Tento pokrm, pocházející původně z Maďarska, se u nás zabydlel natolik, že ho mnozí považují za českou klasiku. Kombinace šťavnatého masa, paprikové omáčky a smetany vytváří krémovou a přitom lehce pikantní chuť, která se báječně doplňuje s nadýchaným domácím knedlíkem. Přestože se může zdát, že segedinský guláš je starodávným receptem, jeho jméno se prý váže až k 19. století. Často se mylně připisuje maďarskému městu Szeged, ve skutečnosti byl ale pojmenován po spisovateli Józsefu Szégedim, který měl jídlo v oblibě. Od klasického maďarského guláše se liší právě použitím kysaného zelí a smetany.
Podávat segedín s kupovaným knedlíkem by byla škoda. Právě domácí houskový knedlík povýší celé jídlo na sváteční záležitost. Zajímavé je, že i bez kynutí lze vykouzlit nadýchaný a měkký knedlík. Stačí použít hladkou mouku, trochu prášku do pečiva, vajíčko a nakrájené pečivo.
Recept na segedínský guláš s domácím knedlíkem
Ingredience na přípravu 4 porcí
Segedín:
- 600 g vepřového masa (plec nebo kýta)
- 300 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 250 ml zakysané nebo sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- sůl a pepř
Knedlík:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 1,5 krajíce staršího chleba nebo 2 housky (nakrájené na kostičky)
- 3/4 hrnku studené vody
Postup přípravy guláše
1. V hrnci na sádle zpěníme cibuli dozlatova a přidáme nakrájené maso, které osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran.
2. Vmícháme mletou papriku a rajčatový protlak, krátce orestujeme, aby se paprika rozvoněla, ale nezhořkla.
3. Přidáme koření, zalijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou do změknutí masa. Tedy cca 40 – 50 minut.
4. Do hrnce vmícháme kysané zelí, podlijeme ještě trochou vody a společně dusíme dalších 15 minut.
5. Nakonec přidáme smetanu rozmíchanou s trochou mouky, povaříme, dochutíme solí a pepřem.
Příprava domácího knedlíku
1. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva.
2. Poté do důlku vyklepneme vejce a přidáme nakrájené pečivo.
3. Přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto.
4. Z těsta vytvarujeme dvě šišky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 25 minut. V polovině otočíme.
5. Horké knedlíky ihned nakrájíme.
Tip na závěr
Segedín, tak jako většina jiných gulášů, chutná ještě lépe druh den po odležení.
Kysané zelí není jen o chuti. Obsahuje probiotika a vitamíny, takže segedín je zároveň pokrmem, který podporuje trávení.

Bratislavská kýta s kynutým knedlíkem: Výtečná česká retro hotovka
