Na slaném závinu se můžete opravdu vyřádit podle svého, improvizace podle toho, co máte doma, je totiž základní esencí tohoto nápaditého pokrmu. Můžete ho připravit předem a jíst studený nebo rychle naplnit těsto večer, když moc nestíháte, a servírovat ještě teplý. Stejně tak dobře se hodí jako součást rautového stolu nebo jako pohoštění pro návštěvu. Kdykoli jsem při oslavě nebo párty dala na stůl talíř se slaným závinem, zmizel rychleji, než bych řekla „slaný závin“.
Používám chlazené listové těsto z obchodu. Možností máte víc: Listové těsto můžete sami vyrobit, můžete koupit mražené listové těsto a pro největší pohodlí seženete i listové těsto již rozválené, včetně pečicího papíru.
Ačkoli se zdá recept velmi primitivní – a opravdu v zásadě je – má několik úskalí, na která je dobré se připravit:
- Pokud použijete mražené listové těsto, nechte ho rozmrznout velmi postupně, nejlépe v lednici přes noc, aby se vám s ním pak dobře pracovalo.
- Neplňte závin příliš bohatou náplní, špatně se pak zavinuje a praská.
- Nechte si alespoň 3 cm volného okraje, na který nic nedáte a směrem k němuž budete těsto zavinovat.
- Spoj umisťujte vždy směrem dolů na plech, aby se noha závinu nerozpadla.
- Pokud použijete hermelín, který při vyšší teplotě hodně teče, směřujte ho při plnění co nejvíce do středu.
Recept na slaný závin
Doba přípravy: 50 minut
Co potřebujeme
- 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené)
- 1 ks vejce (na potření těsta, část i pod náplň)
- 100 g šunky (plátky)
- 1 lžíce jemně pálivé omáčky (např. sriracha, chilli omáčka)
- 100 g plátkového sýra (např. eidam, gouda)
- 2 ks jarní cibulky (na kolečka)
- ½ ks červené kapie (na tenké proužky)
- 80 g hermelínu (nakrájeného na plátky)
- ½ lžičky koření na pizzu (oregano, bazalka, tymián apod.)
Postup přípravy slaného závinu
1. Těsto rozválíme na pečicím papíru a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
2. Navrstvíme na něj suroviny po celé ploše, jen na jedné straně necháme volný okraj, abychom mohli závin zamotat.
3. Zamotáme tak, aby spoj zůstal vespod.
4. Potřeme zbytkem rozšlehaného vejce. Volitelně posypeme sezamovými semínky.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Bonusové tipy ke slanému závinu
- Upečte závin pro vegetariány a naplňte ho paprikou, cuketou, sýrem, žampiony, olivami a špenátem.
- Pro masožrouty lze naopak zvýšit nálož uzenin a použít slaninu, uzené maso, klobásy, nebo kuřecí nudličky.
- Sýrové variace: Do závinu se výborně hodí Niva, Feta nebo Mozzarella.
- Omáčky: Omáčka uvnitř závinu přinese další chuťovou složku a pokud dobře vyberete, skvěle ho doplní. Zkuste BBQ, různá pesta nebo hořčici.
- Nenechte stát závin na stole opuštěný, doplňte ho česnekovým dipem a lehkým zeleninovým salátem.

Jak připravit slaný koláč, který se hodí na piknik i slavnostní stůl: Nechte se inspirovat

Zapletený Slaný závin se šunkou, špenátem a sýrem: Skvělý předkrm
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková