Toto není jen pečení, je to malý obřad radosti, když těsto kyne na plotně pod utěrkou, dům voní teplem a očekáváním. A když se z trouby line vůně slaniny a sýra, všem se sbíhají sliny a čekají u kuchyně, kdy už ta dobrota bude hotová. Tyto mlsky z kynutého těsta se pekly u nás doma už kdysi, protože kynuté těsto bylo a je prostě českou tradicí.
Trojhránky, ty malé zlaté polštářky, jsou symbolem domácí pohostinnosti a poctivosti. U nás se pekly pro návštěvy, na oslavy, posvícení, svatby i jen tak – k polévce, nebo k pivu a vínu na večer. Je to ruční práce z lásky, jejímž výsledkem je voňavé domácí pečivo, které je nadýchané, měkké, se zapečeným sýrem a vůní másla. A když je vyndáte z trouby, víte, že všechna vaše práce stála za to.
Recept na Slané trojhránky z kynutého těsta
Ingredience potřebné na přípravu kynutých trojhránků plněných šunkou, slaninou a sýrem
- 150 g vlažné vody
- 1/2 lžičky cukru
- 12 g kvasnic
- 330 g hladké mouky
- 40 g oleje
- 1 lžička soli
- slanina, šunka a sýr na plnění
- vejce na potření a libovolné sypání
Postup přípravy trojhránků
1. Připravíme si kvásek, ve vlažném léku rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme asi 15 minut vzejít.
2. V misce smícháme mouku, sůl, olej, hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto.
3. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 1 hodinu, než zdvojnásobí těsto svůj objem.
4. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 poloviny. Z každé poloviny vyválíme kruh, který rozkrájíme. na trojúhelníky (jako pizzu), anebo na plat a krájíme trojhránky, každý jak se mu líbí.
5. Na širší část každého trojúhelníku položíme kousek slaniny, šunky a sýra. Můžeme dochutit kapkou hořčice nebo bylinkami.
6. Zavineme směrem ke špičce, čím vznikne trojhranem, nebo rohlíček.
7. Pokládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě cca 15 minut kynout.
8. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky nebo sýrem.
9. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut.
TIP: Trojhránky jsou nejlepší čerstvě upečené, když se sýr táhne a slanina je křehká.
Čokoládový trojhránek Bebe Střecha: Dezert bez pečení, vajec a škrobu
Slaní šneci z listového těsta – rychlovka, která nikdy nezklame
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková