Některá jídla vás vrátí na chalupu k babičce a do dětství. Rošťák, tenhle zvláštní pojem pro kousek masa, který není ani řízek, ani sekaná, ale něco mezi, patří mezi poklady české kuchyně. A když se podává s vařenými bramborami, dozlatova orestovanou cibulkou, domácí tatarskou omáčkou a křupavým římským salátem, vznikne talíř, kterému odolá málokdo.

Rošťáci jsou takoví bratři karbanátků, ale s výraznějším charakterem. Jsou placaté, šťavnaté, často s nepravidelnými okraji. Proč název Rošťáci? Rošťáky vymýšlely hospodyňky z toho, co zbylo v lednici, doslova se vařilo “z roští” neboli toho, co dům dal. V dobách, kdy bylo potřeba šetřit, byly rošťáci chytrým způsobem, jak využít maso do posledního kousku. Jsou v poslední době trochu opomíjené, ale podle mne si zaslouží vaši pozornost. Pojďme se pustit do vaření.

Recept na rošťáky z kuřecího masa

Ingredience na rošťáky

  • 8 plátků kuřecího nebo jiného masa
  • 3 – 4 vejce
  • 3 lžíce solamylu
  • sůl a pepř
  • červení mletá paprika
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička vegety
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 5 stroužků česneku

Postup přípravy

1. Všechny ingredience spolu smícháme v míse (od vajec až po česnek).

2. Maso naklepeme, osolíme a naložíme na noc do této marinády.

3. Druhý den osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s bramborami, cibulkou a římským salátem se zálivkou.

Rošťáky usmažíme dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Rošťáky usmažíme dozlatova.
Hotové rošťáky.
Foto: Cooky.cz, Hotové rošťáci

Vylepšení římského salátu

Přidejte do salátu kousky jablka nebo pár kapek medu do zálivky. Sladká chuť krásně vyváží slanost masa a brambor.

Římský salát se zálivkou.
Foto: Cooky.cz, Římský salát se zálivkou.
Obrázek receptu na smažené plátky masa s hranolkami.

Rošťáci: Marinované plátky masa smažené na sádle s hranolkami

Obrázek k receptu: Báječná kombinace sýrů: Holandská sekaná s parmezánovými bramborami

Sekaná na holandský způsob: Kus nizozemské historie na talíři, po kterém se jen zapráší

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest