Některá jídla vás vrátí na chalupu k babičce a do dětství. Rošťák, tenhle zvláštní pojem pro kousek masa, který není ani řízek, ani sekaná, ale něco mezi, patří mezi poklady české kuchyně. A když se podává s vařenými bramborami, dozlatova orestovanou cibulkou, domácí tatarskou omáčkou a křupavým římským salátem, vznikne talíř, kterému odolá málokdo.
Rošťáci jsou takoví bratři karbanátků, ale s výraznějším charakterem. Jsou placaté, šťavnaté, často s nepravidelnými okraji. Proč název Rošťáci? Rošťáky vymýšlely hospodyňky z toho, co zbylo v lednici, doslova se vařilo “z roští” neboli toho, co dům dal. V dobách, kdy bylo potřeba šetřit, byly rošťáci chytrým způsobem, jak využít maso do posledního kousku. Jsou v poslední době trochu opomíjené, ale podle mne si zaslouží vaši pozornost. Pojďme se pustit do vaření.
Recept na rošťáky z kuřecího masa
Ingredience na rošťáky
- 8 plátků kuřecího nebo jiného masa
- 3 – 4 vejce
- 3 lžíce solamylu
- sůl a pepř
- červení mletá paprika
- 1 lžička kari
- 1 lžička vegety
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 5 stroužků česneku
Postup přípravy
1. Všechny ingredience spolu smícháme v míse (od vajec až po česnek).
2. Maso naklepeme, osolíme a naložíme na noc do této marinády.
3. Druhý den osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s bramborami, cibulkou a římským salátem se zálivkou.
Vylepšení římského salátu
Přidejte do salátu kousky jablka nebo pár kapek medu do zálivky. Sladká chuť krásně vyváží slanost masa a brambor.

Rošťáci: Marinované plátky masa smažené na sádle s hranolkami

Sekaná na holandský způsob: Kus nizozemské historie na talíři, po kterém se jen zapráší
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková
2 komentářů
….pokud to bude český česnek, tak předem lituji Váš žaludek. Tolik strooužků snad jedině čínského česneku, to je totiž hooooodně slabá náhrada ze ten náš.
Dobrý den, děkujeme za názor, opravdu je 5 stroužků českého česneku v pořádku, na uvedené množství masa se nejedná o velké množství. Mějte se pěkně a přejeme dobrou chuť! Redakce cooky.cz