Téměř klasický běžný pokrm – řízky se salátem. Recept je ovšem trochu zmodernizovaný a jak všichni víme receptů na řízky a také na bramborový salát existuje nespočetné množství. Ano, jogurtové řízky nejsou klasickým receptem z kuchařek první republiky, ale vznikly jako lehčí a šťavnatější varianta tradičně smaženého masa. Jogurt se používá jako marináda, díky které je maso křehčí a dodává mu jemnou chuť. Nebo jako součást obalovací směsi místo vajec.

Bramborový salát je stálicí české kuchyně – obvykle spojený se svátky, řízky a nedělí. Varianta s hráškem je klasičtější, připomíná vánoční stůl, ale lze ho udělat i lehčí, s méně majonézy a bez uzeniny. Hrášek mu dodá svěžest, sladkost a příjemnou texturu. Salát tak působí pestřeji, barevněji a lehčeji.

Recept na řízky v jogurtové marinádě s hráškovým bramborovým salátkem

Ingredience potřebné k přípravě odlehčených řízků se salátem

Řízky

  • 4 plátky kuřecích nebo krůtích prsou (může být i vepřové maso nebo stehenní řízky)
  • 200 g bílého jogurtu (řecký nebo smetanový)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř, sladká paprika
  • strouhanka na obalení
  • olej nebo máslo či sádlo na smažení (nebo pečení)

Salát

  • 700 g brambor (typ A nebo B)
  • 1 cibule(nebo jarní cibulka)
  • 2 kyselé okurky
  • 1 menší uvařená mrkev
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3-4 lžíce majonézy (může být jogurt nebo zakysaná smetana)
  • sůl, pepř
  • trochu nálevu z okurek (nebo citronová šťáva)

Postup přípravy řízků a salátu

Hotový salát uložíme na hodinu do lednice.
Foto: cooky.cz, Hotový salát uložíme na hodinu do lednice.

1. Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a naložíme do marinády z jogurtu, česneku, hořčice a papriky. Odložíme do lednice, nejlépe do druhého dne.

2. Brambory uvaříme ve slupce, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, okurku, uvařenou mrkev a hrášek.

4. V míse smícháme majonézu s hořčicí a lákem z okurek, osolíme a opepříme.

5. Směs promícháme se zeleninou a uložíme alespoň na hodinu do lednice.

6. Každý řízek vyndáme z marinády a obalíme rovnou ve strouhance (bez mouky a vajec).

Řízky usmažíme, nebo upečeme dozlatova.
Foto: cooky.cz, Řízky usmažíme, nebo upečeme dozlatova.

7. Řízky smažíme na pánvi s trochou tuku z obou stran dozlatova.

Tipy

Chceme-li řízky lehčí, pokládáme obalené řízky na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 190 stupňů. V půlce pečení řízky otočíme.

Obrázek k receptu na obrácené řízky

Šťavnaté obrácené kuřecí a vepřové řízky: Usmažené řízky dopékáme v plechu s anglickou slaninou a cibulí

Obrázek receptu na Obrácené kuřecí řízky - obložený luxus v troubě

Obrácené kuřecí řízky se slaninou, pórkem a cibulí – obložený luxus v troubě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest