Když si chceme připomenout staré dobré časy, nejlépe nám to dokáže nějaká ta sladkost, se kterou se pojí ty nejhezčí vzpomínky. Jako děti jsme milovali, když jsme přiběhli k babičce a ta nás překvapila dobrotou, která se rozplývala na jazyku a nedalo se jí nabažit. Mezi takové zákusky patřil i „sladký sen“ s jemným krémem a ovocným želé, ať už z malin, jahod, borůvek nebo jiného ovoce – vždycky chutnal báječně.

Tento zákusek je navíc skvělé řešení, pokud chcete potěšit chuťové buňky, ale nechcete trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Lehoučký základ, jemný krém a osvěžující ovocné želé spolu vytvářejí dokonalou harmonii chutí. A když ho upečete dětem nebo ho zařadíte na slavnostní stůl, můžete si být jistí, že zmizí raketovou rychlostí.

Recept na piškotový zákusek s krémem a ovocným želé

Ingredience na piškotový korpus

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátový)

Ingredience na smetanový krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 zakysané smetany
  • 1 balíček vanilkového cukru

Ingredience na želé a posypání ovocem

  • 350 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • Tang, Vitacit, ovocná šťáva nebo džus
  • ovoce dle chutí a možnosti (maliny, jahody, broskve, meruňky a podobně)

Postup přípravy

1. Bílky od žloutků si oddělíme do dvou misek. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.

2. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem, postupně přiléváme olej, mléko a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva.

3. Opatrně zamícháme sníh z bílků a jemně promícháme. Vylijeme na plech 28×20 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 8 minut. Piškot vyklopíme, stáhneme papír a necháme vychladnout

Obrázek receptu na Berušku-svěží nepečený dort na dětskou párty

Beruška dort bez pečení: dětský dort z tvarohu a ovoce – hodně štěstí na oslavu narozenin

4. Na vychladlý korpus naneseme vyšlehaný krém ze šlehačky, zakysané smetany a vanilkového cukru. Dezert dáme vychladit do lednice.

5. Uvaříme si ovocný pudink z vody, džusu a pudinku a mírně jej vychladíme.

6. Na vychladlý moučník poklademe ovoce dle chuti a zalijeme mírně vychlazeným ovocným želé.

Obrázek receptu na Něžný piškotový polibek aneb sladký sen s krémem a želé
Upečený korpus namažeme krémem a, poklademe ovocem a zalijeme ovocným želé.

Servírování

Dezert podáváme studený, nakrájený na kostky, ideální pro horké letní dny.

Obrázek receptu na Sladké pomerančové pokušení nebo vídeňská harmonie

Vídeňská harmonie: Elegantní zákusek s pomerančem, piškoty a mascarpone

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest