Lívance máme obvykle spojené se sladkou variantou – ať už kynuté, vločkové nebo banánové, vždycky jsou sladké. V některých zemích je ale podávají i naslano, a to běžně ke snídani jako alternativu k pečivu. Právě na tyto slané lívance, u nás méně tradiční, se teď podíváme: konkrétně na sýrovo-slaninové lívanečky s kapustou.

Kapusta je často podceňovaná, a přitom je v mnoha pokrmech tak skvělá, například tyto dnešní lívance s kapustou jsou toho důkazem. Vyzkoušejte je a přesvědčte se, že i tak obyčejná zelenina může být tak výborná a i tak obyčejné jídlo může chutnat tak báječně. Lívance jsou navíc skvělým způsobem, jak dostat do jídelníčku kapustu i pro ty, který k ní nemají příliš blízky vztah, protože díky slanině a sýru budou neodolatelně chutné a voňavé.

Recept na sýrovo-slaninové lívance s kapustou

Ingredience na slané lívance

Dávka je určená na 7 lívanečků o průměru cca 15 cm.

  • 150 g mladých listů kapusty kadeřavé
  • 3 vejce
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 50 g tvrdého tučnějšího nastrouhaného sýra
  • 250 ml mléka
  • 8 g droždí + špetka cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 stroužek česneku rozetřeného se solí
  • 1 zarovnanou lžičku soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce rostlinného oleje ke smažení

Postup přípravy lívanců

1. Mléko ohřejeme na vlažné a odebereme z něj 1 dl.

2. Do odebraného mléka. rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru. Necháme stát 10 minut. Poté kvasnice rozmícháme, aby se rozpustili.

3. Kapustové listy omyjeme a hodíme do vařící vody asi na 2 minuty. Po vytažení je zchladíme ledovou vodou, aby se zastavil var a kapusta neztratila svojí barvu, můžeme přidat i pár kostek ledu. Necháme okapat na sítku.

4. V misce rozšleháme Metličkou mléko, rozpuštěné droždí a vejce. V průběhu šlehání přidáme obě mouky a lžičku soli.

5. Vychlazenou a nasekanou na drobno kapustu přidáme do těsta. Poté přidáme nakrájenou slaninu, nastrouhaný sýr a česnek rozetřený se solí. Dochutíme pepřem a prošleháme.

Obrázek receptu na Sýrovo-slaninové lívanečky s kapustou
Okapanou a vychladlou kapustu nasekáme na drobno.
Obrázek receptu na zelnici s klobásou.

Zelnice s klobásou: Vydatná polévka, která zahřeje i zasytí

Obrázek receptu na Sýrovo-slaninové lívanečky s kapustou
Sýr nastrouháme a slaninu nakrájíme na kostičky.

6. Když je těsto hotové a dostatečně ochucené, přikryjeme jej utěrkou a necháme asi 20 minut odpočívat.

7. Lívance smažíme na pánvi pouze potřené olejem (ne v oleji) a po rozehřátí pánve teplotu snížíme na nižší stupeň, aby se lívance nepřipálili.

8. Těsto nalíváme naběračkou a tvoříme lívance asi o velikosti 15 cm. Smažíme z obou stran asi po 3 minutách. Usmažené lívance mají mít zlatavou barvu.

Servírování

Lívance můžeme jíst samostatně, také i jako přílohu třeba k uzenému masu. Takto usmažené lívance nejsou mastné, protože recept obsahuje jen jednu jedinou lžíci tuku.

Nejlepší kapustové karbanátky - recept a postup přípravy

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest