Víte, tohle jídlo je pro mě taková podzimní záchrana. Když přijdu domů, venku sychravo a chuť na něco hřejivého a hutného, sáhnu skoro vždycky po dýni. Mám ráda ten trik, kdy se dýně Hokaido sama postará o krémovou texturu omáčky, aniž bych musela přidávat smetanu – je to takové chytřejší, zdravější a upřímně, chutná to lépe. Když ke špagetám přidáte křupavé kostičky anglické slaniny, je to dokonalé!

Původně jsem dělala jen dýňovou omáčku, ale slanina, kterou jsem jednou přidala, udělala takový rozdíl, že se to stalo standardem. A ty bylinky! Tymián a česnek prostě patří k dýni, tečka. Nezapomeňte na ten čerstvě nastrouhaný parmezán, ten to celé podtrhne. Je to rychlovka, která na talíři vypadá fantasticky a zasytí i ty největší jedlíky. Jestli máte půlku dýně v lednici a nevíte co s ní, tohle je ten nejlepší tip, který vám dnes můžu dát. Tak dobrou chuť! Můj tip: Pokud chcete omáčku povýšit na luxusní úroveň, přidejte k rozdušené dýni na konci malý kousek másla. Vytvoří se tak emulze, která omáčce dodá sametový lesk a ještě krémovější texturu. Omáčka také krásně obalí špagety.

Recept na špagety s dýní, slaninou a sýrem

Recept je určen pro 3 až 4 porce. Příprava a vaření omáčky s dýní trvá pouhých 15 až 20 minut.

  • Aktivní příprava (krájení, opékání): cca 15 minut
  • Vaření/dušení: 15 až 18 minut
  • Celková doba přípravy: cca 35 minut

Ingredience k přípravě:

  • Polovina dýně hokaido
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • sušený česnek a tymián
  • 400 g špaget
  • voda (na dušení dýně)
  • 80 g strouhaného či krájeného sýra (např. parmezán)
  • nasekaná petržel (čerstvá, na podávání)

Podrobný postup přípravy špaget s dýní

Příprava a opékání slaniny:

1. Nejprve si připravte dýni hokaido: Vezměte polovinu dýně, důkladně ji očistěte, oloupejte (pokud je slupka příliš tvrdá, u hokaido se obvykle nemusí) a nakrájejte ji na rovnoměrné kostky. Nakrájenou dýni odložte stranou.

Obrázek k receptu na špagety s dýní a slaninou
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na špagety s dýní a slaninou

2. Nyní nakrájejte anglickou slaninu na kostičky (cca 150 g). V hlubší pánvi slaninu orestujte do křupava, dokud nepustí tuk. Orestovanou slaninu vyjměte a dejte stranou, aby zůstala křupavá. Tuk z pánve si můžete ponechat, dodá omáčce chuť.

Dušení dýně a tvorba omáčky:

4. Do pánve, kde zůstal tuk po slanině, přidejte dýňové kostky a přilijte cca 2 lžíce olivového oleje. Dýni ihned osolte a opepřete.

Obrázek k receptu na špagety s dýní a slaninou
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na špagety s dýní a slaninou

5. Poté přisypte sušený česnek a tymián a promíchejte. Přilijte vodu tak, aby dýně byla víceméně ponořena. Dýni dusíme 15 minut pod pokličkou, dokud zcela nezměkne a nezačne se rozpadat.

Dokončení dýňové pasty:

6. Mezitím uvařte 400 g špaget dle návodu na obalu na skus (al dente).

Obrázek k receptu na špagety s dýní a slaninou
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na špagety s dýní a slaninou

7. Jakmile je dýně měkká a vytvořila hustou kašovitou omáčku (pokud je potřeba, část dýně rozmačkejte vidličkou), přisypte uvařené špagety. Společně vaříme 2 až 3 minuty a promícháme, aby se těstoviny rovnoměrně obalily dýňovou omáčkou.

8. Do pánve přidejte orestovanou slaninu. Dále přidejte 80 g strouhaného sýra, například parmezánu. Nakonec přisypte nasekanou petržel, promíchejte a můžete podávat.

Tipy redakce:

  • Zahuštění: Pokud je dýně hotová, ale omáčka je stále příliš tekutá, stačí rozmačkat pár kostek dýně vidličkoupřímo v pánvi. Škrob z dýně sám omáčku krásně zahustí.
  • Pro vegany/vegetariány: Slaninu nahraďte uzavřenou lžící uzené papriky přidanou k dýni a na závěr přisypte opražené dýňové semínka nebo vlašské ořechy pro křupavý prvek.
  • Sýr: I když je parmezán klasika, skvěle se hodí také jemnější Pecorino nebo vyzrálý čedar pro ostřejší chuťový kontrast.
  • Bylinky: Pro zvýraznění chuti můžete omáčku na konci posypat čerstvou bazalkou.
Obrázek k receptu na špagety se slaninou

Italská rychlovka s českou duší: Špagety se slaninou, čerstvou zeleninou, jarní cibulkou, česnekem a taveným sýrem

Obrázek k receptu: Vůně a chuť Itálie u vás doma: strozzapreti s omáčkou carbonara

Recept přímo z toskánských restaurací: Delikátní těstoviny strozzapreti s jemnou omáčkou carbonara

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest