U nás doma Segedín, spisovně Segedínský guláš, maďarsky Székely gulyás – je asi jedno, jak jej nazveme. Každopádně jeho název pochází z maďarštiny a pro tento pokrm je typické vepřové maso, nejlepší asi plecko, dále kvašené zelí a červená paprika. To jsou tři základní ingredience, bez kterých by Segedín nebyl Segedín.
Jedla jsem Segedín mnohokrát na různých místech a dovolím si tvrdit, že i když je základ a recept stejný, co kuchař, to odlišná chuť tohoto skvělého pokrmu. Jestli jej vaříte doma často, stejně jako já, možná máte svůj recept už vychytaný. Ale jsou lidé, kteří jej třeba nikdy nevařili, a proto si vám dovolím nabídnout tento recept s postupem krok za krokem na přípravu Segedínu.
Recept na Oblíbený a skvělý Segedín – šťavnaté vepřové maso s kyselým zelím
Ingredience na přípravu
- rostlinný olej anebo sádlo
- 2-3 cibule
- 1,5 kg vepřového masa (plecko, krkovička anebo dle chuti)
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička pepře (volitelné)
- 2 kávové lžičky sladké červené papriky
- 700 g kysaného (kvašeného) zelí
- voda
- zakysaná anebo sladká smetana dle výběru
Postup přípravy
1. Na oleji anebo sádle si zpěníme drobně nakrájenou cibuli.
2. Přidáme umyté, osušené a na kostky nakrájené vepřové maso, společně orestujeme, než se nám maso zatáhne. Přidáme sůl a pepř.
3. Oheň ztlumíme a přidáme červenou papriku, mícháme, aby nám nezhořkla.
4. Přidáme kvašené zelí, rozmícháme a zalijeme vodou.
5. Na mírném ohni za občasného míchání dusíme 1,5 hodiny.
6. Když je maso měkké, přidáme smetanu, promícháme a ještě převaříme.
Segedín podáváme obyčejně s kynutým knedlíkem i když my jej doma máme nejraději s dobrým kvalitním chlebem. Maso vybírejte dle toho, jaké máte rádi, zda trochu prorostlé anebo sušší, smetanu vybírejte taky dle chuti, anebo si můžete přidat obě smetany na půl. Vyzkoušejte, co vám bude nejvíc vyhovovat. Každou porci můžeme doplnit zelenou petrželkou.