Některá jídla vás vrátí na chalupu k babičce a do dětství. Rošťák, tenhle zvláštní pojem pro kousek masa, který není ani řízek, ani sekaná, ale něco mezi, patří mezi poklady české kuchyně. A když se podává s vařenými bramborami, dozlatova orestovanou cibulkou, domácí tatarskou omáčkou a křupavým římským salátem, vznikne talíř, kterému odolá málokdo.
Rošťáci jsou takoví bratři karbanátků, ale s výraznějším charakterem. Jsou placaté, šťavnaté, často s nepravidelnými okraji. Proč název Rošťáci? Rošťáky vymýšlely hospodyňky z toho, co zbylo v lednici, doslova se vařilo “z roští” neboli toho, co dům dal. V dobách, kdy bylo potřeba šetřit, byly rošťáci chytrým způsobem, jak využít maso do posledního kousku. Jsou v poslední době trochu opomíjené, ale podle mne si zaslouží vaši pozornost. Pojďme se pustit do vaření.
Recept na rošťáky z kuřecího masa
Ingredience na rošťáky
- 8 plátků kuřecího nebo jiného masa
- 3 – 4 vejce
- 3 lžíce solamylu
- sůl a pepř
- červení mletá paprika
- 1 lžička kari
- 1 lžička vegety
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 5 stroužků česneku
Postup přípravy
1. Všechny ingredience spolu smícháme v míse (od vajec až po česnek).
2. Maso naklepeme, osolíme a naložíme na noc do této marinády.
3. Druhý den osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s bramborami, cibulkou a římským salátem se zálivkou.
Vylepšení římského salátu
Přidejte do salátu kousky jablka nebo pár kapek medu do zálivky. Sladká chuť krásně vyváží slanost masa a brambor.

Rošťáci: Marinované plátky masa smažené na sádle s hranolkami

Sekaná na holandský způsob: Kus nizozemské historie na talíři, po kterém se jen zapráší
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková