Připravit kuřecí čínu doma je jako přenést kousek asijské kuchyně do vlastní kuchyně. Při vaření tohoto jednoduchého a chutného jídla se propojují kontrastní chutě a textury – od šťavnatého masa až po křupavou zeleninu a výrazné a silné omáčky. Je to jídlo, které nejenže krásně voní, ale také skvěle chutná. Kuřecí čína je rychlá na přípravu a přitom vám nabídne plný talíř chutí.
V asijské kuchyni hrají důležitou roli rychlé a intenzivní techniky vaření, kdy se suroviny krátce smaží na vysoké teplotě. Zůstávají tak svěží a plné chuti. Čína je také skvělým jídlem pro ty, kteří mají rádi variabilitu – můžete si přidat různé druhy zeleniny, měnit maso za jiné druhy, nebo vyzkoušet různé druhy omáček.
Recept na kuřecí čínu s rýží
Ingredience pro přípravu
- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 slunečnicového oleje
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 200 g čínského zelí nebo bambusových výhonků
- 1 lžička škrobu rozmíchaná ve vodě (na zahuštění)
- chilli podle chuti (může být čerstvé nebo sušené)
- rýže
Postup přípravy
1. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a necháme je marinovat v sójové a ústřičné omáčce.
2. Mezitím si nakrájíme na tenké kroužky mrkev, papriku na nudličky a cibuli na měsíčky.
3. Ve woku si rozpálíme slunečnicový a sezamový olej a přidáme do něj namarinované maso a orestujeme ze všech stran.
4. Propeče se během několika minut a jakmile je hotové, vyjmeme z pánve a dáme stranou.
5. Do stejné pánve vložíme cibuli, česnek a zázvor a krátce vše orestujeme.
6. Poté přidáme mrkev a papriku a smažíme na vyšší teplotu do křupava.
7. Můžeme také přidat čínské zelí k ostatní zelenině a nakonec orestovanou zeleninu podlijeme trochou vody se škrobem.
8. Chvíli povaříme do mírného zhoustnutí.
9. Podáváme s rýží.
Čínská nebo vietnamská kuchyně?
V České republice se asijské restaurace rozšířily bleskovým tempem. Většina lidí je nazývá čínskými restauracemi i když v nich často pracují právě rodilí Vietnamci. Kde je tedy pravda a autenticita?
Čínská a vietnamská kuchyně se na první pohled mohou zdát podobné, protože obě jsou asijské, ale každá má své unikátní chutě, ingredience a techniky přípravy, které je odlišují. Tyto “čínské” restaurace obvykle nabízejí kombinaci čínských, vietnamských a občas i thajských pokrmů, což vytváří směs asijské kuchyně, přizpůsobenou evropským chutím. Jídla jako “kung-pao,” “sladkokyselé kuře” nebo “pekingská kachna” často vycházejí z čínských receptů, ale jejich příprava i chuť mohou být upraveny, aby více odpovídaly místnímu vkusu.