičím masem, doba dušení zůstává stejná.
  • Konzistence omáčky: Pokud je omáčka příliš řídká, odkryjte hrnec v posledních 15 minutách vaření.
  • Servírování: Nejlépe chutná druhý den, když se chutě propojí, proto klidně připravte den dopředu.
Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně

Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně

Recept na Kuřecí maso s tzatziki a citronovo-koprovou rýží

Letní hit – Kuřecí maso s tzatziki a citronovo-koprovou rýží

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest