Vynikající a typicky český pokrm je Roštěná na lesních houbách. Kombinuje chuť kvalitního hovězího masa nenahraditelným aromatem českých hříbků. Čerstvé houby můžeme použít pouze v houbařské sezoně, ale k roštěné můžeme použít i houby sušené anebo podušené a zmražené.

Tento pokrm je tak kvalitní, že se hodí nejen jako hlavní jídlo k obědu, ale i na různé slavnostní příležitosti. Většinou jej podáváme s rýží, často jej najdeme i s houskovým knedlíkem. Já jí připravuji pouze s doma dělanou rýží, žádná sáčková rýže ani knedlík se k tomuto jídlu podle mého nehodí. Rýži připravuji klasicky na oleji a cibulce, jasmínovou rýži umyji, osolím a poměr rýže a vody dávám 1: 1,5.

Recept na Roštěnou na lesních houbách – typicky českou úpravu hovězího masa s pokladem z našich lesů

Ingredience na přípravu (4 porce)

  • tuk (sádlo nebo olej)
  • 4 velké plátky hovězí roštěnky
  • sůl, pepř, mletý kmín, nové koření, sušený česnek, semínko koriandru – dá se koupit také jako hotové koření na roštěnou, tzv. “Roštěnkové koření”.
  • 20 malých šalotek
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g čerstvých hřibovitých hub
  • červená cibule
  • 1 kuchyňská lžíce hladké mouky

Postup

1. Roštěnou z hovězího masa umyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky a mezi potravinovou folii rozklepeme.

Masoz hovězí roštěné nakrájíme na plátky a rozklepeme.
Maso z hovězí roštěné nakrájíme na plátky a rozklepeme.

2. Plátky osolíme, opepříme a posypeme připraveným kořením. Vložíme na rozehřátý tuk a z obou stran necháme zatáhnout.

Plátky masa ochutíme a orestujeme z obou stran
Plátky masa ochutíme a orestujeme z obou stran.

3. Orestované maso dáme stranou a do výpeku po mase dáme restovat celé šalotky. Šalotky ochutíme solí, pepřem a zhruba jednou lžící směsi koření.

Na pánvi orestujeme celé šalotky do zlatova.
Na pánvi orestujeme celé šalotky do zlatova.

4 Když jsou šalotky orestované dozlatova, do pánve vrátíme maso a zalijeme hovězím vývarem tak, aby maso nebylo úplně ponořené.

Maso vrátíme na pánev a zalijeme vývarem.
Maso vrátíme na pánev a zalijeme vývarem.

5. Drobně nasekáme 2 stroužky česneku, přidáme do pánve, přikryjeme a dusíme 1 hodinu.

6. Během dušení si připravíme houby a přílohu – v našem případě jasmínovou rýži. Na pánvi si na tuku osmažíme červenou cibuli a přidáme nakrájené houby. Houby ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Vše promícháme, necháme chvilku dusit a přidáme lžíci hladké mouky. Mouku necháme zarestovat a houby přidáme k roštěnkám.

Hoto é houby přidáme k masu.
Hotové houby přidáme k masu.

7. Vše řádě zamícháme a necháme pod pokličkou za občasného zamíchání na mírném ohni ještě 15 minut dusit.

Tip

Podáváme s kopečkem rýže a můžeme zjemnit i mini kopečkem zakysané smetany. Někteří kuchaři přidávají smetanu přímo do pokrmu.

Obrázek receptu na hovězí roštěnou na žampionech.

Šťavnatá hovězí roštěná na žampionech – křehké plátky se silnou omáčkou a hranolkami

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest