Když si chceme připomenout staré dobré časy, nejlépe nám to dokáže nějaká ta sladkost, se kterou se pojí ty nejhezčí vzpomínky. Jako děti jsme milovali, když jsme přiběhli k babičce a ta nás překvapila dobrotou, která se rozplývala na jazyku a nedalo se jí nabažit. Mezi takové zákusky patřil i „sladký sen“ s jemným krémem a ovocným želé, ať už z malin, jahod, borůvek nebo jiného ovoce – vždycky chutnal báječně.
Tento zákusek je navíc skvělé řešení, pokud chcete potěšit chuťové buňky, ale nechcete trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Lehoučký základ, jemný krém a osvěžující ovocné želé spolu vytvářejí dokonalou harmonii chutí. A když ho upečete dětem nebo ho zařadíte na slavnostní stůl, můžete si být jistí, že zmizí raketovou rychlostí.
Recept na piškotový zákusek s krémem a ovocným želé
Ingredience na piškotový korpus
- 4 vejce
- špetka soli
- 4 lžíce cukru krupice
- 100 ml oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 100 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátový)
Ingredience na smetanový krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- 1 balíček vanilkového cukru
Ingredience na želé a posypání ovocem
- 350 ml vody
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- Tang, Vitacit, ovocná šťáva nebo džus
- ovoce dle chutí a možnosti (maliny, jahody, broskve, meruňky a podobně)
Postup přípravy
1. Bílky od žloutků si oddělíme do dvou misek. Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.
2. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem, postupně přiléváme olej, mléko a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva.
3. Opatrně zamícháme sníh z bílků a jemně promícháme. Vylijeme na plech 28×20 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 8 minut. Piškot vyklopíme, stáhneme papír a necháme vychladnout

Beruška dort bez pečení: dětský dort z tvarohu a ovoce – hodně štěstí na oslavu narozenin
4. Na vychladlý korpus naneseme vyšlehaný krém ze šlehačky, zakysané smetany a vanilkového cukru. Dezert dáme vychladit do lednice.
5. Uvaříme si ovocný pudink z vody, džusu a pudinku a mírně jej vychladíme.
6. Na vychladlý moučník poklademe ovoce dle chuti a zalijeme mírně vychlazeným ovocným želé.
Servírování
Dezert podáváme studený, nakrájený na kostky, ideální pro horké letní dny.
