Masová roláda se tváří jednoduše, ale na stole vypadá jako jídlo z hostiny pro krále. Mám ji moc ráda, protože spojuje něco domáckého a přitom slavnostního. A i když by se mohlo zdát, že je to typicky české jídlo, její kořeny jsou spíš mezinárodní – s vlivy francouzské a rakouské kuchyně, kde se rolády připravují už stovky let. Ta naše mi trochu připomíná francouzské Cordon Bleu nebo srbskou Karađorđevu šniclu.
U nás doma se ale kuřecí roláda pevně zabydlela jako slavnostní víkendové jídlo. Krásně voní po slanině a sýru a na talíři vypadá nádherně – hezky se krájí na plátky a ozdobí i sváteční stůl. Navíc je úžasně variabilní. Někdy přidávám bylinky ze zahrádky, jindy ji potřu hořčicí nebo medem, a když mám chuť na šťavnatější verzi, peču ji na bílém víně nebo vývaru. A pokaždé, když ji nesu na stůl, slyším tu známou větu: „To už zase máme tu tvojí roládu?“ – a to je pro mě ta nejlepší pochvala.
Recept na slavnostní roládu se slaninou
Ingredience potřebné k přípravě kuřecí rolády s vajíčkem, šunkou, slaninou a sýrem
- 700 g kuřecích prsou
- 400 g plátkové slaniny
- 150 g šunky
- 200 g tvrdého sýra
- 200 g hladké mouky
- 50 g zakysané smetany
- 30 ml oleje
- 4 vejce
- provensálské bylinky dle chuti
- sladká mletá paprika dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy rolády z kuřecího masa
1. Formu na biskupský chlebíček vytřeme rostlinným olejem a vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy a vzájemně se překrývali, čímž vytvoří velký souvislý plat a obal pro roládu.
2. Vajíčka rozklepneme do misky, přidáme provensálské bylinky a rozšleháme. Kuřecí prsa podélně rozřízneme na slabé plátky, vložíme do misky a posypeme solí a pepřem.
3. Maso zakápneme olivovým olejem a zamícháme tak, aby plátky masa byly obalené ze všech stran kořením a olivovým olejem.
4. Připravíme si misku s vajíčky a provensálským kořením a misku s hladkou moukou.
5. Každý plátek masa obalíme nejprve v mouce a pak hned ve směsi vajíček a provensálského koření. Poté vkládáme do formy vystlané slaninou.

Kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby španátem
6. Když vytvoříme jedno patro masových řízků, poklademe je plátky šunky a posypeme sýrem nastrouhaným na jemném struhadle. Postup opakujeme a zakončíme v mouce a vajíčkách obalenými kuřecími řízky.
7. Ke zbylým vajíčkům z obalování řízků přimícháme 3 g sladké červené papriky a zakysanou smetanu a rozmícháme dohladka. Touto směsí potřeme poslední vrchní kuřecí řízky ve formě a překryjeme je přesahujícími částmi slaninových plátků.
8. Formu s roládou položíme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu, dokud povrch není upečený dozlatova. Hotovou roládu vyklopíme a vyndáme na tác.
Tipy
Roládu nakrájíme na plátky, a podáváme s čerstvou zeleninou a grilovací omáčkou anebo s bramborovou kaší jako hlavní chod.

Masový hit tohoto léta: Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku se sýrem a rajčaty

Masová roláda z mletého masa: Z poctivých surovin, potěší oko i břicho
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková