Dnes si ho mnozí upravují, přidávají smetanu, sýr, vejce, bylinky, nebo slaninu a podobně, ale původní kouzlo je právě v té jednoduchosti jídla. Tento pokrm patřil k takzvané chudé kuchyni, jídlům, která vznikala z mála. Brambory a cibule byly základní surovinou každé domácnosti na venkově a i když nebyly ostatní suroviny, peklo se právě tohle jídlo.
Samozřejmě, jako téměř všechna krajová jídla, i tyto sedlácké brambory měly v různých krajích jiný název. Na Moravě jim třeba říkali Pečenáče, na Valašsku Kramfleky, někde to zase byly Přelámané brambory – když se směs smíchala a jinde zase Chudé francouzské brambory. Každopádně zapečené brambory s cibulí voní i dnes domovem a kachlovými kamny, jsou syté skromné a přesto milované. Přitom stačí pár surovin brambory, cibule, sádlo, sůl a pepř, možná majoránka a trochu kmínu a už pak pouze trpělivost, protože tento pokrm potřebuje čas na pořádné propečení a sezlátnutí, aby ve výsledku vznikl jeden úžasný a voňavý celek.
Recept na Sedlácké zlato
Ingredience potřebné na přípravu Zapečených brambor s cibulí a slaninou
- 10 brambor
- 2 l vody
- 450 g slaniny
- olivový olej dle potřeby
- 2 červené cibule
- sůl a pepř dle chutí
- 6 stroužků česneku
- 2 lžičky sladké papriky
Postup přípravy brambor
1. Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Vodu slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Já vařím v parním hrnci brambory a zeleninu na podobná jídla i jako přílohu.
2. Oloupané brambory nakrájíme na středně velké kostky a nasypeme do olejem vymazané zapékací misky. Ochutíme solí, pepřem a paprikou.
3. Slaninu a česnek si nakrájíme na menší kostičky, cibuli na půlměsíčně a všechno orestujeme na olivovém oleji do zlatova. Podle potřeby osolíme.

Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou
4. Směs navrstvíme na ochucené brambory, směs důkladně promícháme a pečeme v troubě na 190 stupních cca 40-45 minut.
Brambory podáváme buď jako samostatný oběd nebo večeři s kouskem nakládané zeleniny jako okurky, červená řepa nebo zelí, ale také, jako přílohu k masům . Připravené bez slaniny na olivovém oleji můžou být alternativou i ve vegetariánské kuchyni.
