Tento pokrm, pocházející původně z Maďarska, se u nás zabydlel natolik, že ho mnozí považují za českou klasiku. Kombinace šťavnatého masa, paprikové omáčky a smetany vytváří krémovou a přitom lehce pikantní chuť, která se báječně doplňuje s nadýchaným domácím knedlíkem. Přestože se může zdát, že segedinský guláš je starodávným receptem, jeho jméno se prý váže až k 19. století. Často se mylně připisuje maďarskému městu Szeged, ve skutečnosti byl ale pojmenován po spisovateli Józsefu Szégedim, který měl jídlo v oblibě. Od klasického maďarského guláše se liší právě použitím kysaného zelí a smetany.

Podávat segedín s kupovaným knedlíkem by byla škoda. Právě domácí houskový knedlík povýší celé jídlo na sváteční záležitost. Zajímavé je, že i bez kynutí lze vykouzlit nadýchaný a měkký knedlík. Stačí použít hladkou mouku, trochu prášku do pečiva, vajíčko a nakrájené pečivo.

Recept na segedínský guláš s domácím knedlíkem

Ingredience na přípravu 4 porcí

Segedín:

  • 600 g vepřového masa (plec nebo kýta)
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 250 ml zakysané nebo sladké smetany
  • 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • sůl a pepř

Knedlík:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 1,5 krajíce staršího chleba nebo 2 housky (nakrájené na kostičky)
  • 3/4 hrnku studené vody

Postup přípravy guláše

1. V hrnci na sádle zpěníme cibuli dozlatova a přidáme nakrájené maso, které osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran.

2. Vmícháme mletou papriku a rajčatový protlak, krátce orestujeme, aby se paprika rozvoněla, ale nezhořkla.

3. Přidáme koření, zalijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou do změknutí masa. Tedy cca 40 – 50 minut.

4. Do hrnce vmícháme kysané zelí, podlijeme ještě trochou vody a společně dusíme dalších 15 minut.

5. Nakonec přidáme smetanu rozmíchanou s trochou mouky, povaříme, dochutíme solí a pepřem.

Příprava domácího knedlíku

1. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva.

2. Poté do důlku vyklepneme vejce a přidáme nakrájené pečivo.

3. Přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto.

4. Z těsta vytvarujeme dvě šišky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 25 minut. V polovině otočíme.

5. Horké knedlíky ihned nakrájíme.

Domácí houskové knedlíky
Foto: cooky.cz, Domácí houskové knedlíky

Tip na závěr

Segedín, tak jako většina jiných gulášů, chutná ještě lépe druh den po odležení.

Kysané zelí není jen o chuti. Obsahuje probiotika a vitamíny, takže segedín je zároveň pokrmem, který podporuje trávení.

Obrázek k receptu na bratislavskou kýtu s kynutým knedlíkem

Bratislavská kýta s kynutým knedlíkem: Výtečná česká retro hotovka

Obrázek receptu na hrnkové knedlíky.

Hrnkové knedlíky trošku jinak: Bleskurychlá příloha

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest