Vynikající a typicky český pokrm je Roštěná na lesních houbách. Kombinuje chuť kvalitního hovězího masa nenahraditelným aromatem českých hříbků. Čerstvé houby můžeme použít pouze v houbařské sezoně, ale k roštěné můžeme použít i houby sušené anebo podušené a zmražené.
Tento pokrm je tak kvalitní, že se hodí nejen jako hlavní jídlo k obědu, ale i na různé slavnostní příležitosti. Většinou jej podáváme s rýží, často jej najdeme i s houskovým knedlíkem. Já jí připravuji pouze s doma dělanou rýží, žádná sáčková rýže ani knedlík se k tomuto jídlu podle mého nehodí. Rýži připravuji klasicky na oleji a cibulce, jasmínovou rýži umyji, osolím a poměr rýže a vody dávám 1: 1,5.
Recept na Roštěnou na lesních houbách – typicky českou úpravu hovězího masa s pokladem z našich lesů
Ingredience na přípravu (4 porce)
- tuk (sádlo nebo olej)
- 4 velké plátky hovězí roštěnky
- sůl, pepř, mletý kmín, nové koření, sušený česnek, semínko koriandru – dá se koupit také jako hotové koření na roštěnou, tzv. “Roštěnkové koření”.
- 20 malých šalotek
- 600 ml hovězího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 300 g čerstvých hřibovitých hub
- červená cibule
- 1 kuchyňská lžíce hladké mouky
Postup
1. Roštěnou z hovězího masa umyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky a mezi potravinovou folii rozklepeme.
2. Plátky osolíme, opepříme a posypeme připraveným kořením. Vložíme na rozehřátý tuk a z obou stran necháme zatáhnout.
3. Orestované maso dáme stranou a do výpeku po mase dáme restovat celé šalotky. Šalotky ochutíme solí, pepřem a zhruba jednou lžící směsi koření.
4 Když jsou šalotky orestované dozlatova, do pánve vrátíme maso a zalijeme hovězím vývarem tak, aby maso nebylo úplně ponořené.
5. Drobně nasekáme 2 stroužky česneku, přidáme do pánve, přikryjeme a dusíme 1 hodinu.
6. Během dušení si připravíme houby a přílohu – v našem případě jasmínovou rýži. Na pánvi si na tuku osmažíme červenou cibuli a přidáme nakrájené houby. Houby ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Vše promícháme, necháme chvilku dusit a přidáme lžíci hladké mouky. Mouku necháme zarestovat a houby přidáme k roštěnkám.
7. Vše řádě zamícháme a necháme pod pokličkou za občasného zamíchání na mírném ohni ještě 15 minut dusit.
Tip
Podáváme s kopečkem rýže a můžeme zjemnit i mini kopečkem zakysané smetany. Někteří kuchaři přidávají smetanu přímo do pokrmu.