Když se mi dostanou do rukou čerstvá jablíčka, je to jasné – štrúdl musí být! Tenhle recept na těsto mám nadepsaný jako rodinné stříbro, protože ho pekla už moje babička i mamka, a jiné už prostě nedělám. Těsto je sice doma dělané, ale je naprosto bezkonkurenční a zaručuje křehký, lístkující se výsledek, který se Vám v puse rozplyne. Tajemství spočívá v nastrouhaném stoprocentním tuku a krátkém, nedokonalém propracování těsta, které při pečení dělá krásné vrstvy. Je to ten druh sladkého, u kterého si uvědomíte, jak málo stačí ke štěstí. Doma rychle mizí a provoní celou kuchyni.

Příprava se sice jeví složitě, ale opak je pravdou. Jakmile si osvojíte techniku s tukem a octem, nebudete chtít jiné těsto! A ta náplň? Kombinace šťavnatých jablek, opražené strouhanky, voňavé skořice a rozinek naložených v rumu je prostě dokonalá. Přidání vlašských ořechů tomu dodává křupavost. Můj tip zníOpravdu doporučuji těsto nechat odležet v lednici ideálně den předem, nebo alespoň přes noc – tuk ztuhne, chuť se propojí, a těsto se Vám bude mnohem lépe vyvalovat a bude „lístkovat“.

Recept na křehký jablečný štrúdl

Z této dávky ingrediencí připravíte dvě nohavice.

  • Příprava těsta a odležení: 15 minut + minimálně 1 hodina (ideálně přes noc) v lednici
  • Příprava náplně a opražení strouhanky: 10 minut
  • Tvarování štrúdlu: 15 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkový čas: přibližně 3 hodiny (včetně minimálního odležení), aktivní práce cca 40 minut

Ingredience k přípravě křehkého štrúdlu

Těsto:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 300 gramů 100% tuku (ztuženého, např. Hera)
  • 150 až 160 mililitrů vody nebo mléka
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce octa
  • špetka soli

Na náplň:

  • 6 až 8 jablek (velkých, nastrouhaných)
  • 4 polévkové lžíce strouhanky (opražené na másle)
  • podle chuti krystalového nebo krupicového cukru
  • podle chuti mleté skořice
  • množství rozinek naložených v rumu
  • hrst vlašských ořechů (nasekaných)
  • trochu másla (na opražení strouhanky)

K podávání:

  • moučkový cukr (na posypání)

Postup při přípravě štrúdlu

1. Začněte přípravou těsta. Do velké mísy si odvažte hladkou mouku a špetku soli. Do mouky nastrouhejte na hrubém struhadle dobře vychlazený 100% tuk (300 g).

2. Poté přidejte dva žloutkyjednu polévkovou lžíci octa a postupně přilévejte 150 až 160 mililitrů vody nebo mléka.

Obrázek k receptu na štrúdl
Foto: Cooky.cz, recept na štrúdl

3. Všechny suroviny smíchejte. Těsto úplně nepropracuji do hladka – je to záměr, protože potom se při pečení lehce lístkuje!

4. Jakmile se suroviny spojí v hrubší, ale soudržné těsto, je hotovo. Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice – je dobré dělat ho den předem, ale minimálně by mělo v lednici odpočívat hodinu.

5. Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplňOloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Na pánvi na kousku másla opražte strouhanku – ta vsákne přebytečnou vlhkost z jablek.

6. Připravte si rozinky naložené v rumu (ty by měly být naložené ideálně delší dobu), nasekejte si vlašské ořechy a smíchejte si cukr se skořicí.

Obrázek k receptu na štrúdl
Foto: Cooky.cz, recept na štrúdl

7. Když je těsto odpočaté, předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Každý díl vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku (obdélník).

8. Na vyválenou placku nejprve rovnoměrně rozprostřete opraženou strouhanku. Strouhanka by měla pokrýt celou plochu s výjimkou okrajů. Na ni navrstvěte nastrouhaná jablka.

9. Jablka posypte cukrem se skořicírozinkami naloženými v rumu a nasekanými vlašskými ořechy.

10. Štrúdl opatrně zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Peču všechny čtyři štrúdly najednou.

11. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut, ale je to podle trouby, jak je kdo zvyklý – štrúdl by měl být zlatohnědý a křupavý. Po upečení nechám štrúdl vychladnout a před podáváním ho bohatě posypu moučkovým cukrem.

Recept na domácí těsto na závin

Masterclass: Tradiční recept na tažené závinové těsto, který se v rodině dědí po generace

Tipy redakce:

  • Pro ještě „lístkovitější“ strukturu zkuste těsto po prvním odležení rozválet a přeložit (jako u listového těsta),čímž se vytvoří více tenkých vrstev a štrúdl bude ještě křehčí.
  • Octa se nebojte, je klíčový pro křehkost těsta, jelikož pomáhá změkčit lepek v mouce a zabraňuje tomu, aby se těsto stalo gumovým.
  • Při naložení rozinek do rumu přidejte i kousek skořice a hřebíčku, chuť bude ještě intenzivnější a rozinky přejmou hřejivé aroma.
  • Jablka nechte před plněním lehce okapat, pokud jsou hodně vodnatá, jinak by mohla těsto promočit a štrúdl by zůstal zespodu mazlavý.
  • Místo strouhanky můžete na dno použít rozdrcené piškoty nebo perník, které splní funkci savosti vlhkosti a dodají náplni jemný vanilkový nebo kořeněný tón.
Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest