Bramborové placky mají již po generace v české gastronomii výsostní postavení. Plněná variace není již tolik běžná, ale určitě stojí za vyzkoušení. Díky masové směsi uvnitř placek připravíte během chvíle kulinářský skvost, za kterým se budou členové rodiny ohlížet ještě několik dní zpátky. Bramborové placky naplněné masovou směsí jsou syté a chuťově dokonale vyvážené.
Klíčem k dokonalému bramborovému těstu je několik faktorů. V první řadě je dobré zaměřit se na správný výběr brambor. Nejlepší volbou v tomto případě budou škrobovité brambory, tedy typ C. Těsto z tohoto typu bude pružné a nebude se vám trhat. Důležité je také dbát na správný poměr mouky a brambor. Nezapomeňte si brambory uvařit den předem!
Recept na bramborové placky s masovou směsí
Ingredience pro přípravu
Náplň:
- 400 g vepřové krkovice
- sůl a pepř
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- 1 kapie
- worcesterová omáčka
- sojová omáčka
- kari
- špetka chilli
Těsto:
- 500 g brambor uvařených den předem
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
Postup přípravy náplně
1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nasekaný česnek, nadrobno nakrájené maso, osolíme, opepříme a orestujeme.
2. Přidáme nakrájenou kapii, worcesterovou omáčku, sójovou omáčku, kari , chilli a za stálého míchání restujeme.
3. Poté trošku podlijeme vodou a dusíme doměkka.
4. Šťávu vydusíme, odstavíme a necháme vychladnout.
Příprava těsta a dokončení
1. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme sůl, vejce, prosátou mouku a vypracujeme těsto.
2. Na mírně pomoučeném vále uděláme z těsta váleček a nakrájíme na stejné kusy. Mělo by jich být asi 12.

Česnekovo bramborové placky, které zaujmou každého strávníka

Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou
3. Každý kousek těsta vytvarujeme na placičku o velikosti cca 10 cm.
4. Na každou dáme lžíci náplně, přehneme a pevně stiskneme okraje.
5. Klademe do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran. Na ubrousku necháme okapat.
6. Podáváme se zeleninovým salátem.
Další varianty receptu
Tato originální verze je u nás nejoblíbenější, avšak trochu experimentování nikdy neuškodí.
Místo masa lze placky naplnit nastrouhaným sýrem (eidam, gouda, nivou nebo kombinací více druhů).
Restované houby s cibulkou a smetanou dodají plackám zajímavou chuť.
Vegetariánská verze: Placky lze plnit například dušenou čočkou s kořením nebo směsí zeleniny.

Bramborové Lokše alias bramborové placky opékané na sucho, potřené rozpuštěným sádlem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI