Houby rostou, takže přišla řada na všemožné recepty z hub. Tato delikatesa v podobě houbových řízků třeba z hříbků, která voní lesem a podzimem, nesmí chybět. I když se připravují jednoduše, jejich chuť je nenapodobitelná a tak rozdílná od řízků masových. Za pravdu mně ale určitě dají pouze milovníci hub. Houbové řízky mají svůj původ hluboko v českých lesích a kuchyních. Houby patří mezi nejstarší bezmasá jídla, které si lidi připravovali zejména na venkově v dobách, kdy maso nebylo samozřejmostí jako dnes, a houby byly běžnou a vydatnou potravou.
Díky své masité konzistenci a bohaté chuti se houby začaly obalovat jako maso v trojobalu a smažit dozlatova. Chuťově se staly výrazným pokrmem, který uspokojí i milovníky klasických řízků. Jednou jsme nasbírali několik druhů hub a udělali takovou zkoušku. Každý druh hub jsme vyzkoušeli obalit a usmažit jako řízek a pak jsme ochutnávali, která houba se na řízky nejvíc hodí.
A víte, co jsme i k našemu překvapení zjistili? Že to není ani hřib ani masák ani bedla ani vatovec. Chuťově nejlepší byl Ryzec pravý. Opravdu vynikal svou chutí i v obalu. Bohužel těch ryzců tak moc není a často je nenajdeme, ale až je najdete, určitě je na řízky použijte. Doporučuji! Malá nápověda – docela se jim daří v borových lesech 🙂
Recept na houbové řízky
Ingredience potřebné k přípravě lesního pohlazení na talíři v podobě řízků z hub
- klobouky čerstvých hub (bedel, růžové, ryzců, hřibů, a podobně)
- hladká mouky
- vejce
- strouhanka
- sůl a pepř dle chuti
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy řízků z hub
1. Houby očistíme kartáčkem, já i opláchnu pod tekoucí vodou a nechám vysušit.
2. Odstraníme nohu, používáme pouze klobouky. Větší houby případně nakrájíme na silnější plátky.
3. Osolíme a opepříme.
4. Obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka)
5. Smažíme v tuku na pánvi při střední teplotě do zlatova.
6. Usmažené pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.
Houbové řízky podáváme s uvařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou. Ale výborné jsou i samotné, dokonce i za studena jako mlsání jen tak.
Máte-li bedly, zkuste si udělat vynikající řízky se šunkou a sýrem.

Topinky s ďábelskou bedlovou směsí neboli bedlový tatarák po Česku
