Lívance máme obvykle spojené se sladkou variantou – ať už kynuté, vločkové nebo banánové, vždycky jsou sladké. V některých zemích je ale podávají i naslano, a to běžně ke snídani jako alternativu k pečivu. Právě na tyto slané lívance, u nás méně tradiční, se teď podíváme: konkrétně na sýrovo-slaninové lívanečky s kapustou.
Kapusta je často podceňovaná, a přitom je v mnoha pokrmech tak skvělá, například tyto dnešní lívance s kapustou jsou toho důkazem. Vyzkoušejte je a přesvědčte se, že i tak obyčejná zelenina může být tak výborná a i tak obyčejné jídlo může chutnat tak báječně. Lívance jsou navíc skvělým způsobem, jak dostat do jídelníčku kapustu i pro ty, který k ní nemají příliš blízky vztah, protože díky slanině a sýru budou neodolatelně chutné a voňavé.
Recept na sýrovo-slaninové lívance s kapustou
Ingredience na slané lívance
Dávka je určená na 7 lívanečků o průměru cca 15 cm.
- 150 g mladých listů kapusty kadeřavé
- 3 vejce
- 50 g slaniny nakrájené na kostičky
- 50 g tvrdého tučnějšího nastrouhaného sýra
- 250 ml mléka
- 8 g droždí + špetka cukru
- 50 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 1 stroužek česneku rozetřeného se solí
- 1 zarovnanou lžičku soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžíce rostlinného oleje ke smažení
Postup přípravy lívanců
1. Mléko ohřejeme na vlažné a odebereme z něj 1 dl.
2. Do odebraného mléka. rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru. Necháme stát 10 minut. Poté kvasnice rozmícháme, aby se rozpustili.
3. Kapustové listy omyjeme a hodíme do vařící vody asi na 2 minuty. Po vytažení je zchladíme ledovou vodou, aby se zastavil var a kapusta neztratila svojí barvu, můžeme přidat i pár kostek ledu. Necháme okapat na sítku.
4. V misce rozšleháme Metličkou mléko, rozpuštěné droždí a vejce. V průběhu šlehání přidáme obě mouky a lžičku soli.
5. Vychlazenou a nasekanou na drobno kapustu přidáme do těsta. Poté přidáme nakrájenou slaninu, nastrouhaný sýr a česnek rozetřený se solí. Dochutíme pepřem a prošleháme.

Zelnice s klobásou: Vydatná polévka, která zahřeje i zasytí
6. Když je těsto hotové a dostatečně ochucené, přikryjeme jej utěrkou a necháme asi 20 minut odpočívat.
7. Lívance smažíme na pánvi pouze potřené olejem (ne v oleji) a po rozehřátí pánve teplotu snížíme na nižší stupeň, aby se lívance nepřipálili.
8. Těsto nalíváme naběračkou a tvoříme lívance asi o velikosti 15 cm. Smažíme z obou stran asi po 3 minutách. Usmažené lívance mají mít zlatavou barvu.
Servírování
Lívance můžeme jíst samostatně, také i jako přílohu třeba k uzenému masu. Takto usmažené lívance nejsou mastné, protože recept obsahuje jen jednu jedinou lžíci tuku.
