Tento ikonický pokrm kombinuje špičkové hovězí maso, většinou pravou svíčkovou, s jemnou houbovou směsí, křupavým listovým těstem a často i jemnou paštikou. Tradičně se připravuje klasickým rychlým pečením, ale v současné době se stalo hodně moderním Beef Wellington připravovat metodou sous-vide, což znamená metodou pomalého pečení.

Toto pomalé vaření při stálé nízké teplotě přináší několik výhod: dlouhé vaření pomůže masu rozvinout ty správné chutě, z masa neunikne žádná tekutina a maso se prohřívá pomalu a pozvolna, čím získává krásně rovnoměrnou strukturu. Celý proces pomalého vaření Beef Wellington může trvat i 72 hodin, ale zrovna v tomto konkrétním případě výsledek opravdu stojí za to a rozhodně vám doporučujeme recept vyzkoušet.

Recept na Beef Wellington metodou sous-vide: Precizní příprava pro dokonalý výsledek

Ingredience na Beef Wellington

  • 700 g pravé hovězí svíčkové
  • 300 g listového těsta (máslové)
  • dijonská hořčice
  • 550 g hnědých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 15 plátků Parmské šunky nebo Prosciutto Crudo
  • 2 žloutky
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl a vločková sůl
Recept na Stroganov: Obrázek receptu na Hovězí nudličky se žampióny trochu jinak

Hovězí Stroganov: Hovězí nudličky se žampióny trochu jinak

Postup na Sous-vide vaření svíčkové 72 hodin

1. Svíčkovou očistíme a osolíme, vakuově zabalíme do sáčku a ponoříme do vodní lázně o teplotě 57 stupňů na 72 hodin (pro středně krvavé maso),

Obrázek receptu na 72-hodinový hovězí Wellington aneb vrchol kulinářského umění
Zdroj: AlvinKZhou, Svíčkovou nasolíme a vaříme.

Pro krvavé maso “Rare” bude teplota vody 52 stupňů a pro “medium” – střední 60 stupňů.

2. Po 72 hodinách maso vyjmeme z vody i z obalu, osušíme a rychle opečeme na pánvi ze všech stran (30-60 sekund).

Příprava houbového duxelles (směsi)

1. Na středním plameni rozpustíme máslo.

2. Přidáme šalotku, česnek a houby a restujeme, dokud se tekutina neodpaří.

3. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem a necháme vychladnout.

Sestavení Wellingtonu

1. Rozložíme na pracovní ploše potravinovou fólií a na ní plátky prostituta/parmské šunky tak, aby se plátky lehce překrývali.

2. Na plátky prosciutta rovnoměrně rozložíme houbovou směs.

3. Svíčkovou potřeme dijonskou hořčicí a položíme jí na připravenou houbovou směs.

Zdroj: AlvinKZhou, Recept na 72-hodinový hovězí Wellington aneb vrchol kulinářského umění – Na prossciutto rozložíme houbovou směs.

4. Pomocí folie pevně zabalíme do rolky a necháme odležet v lednici půl hodiny.

Obrázek receptu na Tatarský biftek, tatarák, oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu

Tatarský biftek – tatarák: Oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu

Dokončení pečení Beef Wellington

1. Na pomoučeném válu vyválíme listové těsto (případně použijeme hotové vyválené).

2. Svíčkovou vyjmeme z folie a uložíme na listové těsto.

3. Okraje potřeme žloutkovou směsí a pevně zabalíme.

4. Položíme na plech spojem dolů, potřeme žloutkovou směsí a dáme na 15 minut chladit do lednice. Na těstě můžeme vytvořit dekorativní vzory nožem anebo síťkou k tomu určenou.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 20-25 minut než má těsto zlatavou barvu.

6. Necháme 10 minut odpočívat a krájíme na plátky.

Servírování Hovězí Wellington

Podáváme s červeným vínem, bramborovým pyré nebo lehkou zeleninou.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest