Téměř klasický běžný pokrm – řízky se salátem. Recept je ovšem trochu zmodernizovaný a jak všichni víme receptů na řízky a také na bramborový salát existuje nespočetné množství. Ano, jogurtové řízky nejsou klasickým receptem z kuchařek první republiky, ale vznikly jako lehčí a šťavnatější varianta tradičně smaženého masa. Jogurt se používá jako marináda, díky které je maso křehčí a dodává mu jemnou chuť. Nebo jako součást obalovací směsi místo vajec.
Bramborový salát je stálicí české kuchyně – obvykle spojený se svátky, řízky a nedělí. Varianta s hráškem je klasičtější, připomíná vánoční stůl, ale lze ho udělat i lehčí, s méně majonézy a bez uzeniny. Hrášek mu dodá svěžest, sladkost a příjemnou texturu. Salát tak působí pestřeji, barevněji a lehčeji.
Recept na řízky v jogurtové marinádě s hráškovým bramborovým salátkem
Ingredience potřebné k přípravě odlehčených řízků se salátem
Řízky
- 4 plátky kuřecích nebo krůtích prsou (může být i vepřové maso nebo stehenní řízky)
- 200 g bílého jogurtu (řecký nebo smetanový)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- sůl, pepř, sladká paprika
- strouhanka na obalení
- olej nebo máslo či sádlo na smažení (nebo pečení)
Salát
- 700 g brambor (typ A nebo B)
- 1 cibule(nebo jarní cibulka)
- 2 kyselé okurky
- 1 menší uvařená mrkev
- 100 g sterilovaného hrášku
- 3-4 lžíce majonézy (může být jogurt nebo zakysaná smetana)
- sůl, pepř
- trochu nálevu z okurek (nebo citronová šťáva)
Postup přípravy řízků a salátu
1. Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a naložíme do marinády z jogurtu, česneku, hořčice a papriky. Odložíme do lednice, nejlépe do druhého dne.
2. Brambory uvaříme ve slupce, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
3. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, okurku, uvařenou mrkev a hrášek.
4. V míse smícháme majonézu s hořčicí a lákem z okurek, osolíme a opepříme.
5. Směs promícháme se zeleninou a uložíme alespoň na hodinu do lednice.
6. Každý řízek vyndáme z marinády a obalíme rovnou ve strouhance (bez mouky a vajec).
7. Řízky smažíme na pánvi s trochou tuku z obou stran dozlatova.
Tipy
Chceme-li řízky lehčí, pokládáme obalené řízky na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 190 stupňů. V půlce pečení řízky otočíme.

Šťavnaté obrácené kuřecí a vepřové řízky: Usmažené řízky dopékáme v plechu s anglickou slaninou a cibulí
